Consilierii au aprobat turnurile de Dâmboviţa Center

Ana Soviany | 07.04.2009

Pe aceeași temă

Consiliul General al Capitalei a aprobat în şedinţa din 30 martie construcţia Dâmboviţa Center, controversatul proiect de la Casa Radio. Ansamblul va cuprinde un mall, blocuri-turn, un hotel de cinci stele, o roată panoramică în genul London Eye şi o fântână cu lumini.

28 dintre consilieri s-au arătat în favoarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), care va permite construcţia complexului, pe când 23 au votat împotrivă. Propunerea reprezentanţilor PNL ca votul să fie nominal a fost respinsă de consilieri.

La şedinţă au participat şi reprezentanţi ai societăţii civile, care au protestat în ultimele luni împotriva proiectului. Reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale au arborat pancarte cu mesaje ca „Dâmboviţa Center, avortonul unei molestări urbanistice“, „Vrem să respirăm, nu să inhalăm“ sau „Mall-urile voastre peste trupurile noastre“.

Argumentele organizaţiilor nonguvernamentale se referă la îngreunarea traficului, creşterea poluării în Bucureşti, dar şi la riscul ca etajele subterane ale clădirilor să afecteze pânza freatică.

Preşedintele Asociaţiei Eco-Civica, Nicolae Rădulescu-Dobrogea, a spus că „ridicarea acestui proiect în mijlocul Bucureştiului va afecta toate construcţiile pe o rază de un kilometru“.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“, Nicuşor Dan, a readus în discuţie problemele de legalitate ale proiectului. Astfel, unul dintre turnuri este situat pe o zonă rezervată spaţiilor verzi. Apoi, conform legii, ar fi trebuit puse la dispoziţie 12.000 de locuri de parcare, şi nu doar 4.500.

Reprezentanţii PNL şi PSD s-au declarat împotriva aprobării proiectului. Consilierul pedelist Mircea Valentin a considerat atitudinea liberalilor o manevră politică: „PNL o fi în campanie electorală“ şi a subliniat că „dacă un proiect vine cu avizele, nu poate fi refuzat“.

Arhitectul şef al capitalei, Gheorghe Pătraşcu, s-a arătat de asemenea în favoarea aprobării PUZ-ului: „Toate avizele arată că se poate realiza, nu are rost să îl refuzăm fără argumente. Din punct de vedere tehnic, e un proiect foarte serios. Din punctul de vedere al circulaţiei, există un studiu de trafic care arată că investiţia este suportabilă. Nu văd niciun motiv obiectiv de ce să refuzăm acest proiect“.

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat că va ataca PUZ-ul de la Dâmboviţa Center. Chiliman a afirmat, citat de Amos News: „Nu mă opun dezvoltării unor construcţii noi, ci soluţiei pentru realizarea acestui proiect imobiliar. Acest proiect, în forma aprobată, va bloca şi mai mult centrul Capitalei, pentru că planul oferă soluţii doar pentru construcţii, nu şi pentru fluidizarea traficului. În forma aprobată, proiectul imobiliar Dâmboviţa Center va bloca legătura între vestul şi centrul Capitalei. Le cer urbaniştilor şi proiectanţilor să caute mai întâi soluţiile pentru fluidizarea traficului în zona Cheiul Dâmboviţei – Ştirbei Vodă – Calea Plevnei şi, în funcţie de aceste soluţii, să înceapă construcţia proiectului imobiliar“.

Şi Ordinul Arhitecţiilor din România şi-a arătat dezamăgirea faţă de aprobarea PUZ-ului. Într-un comunicat emis de OAR se arată: „Constatăm cu regret că niciuna din observaţiile critice făcute de noi în legătură cu acest proiect nu au fost luate în considerare. În esenţă, ne referim la amploarea excesivă a funcţiunilor comerciale şi a dimensiunilor ansamblului, la slaba calitate a spaţiilor publice, la agravarea problemelor de trafic şi la insuficienţa parcajelor în raport cu normele legale, la problemele de mediu, la imaginea vulgar-comercială, la modul cum a fost promovat acest proiect, fără nicio preocupare pentru calitatea urbanistică şi arhitecturală. Chiar dacă aceste observaţii au fost ignorate, problemele rămân şi ele vor afecta negativ nu numai acest amplasament, ci şi o zonă mai extinsă din centrul oraşului. Poziţia Filialei Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din România, exprimată în mod public, rămâne neschimbată“.

Proiectul de la Dâmboviţa Center este rodul unui parteneriat public-privat: 75% aparţine companiei israeliene Plaza Centers, 15% statului, iar restul de 10 procente grupului turc Küçük.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22