Corpul de control al premierului, la Tarom și la compania care dă bani baronilor locali

Dora Vulcan | 20.08.2017

Corpul de control al premierului va incepe luni verificari la doua companii-mamut controlate de stat: Tarom si Compania Nationala de Investitii, transmit HotNews.ro și Digi 24.

Pe aceeași temă

 

 

 

Tarom inregistreaza pierderi majore an de an iar CNI, compania care imparte bani de la stat catre baronii locali, e controlata de ministrul Sevil Shhaideh, mana dreapta a lui Liviu Dragnea, scrie Hotnews.ro.

 

Activitatea CNI a fost deseori criticata pe motiv ca finanteaza proiecte inutile sau supraevaluate in teritoriu. Ultimele obiective criticate vehement sunt stadioanele de la Alexandria si Turnu Magurele, fiefurile lui Dragnea, orase cu echipe de fotbal cu performanta zero.

 

Daca la Tarom e evident motivul controlului, data fiind situatia financiara a companiei, nu stim la acest moment ce urmareste Corpul de control la Compania Nationala de Investitii. 

 

 

 

 

Directorul TAROM spune că nu are de ce demisiona

 

 

Contactat de Digi24, directorul general al TAROM, Eugen Davidoiu, a spus că nu se simte cu nimic vinovat, că a asigurat un management bun și a subliniat că a adus două noi aeronave în flota TAROM. El a lăsat să se înțeleagă că există niște interese și un fel de complot la nivel internațional prin care se urmărește desființarea companiilor aeriene de stat. Iată declarațiile:

 

 

„Urez bun venit Corpului de control al prim-ministrului la TAROM! Nu am cunoștință de vreun reproș oficial. Vreau să vă spun că în urmă cu o lună tocmai s-a încheiat controlul Curții de Conturi pentru perioada 2012-2016 și cred că în acel document Corpul de control va găsi lucruri interesante despre ce s-a întâmplat în perioada trecută. (...) De ce să-mi ceară demisia? Pentru că am adus două noi avioane? Pentru că am încercat eficientizarea companiei? Poate că am deranjat anumite grupuri de interese?”, a declarat Eugen Davidoiu.

 

 

„Din punct de vedere al managementului, am făcut tot posibilul ca această pierdere (104 milioane de lei diferență între venituri și cheluieli - n.r.) să fie diminuată, ba chiar să crească profitul operaţional pe lună şi sunt deschis oricărui control. Sunt acolo de șase luni şi muncesc 15 ore pe zi fără să creez vreo problemă nimănui. Decât celor care au interese contrare acestei companii”, a acuzat directorul. „Dacă voi pleca de acolo nu ştiu câţi vor mai fi capabili să se zbată cu toate grupurile de interese pe care le-am găsit acolo şi se vede că odată cu venirea mea acolo pierderea cel puţin a fost estompată, poate nu am reuşit, sunt un singur om împotriva atâtor interese interne şi externe!”, s-a plâns Eugen Davidoiu. 

 

 

„De 10 ani compania este pe pierdere, de 10 ani s-au pierdut sute de milioane de euro”, a adăugat el.

 

 

Întrebat cine din exteriorul țării ar dori ca TAROM să nu mai existe, directorul a spus: „Sunt servicii de informaţii care ar trebui să ştie ce companii externe doresc ca TAROMUL să dispară şi uitați-vă în jurul României câte companii externe de stat, aeriene, mai sunt în picioare la ora asta. Să ne uităm cine este în spatele companiilor private care operează în România!”, a îndemnat oficialul TAROM. 

 

 

„Dl. ministru ştie de anul trecut, de când era secretar de stat, noi nu suntem organ de control, TAROM nu are nici măcar jurişti, fosta conducere a tăiat din organigramă. Avem nişte contracte pe care le-am găsit cu nişte case de avocatură. Eu nu am corp de control, nu am posibilitatea să fac niciun control, am un audit, iar auditul m-a dat în judecată pentru că trebuie să dau nişte sporuri din urmă şi chiar nu am cum să le dau”, a explicat Davidoiu. 
„Suntem practic lăsaţi pe un câmp de bătălie fără arme şi cu soarele în ochi”, a conchis el.

 

 

Întrebat dacă își va da demisia, în cazul în care Corpul de control constată deficiențe, Eugen Davidoiu a spus:  „Nu are cum să scoată în evidenţă deficienţe în perioada mea, am fost foarte eficient, am luat două avioane care funcţionează şi creează profit companiei, am reorganizat şi continui să reorganizez compania. Deficienţele sunt în spate, nu sunt la mine, eu nu voi demisiona, pentru că nu am de ce. Voi pleca când voi dori eu, pentru că am muncit acolo şi nu mi-am bătut joc. Dar voi pleca, pentru că sunt sătul!”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22