Cristian Ghinea: E enervant ca miniștrii USR PLUS să fie „sac de box” în campania internă a PNL

Laurentiu Gheorghe | 23.07.2021

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat la Timișoara că „este enervant” ca PNL să mai atace miniștrii USR PLUS și că pe 28 august se va lua o decizie cu privire la viitorul coalitiei.

Pe aceeași temă

„Este destul de enervant că în campania internă din PNL suntem folosiți noi ca sac de box, noi, miniștrii USR PLUS mai ales. Asta trebuie să înceteze pentru că nu face decât să erodeze încrederea în parteneri și e nevoie în coaliție de încredere. Apoi, se tot vântură ideea că e ca în jocul ăla cu scaunele muzicale, că se plimbă unii, se așază și rămân oamenii pe afară, că se redistribuie ministerele ca un fel de... E o tâmpenie. Înțeleg că sunt unii supărați de prin PNL, nu ne-au dat ministerele lor. Ministerele nu sunt ale PNL, ministerele se distribuie pe o formulă rezultată din alegeri. USR PLUS a avut 15 la sută în alegeri, asta este ponderea noastră în coaliție, înțelegem că PNL a trecut de la un guvern monocolor la un guvern de coaliție, dar nu e ca și când s-au dat de pomană ministere. S-au dat pe niște procente electorale. Dacă nu mai convine această distribuție, noi putem trece în opoziție. Dacă. Nu zic. Dar să tot fim, așa, amenințați în discuțiile din PNL că poate îi luăm lui ăsta ministerul ăsta, poate îi luăm lui Drulă ministerul... Ministerul lui Drulă acum performează, efectiv au ajuns la 280 la sută rată de absorbție pe infrastructură și la jumătatea anului au consumat toți banii de la buget. Acesta este gradul de performanță al lui Drulă. De ce se pune în discuție să se ia ministerul ăsta de la Drulă?”, a declarat Cristian Ghinea, într-o conferință de presă.

Ghinea a afirmat că USR PLUS are miniștrii pregătiți pentru ministerele pe care le conduc.

„Un guvern stabil și o coaliție trebuie să se bazeze pe o predictibilitate. Noi avem oameni foarte potriviți pentru ministerele pe care le avem. Nu vorbesc despre mine, dau exemplul lui Drulă, din nou. De ce ar trebui să fie sub semnul întrebării aceste idei, că are cineva aceste proiecte în care are cineva din PNL cheful de a schimba și mesajul meu este foarte clar și răspicat, nu se pune problema de o schimbare a portofoliilor, după Congresul PNL. Dacă așa se pune problema, atunci plecăm”, a susținut Ghinea.

Ministrul a precizat că USR PLUS are mai multe angajamente de guvernare, unele dintre acestea deja realizate.

„Avem foarte multe proiecte începute, avem 40 de angajamente de guvernare USR PLUS, în care unele le avem îndeplinite, vă dau doar un exemplu, cu lista de medicamente esențiale pe care Ioana Mihăilă a făcut-o luna asta. Vă dau exemple de proiecte USR PLUS care sunt deja bugetate și sunt în curs de implementare, vă dau exemplu, programul de împădurire, avem 700 milioane de euro pentru păduri noi pe 45.000 de hectare, avem bani în PNRR. Am spus că o să avem un miliard de euro pentru spitale, avem 2,2 miliarde de euro în PNRR. Nu sunt spitalele făcute, doar că avem bugetul făcut, avem ținta agreată de Comisia Europeană și avem calendarul de implementare. Acestea sunt proiectele noastre pe care le-am agreat cu PNL când am negociat calendarul de guvernare și pe care vrem să le terminăm, dar nici să stăm să luăm toată ziua bobârnace nu este acceptabil”, a subliniat Cristian Ghinea.

Ghinea a adăugat că Guvernul nu este în pericol să cadă, dar că nu reușește să facă reformele așa cum își dorește USR PLUS.

„Guvernul nu este în pericol să cadă, vorbim de un Guvern care nu reușește să facă reformele așa cum le-am vrea noi, cei de la USR PLUS, reforme agreate în programul de guvernare. De ce nu reușește? Pentru că toată lumea așteaptă să termine jocul muzical de la PNL din Congres”, a declarat ministrul.

Cristian Ghinea a declarat, de asemenea, că în 28 august va exista, la nivelul USR PLUS, o ședință în care va avea loc o primă discuție despre viitorul formațiunii la guvernare.

„În 28 august vom avea un comitet în care colegii noștri din țară vor veni și vom avea o discuție pe un raport cu ce s-a întâmplat de când suntem la guvernare. Nu se va lua atunci o decizie, dar vom avea o primă discuție de ce vom face mai departe. Dacă e după mine, va trebui la șase luni să spunem partidului asta am reușit să facem, asta nu am reușit, mai stăm, nu mai stăm, preferința mea ar fi să mai stăm cât putem încă să livrăm”, a conchis Ghinea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22