Pe aceeași temă
La 5 ianuarie 2009, Cehia, stat care detine presedintia UE a convocat la Bruxelles o reuniune de urgenta a trimisilor statelor membre UE pe tema crizei gazelor survenita in urma sistarii livrarilor catre Ucraina.
Cu acest prilej, oficialii UE au cerut Rusiei si Ucrainei sa respecte acordurile incheiate cu statele Uniunii si au decis sa trimita la Moscova o misiune pentru a urgenta negocierile pentru solutionarea crizei gazelor.
Johannes Laitenberger, purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat ca "UE, care este cea mai mare piata pentru gazul furnizat de Rusia, are un interes special in exercitatea de presiuni pentru urgentarea negocierilor ruso-ucrainene".
La 1 ianuarie Gazprom, compania care detine monopolul asupra productiei si transportului de gaz rusesc, a sistat furnizarea de gaz catre Ucraina. Masura a survenit pe fondul esuarii negocierilor cu privire la pretul care va fi platit Rusiei in 2009 si a neachitarii de catre compania de gaz din Ucraina, Naftogaz, a unei datorii de 2 miliarde de dolari catre Gazprom.
Masura adoptata de Gazprom a dus la scaderea presiunii gazului furnizat catre state ale UE precum Romania, Ungaria, Polonia, Bulgaria, deorece 80% din gazul rusesc ajunge pe pietele europene prin conductele care traverseaza teritoriul Ucrainei.