Criză politică la Chișinău. Premierul Natalia Gavriliță a demisionat din funcție

L. G. | 10.02.2023

Toți deputații facțiunii PAS au fost prezenți în această dimineață la Președinție, după ce în spațiul public s-a vehiculat că astăzi ar urma să aibă loc demisia premierului Natalia Gavrilița.

Pe aceeași temă

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și-a anunțat demisia din funcție. Decizia vine după o ședință tensionată, care a avut loc la Președinția Republicii Moldova.

Cele mai importante declarații ale premierului Natalia Gavrilița:

„Am știut să păstrăm calmul în Transnistria. Am păstrat pacea și stabilitatea economică a țării în ciuda agenților destabilizatori. Sunt mândră că am accelerat proiectele de infrastructură care stagnau din cauza incompetenței și corupției”

„În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate foarte înalt de UE. Oamenii noștri merită să se bucure de toate beneficiile UE de care au fost lipsiți 30 de ani. Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede. Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu oameni constructivi, orientați spre dezvoltare, cu expertiză în domeniul economiei și a investițiilor”.

„Am preluat guvernarea cu un mandat anticorupție, prodezvoltare și proeuropean, într-o perioadă în care schemele de corupție au acaparat toate instituțiile, iar oligarhii se simțeau de neînvins.”

„Nimeni nu și-a imaginat că guvernarea PAS trebuie să gestioneze atâtea crize generate de războiul Rusiei. Republica Moldova intră într-o fază nouă, în care prioritatea este securitatea.

„Cred că vom trece cu bine peste încercările acestor vremuri și plec de la conducerea guvernului cu inima împăcată. Vă îndemn să rămânem uniți și solidari, într-o țară în care să fie respectate drepturile și libertățile fiecărui cetățean.”

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNataliaGavrilitaPM%2Fvideos%2F6305694576130313%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>

Maia Sandu: „Îi mulțumesc mult pentru sacrificul și eforturile enorme”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat pe Facebook că va avea consultări cu facțiunile parlamentare și, ulterior, va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru:

Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize.

În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare - acolo unde alții doreau război și faliment.

Mulțumim mult, Natalia!

Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”.

Dorin Recean, potențial premier

Presa de la Chișinău îl dă ca posibil viitor premier al R. Moldova pe Dorin Recean (48 de ani) consilierul prezidențial teme de securitate și un apropiat al președintei Maia Sandu.

Dorin Recean a fost numit de președintele Maia Sandu secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

El a fost ministru de Interne în perioada 2012 – 2014, în guvernele Filat și Leancă, ocazie cu care a reformat sistemul polițienesc din Republica Moldova. Anterior a fost și ministru adjunct al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) fondat de Maia Sandu dispune de majoritate în Parlamentul de la Chișinău, 63 de locuri din 101, astfel că propunerea de premier pe care o va face Maia Sandu trebuie să treacă ușor de votul parlamentarilor de la Chișinău.

Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în mesajul său pe rețelele de socializare că R. Moldova a fost guvernată de Natalia Gavrilița cu responsabilitate, multă atenție și dedicație. Aceasta în contextul în care țara s-a confruntat cu mai multe crize fără precedent, cu amenințări de ordin economic, social și energetic:

Mulți au vrut ca Moldova să cadă, însă grație acestui Guvern, grație doamnei Gavrilița și echipei, în țara noastră a fost menținută pacea și stabilitatea. Datorită eforturilor Guvernului, am asigurat țara cu energie, am identificat ajutor financiar crucial de la partenerii noștri internaționali, am acordat compensații și majorări pentru a fi alături de oameni. Mulțumim mult, Natalia! Doamna Președintă urmează să desfășoare consultări cu fracțiunile parlamentare. Fracțiunea PAS sprijină și va asigura formarea unui nou Guvern care se va concentra pe provocările de securitate și dezvoltare economică” a scris Grosu, citat de Deschide.md.

Stirea initiala:

La Chișinău situația politică este una extrem de complicată, în ultimele luni fiind contre tot mai dure între președintele Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița.

Deschide.md, Ziarul de Gardă și Unimedia scriu, citând surse, că premierul ar urma să-și anunțe demisia, ceea ce va duce la demisia întregului executiv.

Pentru funcția de premier ar fi luat în calcul actualul consilier prezidențial Dorin Recean.

Deputatul PAS Radu Marian a declarat că astăzi ar urma să fie anunțate mai multe „schimbări guvernamentale”.

Conform Unimedia, în cadrul ședinței președintei Mia Sandu cu parlamentarii PAS s-a discutat despre înlocuirea actualului premier, Natalia Gavrilița.

Candidați la funcția prim-ministru ar fi Vasile Tofan și Dorin Recean, ultimul fiind cotat cu cele mai mari șanse de a-i succede în funcție Nataliei Gavriiliță.

De la ora 13.00 vor avea loc declarații de presă la Președinția Republicii Moldova.

În urmă cu două luni au apărut zvonuri despre demiterea Guvernului, dar Natalia Gavrilița le-a infirmat categoric.

”Răspândirea zvonurilor despre demisia iminentă a guvernului este o tactică a oponenţilor, ce a fost utilizată încă de la instalarea actualului cabinet, a spus Gavriliţa luni seara într-o emisiune la postul local de televiziune TV8. 'Chiar dacă avem majoritate parlamentară, chiar dacă următoarele alegeri sunt în 2025, de la început a fost intenţia de a submina încrederea în putere', a adăugat ea.

„Este o tactică folosită de oponenţii noştri, de hoţii care vor să fugă de răspundere', a afirmat Gavriliţa, întrebată dacă intenţionează să demisioneze şi dacă guvernul său ar putea cădea.

Referitor la speculaţiile că i s-ar fi propus să plece din funcţie şi să preia portofoliul de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Natalia Gavriliţa a negat, afirmând că respectiva propunere ar fi fost discutată cu mult înainte ca ea să fie desemnată premier, notează Deschide.md.

„Asemenea discuţii au fost înainte de numirea mea în funcţia de prim-ministru. Anterior lucrasem ca ministru de finanţe, cunosc sectorul financiar. Şi atunci s-a vorbit despre conducerea Băncii Naţionale. De aici se şi trag aceste zvonuri care se răspândesc acum”, a opinat Gavriliţa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22