CSM. Judecatorul Adrian Neacsu anunta ca judecatoriile din Buzau, Galati, Husi si Patarlagele cer REVOCAREA lui Cristian Danilet din CSM

Fara Autor | 09.01.2013

Pe aceeași temă

Dupa ce Judecatoria Ramnicu Valcea a declansat luni procedura de revocare a lui Cristian Danilet, marti s-au pronuntat in cascada judecatoriile din Buzau, Galati, Husi, Patarlagele, maine urmand si mai multe, anunta judecatorul Adrian Toni Neacsu pe pagina sa de Facebook. "Sunt convins ca nu exista persoana sau institutie implicate care sa nu regrete ca s-a ajuns aici, insa trebuie sa se intelega faptul ca pentru judecatori politizarea este linia peste care nu se poate trece.", spune acesta, potrivit HotNews.



"Toata isteria si linsajul public intretinute artificial zilele acestea vor trebui sa se opreasca o data ce adunarile generale ale instantelor judecatoresti, adica practic corpul profesional al judecatorilor, vor vorbi si-si vor spune punctul de vedere. Spuneam zilele trecute ca nimeni care vorbeste in numele sistemului judiciar nu poate avea alta dreptate decat cea rezultata din exprimarea directa a vointei adunarilor generale ale instantelor, forma superioara de exprimare a corpului judecatorilor. Avertizam ca nu este bine sa se sfideze autoritatea adunarilor generale si exemplaritatea vointei lor. Nu numai ca acest lucru nu s-a intamplat, dar actiunea instantelor de declansare a procedurilor de revocare a unor membri CSM a fost bagatelizata, acuzata de politicianism si, lucru grav, adunarile generale respective au fost umilite. De ieri lucrurile au o evolutie rapida. Dupa ce Judecatoria Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare a d-lui Danilet, astazi s-au pronuntat in cascada judecatorii precum Buzau, Galati, Husi, Patarlagele, maine urmand si mai multe. Sunt convins ca nu exista persoana sau institutie implicate care sa nu regrete ca s-a ajuns aici, insa trebuie sa se intelega faptul ca pentru judecatori politizarea este linia peste care nu se poate trece", mai scrie judecatorul Neacsu car este membru al Consiliul Superior al Magistraturii.

Adunarea Generala a Judecatorilor din cadrul judecatoriei Ramnicu Valcea a declansat procedura de revocare a judecatorului Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat de presa al institutiei.

Potrivit legii, un membru ales in CSM poate fi revocat la cerarea majoritatii instantelor pe care le reprezinta, acestea hotarand, la randul lor, cu doua treimi din voturile judecatorilor in functie.

Presedintele Judecatoriei Valcea, fiu de primar liberal

"In esenta, Adunarea Generala a Judecatorilor a considerat ca domnul judecator Cristi Vasilica Danilet si-a exercitat in mod necorespunzator atributiile incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului, participand activ la o procedura netransparenta de alegere a conducerii Consiuliului in contra celor insusite in proiectul de candidatura, iar pozitiile sale publice exprimate recent au lasat unui observator obiectiv impresia implicarii mai degraba in alte scopuri precum, fara a fi singurul, cel al promovarii propriei sale imagini decat a intereselor judecatorilor romani," se arata in comunicat.

Bogdan Mateescu, preşedintele Judecătorie Râmnicu- Vâlcea este fiul lui Mihai Mateescu, primarul liberal din Băile Govora (Vâlcea).

Alina Ghica, revocarea lui Danilet nu are justificare legala

Judecatorul Alina Ghica, membru CSM si fost presedinte al institutiei, a declarat marti pentru Agerpres ca intentia de revocare a judecatorului Cristi Danilet din Consiliul Superior al Magistraturii nu are o justificare legala. Alina Ghica a mai precizat ca, potrivit prevederilor legale, membrii Consiliului alesi dintre magistrati sunt suspendati din functia de judecator si procuror pe perioada exercitarii mandatului astfel incat nu se mai afla sub autoritatea ministrului Justitiei sau Procurorului General.

Intr-o interventie  telefonica la postul B1TV, Alina Ghica a declarat ca nu este pentru prima oara cand se solicita revocarea unui membru CSM, s-a mai intamplat si in cursul anului 2011 cand s-a cerut revocarea unui alt membru al Consiliului, fara succes insa.

Fostul presedinte al CSM a mai subliniat faptul ca un membru al Consiliului poate fi revocat in conditii "prevazute expres in lege", cum ar fi cazuri grave de incalcare a legii, iar acuzatiile care i se aduc lui Cristi Danilet de catre judecatorii valceni nu se incadreaza in aceste conditii.

"Sigur ca putem cere orice in aceasta democratie romanesca, insa toate cererile trebuie sa aiba la baza dispozitiile legale", a declarat Alina Ghica.

Totodata, acesta a declarat ca pana in prezent nu a fost revocat vreun membru CSM. "In solicitare trebuie indicate foarte clar acele dispozitii legale incalcate in exercitarea functiei. Legea nu prevede o asemenea abatere", a declarat Alina Ghica, referindu-se la acuzatia potrivit careia judecatorul Cristi Danilet ar fi actionat in interesul propriu.

"Sunt chestiuni pur emotionale si personale, nu legale", a conchis Alina Ghica.

Alina Ghica a candidat pentru functia de vicepresedinte CSM, dar nu a obtinut decit 8 voturi.

Danilet: Se pregateste modificarea statutului procurorilor

Judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat marti intr-un interviu pentru HotNews.ro ca "in cadrul unor dezbateri ferite de ochii publici din Ministerul Justitiei, a Guvernului in general, exista intentia manifesta de a se modifica Constitutia pentru separarea procurorului de judecator, pentru crearea unui CSM distinct, pentru punerea procurorilor sub autoritatea administrativa si profesionala a ministrului Justitie".

Acesta sustine ca miza tensiunilor din CSM are substrat politic si ca se incearca "afectarea atributiilor CSM in vederea controlarii justitiei". Danilet mai spune ca are "informatii exacte" ca se pregateste modificarea statutului procurorilor prin modificara Constitutiei si trecerea lor in Executiv.

Ministerul Justitie: Nu exista intentia de modifica statutul de magistrat al procurorului

Ministerul Justitiei informeaza marti ca nu are in portofoliu de lucru niciun proiect de modificare a Constitutiei si ca Ministerul Justitiei nu a avut si nici nu are intentia de a pune in discutie modificarea statutului de magistrat al procurorilor, se arata intr-un comunicat transmis presei.

"'Ca urmare a discutiilor generate in spatiul public de sedinta Consiliului Superior al Magistraturii din 04 ianuarie 2013, Ministerul Justitiei comunica urmatoarele:
 
1.   In portofoliul de lucru legislativ al Ministerului Justitiei nu se afla niciun un proiect de modificare a Constitutiei.
 
2.   Ministerul Justitiei nu a avut si nici nu are intentia de a pune in discutie modificarea statutului de magistrat al procurorilor.
 
3.   Responsabilitatea oricaror afirmatii contrare prezentului comunicat apartine autorilor acestora"'

AMR-ul lui Costiniu iese la lupta.

"Asociaţia Magistraţilor din România a decis convocarea Consiliului Director pentru data de miercuri, 9 ianuarie 2013, pentru a dispune - după consultarea prealabilă a magistraţilor din România - cu privire la demersurile necesare pentru respectarea legalităţii, respectiv a tradiţiei şi cutumei instituţionale create în relativ scurta perioadă de timp în care Consiliul Superior al Magistraturii a funcţionat în actuala formă", informează AMR.

Asociala Magistratilor din Romania este dirijata din spate de Viorica Costiniu, sotia fostului judecator Florin Costiniu, condamnat in dosarul Catalin Voicu, prietena cu ministrul Mona Pivniceru.

Controverse pe vot

În urma alegerilor pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul Oana Schmidt Haineala a fost desemnata cu zece votuir „pentru”si opt „impotriva” presedintele Consiliului, potrivit unei comunicări oficiale. Oana Schmidt Hăineală a avut nevoie de zece voturi din 18, pentru a fi aleasă.

Totuşi, numărătoarea voturilor relevă faptul că în favoarea lui Schmidt Hăineală au votat nouă persoane, nu zece. Concret, au votat judecătorii Alina Ghica (fosta vicepreşedinte a Consiliului) şi Cristi Danileţ, alături de procurorii Oana Schmidt Hăineală, Daniel Morar, Gheorghe Muscalu, Bogdan Gabor şi Florentina Gavadia şi reprezentanţii societăţii civile, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.

Şapte judecători - Mircea Aron, Adrian Bordea, Horaţius Dumbravă, Alexandru Şerban, Adrian Neacsu, Mona Lisa Neagoe şi Marius Tudose - au renunţat la votul secret, ei cerând, de altfel, publicarea unui comunicat în care au respins informaţiile privind votul împotriva contracadidatului Oanei Schmidt Hăineală, respectiv judecătorul Mircea Aron de la Înalta Curte de Casaţie. Şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a votat împotriva candidaturii Oanei Schmidt Hăineală.

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a dezminţit, luni, într-un comunicat de presă, că a votat pentru Oana Schmidt Hăineală. "În scopul asigurării unei corecte informări a opiniei publice, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să precizeze că afirmaţiile făcute de unele publicaţii cu privire la votul expirmat de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecător dr. Livia Doina Satnciu, în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 4 ianuarie 2013, nu reflectă adevărul", se arată în comunicat citat.

Cei şapte judecători, care au votat împotriva Oanei Schmidt Hăineală, "îşi exprimă regretul că informaţiile difuzate privind votul nu au fost reale", ei precizând că "resping orice tentativă de asociere a opţiunii de vot a membrilor CSM cu diferite influenţe străine de cele dictate de conştiinţa profesională".

Sedinta CSM de miercuri, aminata din lipsa de cvorum

În şedinţa Secţiei pentru judecător a CSM, de luni, 7 ianuarie, s-a decis emiterea unui comunicat de presă având în vedere informaţiile apărute în mass-media cu privire la situaţia generată de modul de desfăşurare a procedurii de votare privind alegerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, din 4 ianuarie.

De asemenea, Secţia pentru judecători a apreciat că se impune amânarea procedurii de alegere a vicepreşedintelui CSM, deoarece doi membri ai Consiliului (Horaţius Dumbravă şi Alexandru Şerban) sunt în concediu de odihnă, dar şi pentru faptul că sunt neagreate, de către majoritatea membrilor, cele două candidaturi depuse pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului (Alina Ghica şi Cristi Danileţ-n.r.).

Un alt motiv de amânare îl constituie convocarea la anumite instanţe a adunărilor generale pentru declanşarea procedurii de revocare a doi membri ai CSM, respectiv Cristi Danileţ (pentru care a cerut revocarea Judecătoria Râmnicu Vâlcea-n.r.) şi Alina Ghica (pentru care adunarea generală a Curţii de Apel Cluj urmează să decidă în 10 ianuarie-n.r.).

Mai mult, Secţia pentru judecători a hotărât trimiterea unei adrese către instanţele judecătoreşti prin care acestea să fie informate cu privire la faptul că la anumite instanţe au fost convocate adunări generale în vederea declanşării procedurii de revocare a unor judecători, membrii ai CSM.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22