Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Călin Georgescu

Redactia | 09.03.2025

Biroul Electoral Central a respins candidatura lui Călin Georgescu la prezidențialele din luna mai, invocând motive de „formă și de fond”.

Pe aceeași temă

Decizia a fost luată cu 10 voturi împotrivă și 4 pentru validarea candidaturii lui Călin Georgescu. BEC are 14 membri, din care 5 judecători, 2 membri ai Autorității Electorale Permanente și 7 de la partide: PSD, PNL, UDMR, USR, AUR, POT și SOS.

Reprezentanții AUR, POT, SOS și USR au votat pentru calidarea candidaturii.

La aflarea informației că BEC a respins candidatura lui Georgescu, susținătorii acestuia au reacționat violent – au rupt gardurile instalate de jandarmi, au aruncat cu sticle și cu diverse obiecte și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine.

UPDATE  

Biroul Electoral Central a publicat decizia privind respingerea candidaturii lui Călin Georgescu, susținând că acesta a încălcat obligația de a respecta democrația, care se bazează pe alegeri libere și corecte. Aprecierea se bazează pe deciziile Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale de anul trecut și de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă, astfel că îndeplinirea celorlalte condiții pentru înregistrarea candidaturii sunt „irelevante”, spune BEC.

În hotărârea sa, BEC nu invocă probleme procedurale, ci chestiuni legate de respectarea Constituției.

„Statuările Curţii Constituţionale din Hotărârea nr. 32 din 6 decembrie 2024 (de anulare a alegerilor prezidențiale – n.r.), statuări obligatorii şi pentru Biroul Electoral Central, conduc la concluzia că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Georgescu Călin, aceasta nu întruneşte condiţiile de legalitate întrucât candidatul, prin nerespectarea regulilor procedurii electorale, a încălcat însăşi obligaţia (expressis verbis prevăzută în Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 2 din 5 octombrie 2024) de a apăra democraţia, care se întemeiază tocmai pe sufragii corecte, integre şi imparţiale”, se spune în decizia BEC.

„Biroul Electoral Central este în măsură sã sublinieze împrejurarea că deciziile și hotărârile Curtii Constitutionale fac parte din ordinea constituțională și sunt general obligatorii, impunându-se erga omnes, așadar și autorităților publice chemate să organizeze și să urmărească buna desfășurare a procesului electoral pentru alegerea Președintelui României, inclusiv Biroului Electoral Central”, se mai spune în document.

În consecință, condițiile de formă, dar și cele de fond ale candidaturii trebuie analizate și „în cheia conformității lor cu cadrul constituțional general”.

Este invocată Hotărârea 2 din 5 octombrie a CCR, prin care a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă, hotărâre care prevede că cei care candidează la funcția supremă în stat trebuie să respecte Constituția și să apere democrația.

De asemenea, este menționată și Hotărârea 32 din 6 decembrie, prin care au fost anulate alegerile, când a fost invocat inclusiv faptul că Georgescu nu a respectat reglementările legale privind procedurile electorale.


****

 Comunicatul BEC spune că respingerea candidaturii lui Georgescu a fost luată din cauza că nu au fost respectate chestiuni de formă și de fond.

Călin Georgescu are 24 de ore pentru a contesta decizia BEC. Nu este clar dacă Georgescu mai poate să depună un dosar de candidatură până pe 15 martie, când e termenul limită. Părerile juriștilor sunt împărțite.

Este așteptată o informare oficială din partea BEC asupra motivelor respingerii candidaturii, dar și a ceea ce poate să facă acum Călin Georgescu din punct de vedere legal.

Dacă BEC invalidează o candidatură, candidatul poate ataca decizia la CCR. Dacă CCR admite contestația, atunci obligă Biroul Electoral Central să valideze candidatura. Dacă CCR respinge contestația, candidatura rămâne invalidată, iar persoana respectivă nu poate participa la alegeri.

Georgescu, susținătorii acestuia au reacționat violent – au rupt gardurile instalate de jandarmi, au aruncat cu sticle și cu diverse obiecte și s-au îmbrâncit cu forțele de ordine.

 Călin Georgescu a reacționat printr-un mesaj în limba englează postat pe rețeaua de socializare X.

„O lovitură directă pentru inima democrației din întreaga lume! Mai am un mesaj! Dacă va cădea democrația în România, întreaga lume democratică va cădea! Acesta este doar începutul. Este atât de simplu!
Europa este acum o dictatură, România este sub tiranie!”, a scris Georgescu.

Miliardarul Elon Musk, care a avut poziţii favorabile lui Călin Georgescu încă de la sfârşitul anului trecut, a comentat cu promptitudine informaţia, preluând postarea unui utilizator care se descrie ca un jurnalist şi comentator politic suedez, Peter Imanuelsen, şi se declară susţinător al libertăţii. „E o nebunie”, a scris Musk.

La câteva minute distanță, Musk a preluat o postare a influencerului conservator Mario Nawfal, cu următorul comentariu: „Soroș din nou”.

Claudiu Târziu, spune despre invalidarea candidaturii pro-rusului Georgescu că este ”Un act iresponsabil al regimului de la București / Gașcă stalinistă”.

Protestarii se întind de la clădirea CEC Bank până la Palatul Dacia, pe strada Lipscani din Centrul Vechi. Zona este complet blocată de jandarmi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22