Miting ”EuRo Manifest”, în Piaţa Victoriei: Este momentul să ne facem auziţi!

Redactia | 15.03.2025

Un miting ”EuRo Manifest” este programat, sâmbătă, de la ora 17:00, în Piaţa Victoriei din Capitală, unde va fi citit Manifestul pentru Europa.

SHARE 8

Pe aceeași temă

 Documentul este susţinut de peste 40 de organizaţii civice din ţară şi diaspora şi de mii de oameni din toate domeniile de activitate.

Corupţia Ucide anunţă că mitinguri ”EuRo Manifest” vor avea loc, tot sâmbătă, în oraşe precum Timişoara, Oradea, Braşov, Bruxelles, Londra, Dublin, iar duminică şi în Cluj-Napoca.

”Acesta nu este un protest, ci o manifestare paşnică de solidaritate pentru valorile europene. Într-un context politic tot mai tensionat, un val de suveranism şi ultranaţionalism ameninţă unitatea noastră. #EuRoManifest este răspunsul paşnic al cetăţenilor simpli, care ne unim pentru a reafirma că România face parte din familia europeană şi că valorile comune ne ghidează spre un viitor mai bun”, au susţinut organizatorii.

Ei au făcut apel la solidaritate: ”Este momentul să ne facem auziţi şi să arătăm că România este şi va rămâne parte a familiei europene. Valorile democraţiei şi libertăţii, apartenenţa la Uniunea Europeană, refuzul discursului extremist”.

Mii de semnatari s-au alăturat Manifestului pentru Europa, un document susţinut de peste 40 de organizaţii civice din ţară şi diaspora şi de mii de oameni din toate domeniile de activitate: cultură, educaţie, profesori universitari de la marile universităţi ale României, lideri de opinie, personalităţi din lumea sportului, antreprenori, angajaţi, pensionari, studenţi – tineri şi mai puţin tineri.

”Cu toţii cred cu tărie că «Uniunea Europeană e destinul copiilor noştri». N-avem dreptul să le furăm acest destin”, se arată în manifest.

Manifest pentru Europa va fi transmis partidelor pro-europene din Parlamentul României, Guvernului României, Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului European şi Comisiei Europene, cu un apel clar: susţineţi concret parcursul european al ţării noastre!

Manifestul, scris de scriitorul Radu Vancu, subliniază că ”România pe care o lăsăm copiilor noştri trebuie să fie cel puţin la fel de bună ca România pe care am primit-o. Nu o dictatură. Nu o autocraţie. Nu un regim iliberal. Ci o democraţie: imperfectă, dar perfectibilă.”

 

Comentarii 4

Iamandei - 05-15-2025

Este mai bine în democrație şi libertate

Răspunde

Iamandei - 05-15-2025

Romania nu mai iese in uniunea Europeana este mai bine in liberate şi Democrație

Răspunde

Munteanu - 03-16-2025

Ar trebui organizat inca un miting unul impotriva MINIUNII ! Nimeni nu doreshte ieshirea Romaniei din UE shi NATO. Asta este o MINCIUNA care ar trebui combatuta la noul miting contra MINCIUNII. U-Kraina nu este in UE shi NATO deci cine sustzine interesele Romaniei cotropita partzial de U-Kraina nu este impotriva UE shi NATO ci impotriva U-Krainei naziste care nu este shi nici nu va fi membra in UE shi NATO. Manifestantzii MINCINOSHI au dat shi un comunicat pentru PACE pe care o dorim totzi, o apara UE shi NATO, dar o amenintza U-Kraina nazista care cotropeshte deja Bucovina shi Bugeacul pamanturi Romaneshti.

Răspunde

Cetățean responsabil - 03-15-2025

Cam vag. „România pe care o lăsăm copiilor noștri trebuie să fie cel puțin la fel de bună ca România pe care am primit-o. Nu o dictatură. Nu o autocrație. Nu un regim iliberal. Ci o democrație: imperfectă, dar perfectibilă.” Scriitor care nu folosește dicționarele? Născut în dictatură, cea de dinainte de 1989, dorește a lăsa moștenire copiilor lui o democrație socialistă (populară)? Sau democrația trăită de noi toți în ultima jumătate de an? Imperfectă, dar perfectibilă! Adică, unii, responsabili sau mai puțin responsabili, iau decizii care trebuiesc respectate de toți ceilalți pe motiv de stabilitate, continuitate, de a nu arunca țara în haos etc. Democrație în care cei care au păreri diferite față de părerile decidenților, mereu sunt chemați să cedeze, să renunțe, să se gândească la binele țării. De ce nu cedează, nu renunță decidenții? în baza aceluiași principiu de bine al țării. Nu ai „dosar de cadre” nu poți să-ți folosești dreptul constituțional de a fi ales. Întreb, nu dau cu parul, care este diferența dintre democrația de dinainte de 1989 și democrația de acum? Mă refer stric la viața politică. Ba mai mult, în democrația de dinainte de 1989 puteai vorbi despre eroii neamului fără a fi acuzat de antisemitism, fascism, nazism, extremism. În aceste zile când s-a nesocotit interesele și voința poporului, n-am perceput existența unei diferențe față de puterea absolută, despotică. Mă refer la poporul român și nu la populația României. Multe ar fi de spus, însă închei spunând că dintre definițiile „democrației”, câștigătoare este definiția oferită de dicționarul Scriban (1939): „ *democrațíe f. (vgr. demokratía, d. demos, popor și kratos, putere. V. aristocrație). Societate în care guvernează poporu întreg: Pericle organiză democrația la Atena. Poporu, clasele populare. – Democrația poate deveni ușor demagogie, ceĭa ce se întîmplă și des. Ia trebuie să fie posibilitatea de a da fie-căruĭa locu care i se cuvine după muncă (merit, valoare).” Concluzie: Fiecăruia locul care i se cuvine după pregătire, merite, valoare, muncă. Democrație bazată pe meritocrație. Anturajul copilului este hotărâtor în devenirea lui ca om, la fel este și cu anturajul (apartenența) țării, până mai ieri făceați referire la valorile euroatlantice, acum vă referiți numai la „valorile europene” și la „familia europeană”. Bibliografie: Internetul și în mod deosebit https://dexonline.ro/definitie/democra%C8%9Bie/definitii P.S. Ținta acestui comentariu este GDS. Nepublicându-l (Interzicându-l) vina vă aparține. Sunteți vinovați de orice altceva decât de democrație.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22