CSM pregateste un raport comparativ privind practica scoaterii cu catuse din parchete

M. B. | 22.03.2015

Pe aceeași temă

Dominique Strauss-Kahn, fost sef FMI, arestat in 2011, in New York, pentru agresiune sexuala 

 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) analizeaza modul in care persoanele inculpate in diverse dosare sunt scoase cu catuse din sediile parchetelor si urcate in dubele politistilor pentru a fi duse in arest, mai multi politicieni si magistrati sustinand ca in alte state nu exista "astfel de spectacole".

 

CSM va  face o analiza privind practicile din alte state, pentru a vedea daca este nevoie de o schimbare legislativa in acest sens.

 

Analiza nu vizeaza corectitudinea transportarii anchetatilor (nu a condamntilor) cu catuse la maini, de la parchete la arest sau la instanta, ci aparitia in presa a acestor imagini care aduc atingere demnitatii persoanelor respective.

 

Aceasta problema vizeaza doua aspecte: in opinia celor care acuza aceste practici, procurorii ar trebui sa se asigure ca presa nu poate lua imagini de acest gen si, pe de alt[ parte, ar trebui sa i se interzica presei difuzarea unor astfel de imagini, daca totusi a reusit sa le obtina.

 

"Spectacolul nu il fac procurorii. (...) Trebuie sa facem un examen de legislatie comparata, in asa fel incat sa gasim cele mai bune parghii ca sa mai estompam fenomenul. Daca este nevoie de un articol legislativ, o sa propunem ministrului Justitiei sa faca un demers in acest sens", sustine presedintele CSM, judecatorul Marius Badea Tudose, citat de Mediafax.

 

Potrivit Codului de reglementare a continutului audiovizual, "este interzisa difuzarea de imagini sau de inregistrari cu persoane aflate in stare de retinere sau arest, fara acordul acestora".

 

"Imaginile si/sau inregistrarile cu persoane aflate in stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate intr-un mod excesiv si nerezonabil", arata actul normativ.

 

Mai multi politicieni, inclusiv presedintele Klaus Iohannis,  au reclamat in ultima perioada "telejustitia" din Romania.

"Eu cred ca anumite aspecte ar fi putut fi atenuate. (...) Adica, sa avem mai putin zornait de catuse si sa aflam prin comunicate seci ce s-a intamplat. (...) Eu cred ca aici este nevoie de schimbare si in legislatie si in procedura si este nevoie de un act de vointa si din partea celor care se ocupa de aceste probleme. Nu vreau sa arunc vina asupra unuia sau altuia, nu am niciun indiciu ca undeva ar exista o scurgere ilegala de informatie. Asta nu se intampla, dar este nevoie de o imbunatatire inclusiv a respectului de sine la toti cei care vin in contact cu aceste cauze si unii cu siguranta atunci ajung la concluzia ca nu trebuie sa dea o copie a dosarului jurnalistilor dupa cinci minute dupa ce a primit dosarul spre consultare", afirma Iohannis.

 

In SUA, aceasta practica este acceptata (chiar daca mult limitata, in ultimii ani), atunci cand se emite mandat de arestare, si se numeste “perp walk”. Jurnalistii sunt anuntati inainte, cand este vorba de cazuri de interes public, asa cum s-a intamplat si in cazul fostului sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn, pentru a putea lua aceste imagini.  

 

Acest obicei este criticat si in SUA, unul dintre argumente impotriva fiind ca pana si maica Tereza ar parea vinovata intr-o astfel de situatie – cu catuse la maini si escortata de doi politisti.

 

Actorul Russell Crowe, in 2005, cand politia l-a arestat penrtu ca a aruncat cu telefonul intr-un angajat al unui hotel

 

Pana in anii ’80 suportau aceasta parada doar acuzatii de infractiuni cu violenta, dar Rudolph Giuliani, procurorul New Yorkului, a extins-o si la mafia gulerelor albe.

 

In 1987, Richard Wigton, trader pe Wall Street, a fost expus presei incatusat si cu ochii in lacrimi, cand era scos din cladirea unde isi avea biroul. Giuliani declara atunci ca arestarea este o lectie pentru cei care vor sa fie milionari la 30 si ceva de ani.

In 1989, Wington era declarat nevinovat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22