CSM sesizează Inspecția Judiciară privind conduita Adinei Florea în dosarele Kovesi și Alfred Savu

Laurentiu Gheorghe | 12.01.2021

Secția pentru procurori a CSM sesizează Inspecția Judiciară față de procurorul Adina Florea de la Secția Specială privind conduita ei de anchetă în dosarele Kovesi și Alfred Savu.

Pe aceeași temă

Secţia pentru procurori a CSM cere Inspecției Judiciare, să facă verificări în ceea ce o privește pe Adina Florea, procuror la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, după ce ÎCCJ a desfiinţat măsurile de plasare sub control judiciar în cazul lui Kovesi şi în cazul unui fost procuror la DNA Ploieşti.

Este cercetată posibila săvârșire de către Adina Florea din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie a unei abateri disciplinare, constând în exercitarea cu rea credință sau gravă neglijență a cercetării penale.

Este vorba de abaterea disciplinara prevazuta de dispozitiile art. 99 alin. 1 lit. t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, constand in exercitarea functiei cu rea credinta sau grava neglijenta, „in ceea ce priveste respectarea dispozitiilor de drept material si procesual in procedura luarii masurii preventive a controlului judiciar fata de procurorii Laura Codruta Kovesi si Alfred Savu."

„Măsura a fost dispusa in urma publicarii in mass media, prin intermediul mai multor articole de presa, a considerentelor retinute in cuprinsul hotararilor judecatoresti pronuntate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie prin care au fost admise, in anul 2019 si anul 2020, contestatiile formulate impotriva masurii preventive a controlului judiciar dispus fata de doamna procuror Laura Codruta Kovesi si domnul procuror Alfred Savu," arata CSM.

Cristian Ban, fost vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a cerut marti, 12 ianuarie, in sedinta CSM sesizarea Inspectiei Judiciare fata de procuroarea Adina Florea de la Sectia Speciala:

„Din punctul meu de vedere, dacă se confirmă aceste susțineri clare ale Instanței Supreme, este mai mult decât clar că trebuie Inspecția Judiciară să verifice dacă sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii. Este obligația CSM să semnaleze astfel de elemente și să ceară Inspecției Judiciare să constate dacă sunt sau nu întrunite elementele constitutive acestei abateri”, a spus procurorul Cristian Mihai Ban în ședința de miercuri a CSM.

În aceste motivări, judecătorii Instanţei Supreme, Francesa Vasile şi Ionuţ Matei, au criticat dur conduita de anchetă a Adinei Florea. Ea nu ar fi respectat dreptul la apărare al procurorilor anchetaţi şi alte norme elementare de anchetă. În plus, Adina Florea ar fi pus la dispoziţia persoanelor cercetate documente confidenţiale din anchete DNA împotriva lor.

Comunicatul integral al CSM:

Biroul de Informare Publică şi Relații cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoștință publică următoarele:

În ședința din data de 12 ianuarie 2021, Secția pentru procurori, în unanimitate, în urma suplimentării ordinii de zi, a dispus în temeiul art. 45 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări conform competențelor legale, cu privire la posibila săvârșire de către doamna procuror Adina Florea din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a abaterii disciplinare prevăzută de dispozițiile art. 99 alin. 1 lit. t din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, constând în exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență, în ceea ce privește respectarea dispozițiilor de drept material și procesual în procedura luării măsurii preventive a controlului judiciar față de procurorii Laura Codruţa Kovesi şi Alfred Savu.

Măsura a fost dispusă în urma publicării în mass media, prin intermediul mai multor articole de presă, a considerentelor reținute în cuprinsul hotărârilor judecătorești pronunțate de către Înalta Curte de Casație şi Justiție prin care au fost admise, în anul 2019 şi anul 2020, contestațiile formulate împotriva măsurii preventive a controlului judiciar dispus față de doamna procuror Laura Codruţa Kovesi şi domnul procuror Alfred Savu.

Biroul de Informare Publică şi Relații cu Mass Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22