Cu 3 liberali depistați cu Covid-19, bilanțul ajunge la 102 cazuri. Se intră în Scenariul 3

Laurentiu Gheorghe | 14.03.2020

Cu 102 cazuri confirmate de pacienți confirmați cu Covid-19, România trece oficial la aplicarea Scenariului 3. Noile măsuri vizează în principal sistemul de sănătate, organizarea spitalelor.

Pe aceeași temă

Încă 3 politicieni din PNL au fost infectați cu coronavirus. Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19)

La testul pentru coronavirus (Covid-19), au avut rezultate pozitive trei liberali, care au avut întâlniri cu senatorul PNL, Vergiliu Chițac, care e află deja în izolare după ce a fost confirmat în urmă cu 2 zile.

La nivel național sunt 102 cazuri de coronavirus, iar România intră în Scenariul III al epidemiei de coronavirus.

Este vorba de deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Vergil Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL.

”Sunt confirmați pozitiv la testul pentru coronavirus (COVID-19) deputatul PNL, Lucian Heiuș, primarul Devei, Florin Oancea, și administratorul public Adrian David Nicolae. Toți 3 se află în izolare la domiciliu, au participat la reuniunea BPN a PNL la care a participat și senatorul Chițac, și ieri nu au fost prezenți la reuniunea Biroului Executiv al PNL”, a transmis grupul de comunicare strategică.

Care sunt schimbările care vor intra în vigoare de odată cu trecerea la Scenariul 3?

  1. În cortul de triaj se va măsura temperatura și se vor completa datele personale ale fiecărui pacient.

  2. Cadrele medicale se vor ocupa cu prioritate de cazurile de Covid-19, cele care nu sunt urgențe vor fi refuzate de la internare sau tratament.

  3. Pe perioada cât va fi în vigoare scenariile 3 și 4, în spitalele de boli infecțioase nu vor mai decât cazurile de Covid-19.

  4. Celelalte afecțiuni generate de alte infecții în afara de SARS CoV2 vor fi tratate în alte spitale.

  5. Managerii spitalelor vor mări spațiile pentru tratarea pacienților, chiar în detrimentul altor secții.

  6. Vor fi aduși în sistem medici specialiști care de abia au trecut examenul sau chiar pensionați.

  7. E măresc spațiile pentru carantină și dacă nu sunt suficiente se va putea face și la domiciliu.

Însă așa cum a anunțat Guvernul sâmbătă dimineață, nu sunt obligatorii toate măsurile, dacă nu există o transmisiune continuă și susținută a virusului în cadrul comunității. Intrarea în scenariul al 3-lea presupunea, în estimarea inițială, „transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate (101-2000 cazuri)”.

„Facem precizarea că o parte din măsurile prevăzute pentru Scenariul 3 au fost deja adoptate de autorități, iar la acest moment nu avem confirmarea faptului că există o „transmitere susținută pe scară largă” a noului coronavirus (COVID-19)”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului Strategic.

Cel mai greu va fi, spune Victor Costache, când se va depăși numărul de 1000 de cazuri, situație în care vor fi internate doar cazurile grave.

„Acest scenariu 3 nu este cel mai important, cel mai important și cel mai greu ne va fi când vom trece - și este foarte posibil - în scenariul 4. Întârziem cât mai mult această trecere - și mă refer când vom depăși 1.000 de pacienți. Deocamdată, și la acest număr de pacienți - aproape 90 câți avem în momentul de față - ne permitem încă luxul să internăm toți pacienții, inclusiv formele ușoare în spitalele și secțiile de boli infecțioase, într-o izolare strictă, în dorința de a limita răspândirea acestui virus. Știm din greșelil altor țări, atunci când formele ușoare au fost lăsate la domiciliu, uneori nu se respectă această carantinare la domiciliu și atunci virusul se răspândește mai repede”, a spus Victor Costache, vineri seara, într-o intervenție la Digi 24.

Costache a mai spus că decizie privind starea de alertă va fi luată rapid în perioada care urmează :„În România probabil vom trece prin starea de alertă, este un scenariu la care echipa noastră lucrează și va fi luată o decizie rapid, în perioada care urmează”, a mai anunțat Costache.

La rândul său, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat vineri că se așteaptă ca până săptămâna viitoare să fie multe sute de persoane infectate cu coronavirus. „Va fi o creștere serioasă”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22