CURTEA CONSTITUTIONALA se va pronunta astazi referitor la ARTICOLUL in baza caruia ANI l-a declarat INCOMPATIBIL pe Klaus IOHANNIS

P.c. | 16.12.2014

Pe aceeași temă

Curtea Constitutionala se va pronunta astazi in cazul articolului din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si pe Klaus Iohannis, fostul primar al Sibiului. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de primarul comunei constantene Tuzla, Constantin Micu, pe care Agentia Nationala de Integritate l-a declarat incompatibil, relateaza Hotnews.

 

Decizia a fost amanata de mai multe ori, ultima data in 9 decembrie, din cauza imposibilitatii constituirii completului de judecata.  
 

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat marti ca alesii nu-si vor mai pierde mandatul in cazul in care va fi declarat neconstitutional articolul privind incompatibilitatea acestora cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.
 

Intrebat ce se intampla cu procesele din instanta daca acest articol va fi declarat neconstitutional, seful CCR a explicat: "(n.r Alesii locali) castiga, li se anuleaza constatarea facuta de ANI. Daca legea nu mai prevede ca ei sunt in incompatibilitate, nu-i mai poate mentine nimeni in incompatibilitate. (...) Nu-si mai pierd mandatul pentru acest motiv".

 

Textul de lege care va fi dezbatut de judecatori este articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, care prevede ca alesii locali sunt incompatibili daca ocupa si functii in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau sunt reprezentanti ai statului in adunarile generale ale unor societati comerciale de interes national.
 

CITITI SI: CCR AMANA pentru 16 decembrie dezbatarea articolului pe baza caruia ANI l-a declarat INCOMPATIBIL pe Klaus IOHANNIS si pe alti alesi locali

 

"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.
 

Articolul de lege a fost analizat in 7 octombrie de judecatorii constitutionali, care au amanat atunci pronuntarea unei solutii pana la 3 noiembrie. In 3 noiembrie, insa, CC a stabilit ca dezbaterile in acest caz trebuie reluate, motiv pentru care au acordat un nou termen in acest caz pentru marti.

 

CITITI SI: Klaus Iohannis a demisionat din functia vizata de procesul cu ANI


In iulie 2013, ANI arata ca 22 de alesi locali din judetul Constanta s-au aflat in stare de incompatibilitate ca urmare a exercitarii simultane atat a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor SC RAJA SA Constanta.

Printre acestia a fost si Florin Constantin Micu, ANI sustinand ca primarul comunei Tuzla a fost in incompatibilitate in perioada 24 iulie 2008 - 29 iunie 2009. Constantin Micu a contestat decizia ANI la Curtea de Apel Constanta, care in 26 iunie i-a respins cererea, pe motiv ca este neintemeiata.


In baza aceluiasi articol de lege a fost declarat incompatibil si presedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.
 

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
 

In septembrie 2013, Klaus Iohannis a castigat procesul intentat ANI, dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestatia acestuia la raportul de evaluare al ANI si a dispus anularea deciziei. Hotararea a fost contestata de ANI la instanta suprema, iar urmatorul termen in proces va avea loc in 14 ianuarie 2015.

 

In 21 noiembrie, Curtea Constitutionala a anuntat, in sedinta solemna, validarea alegerii lui Klaus Iohannis in functia de presedinte al Romaniei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22