Curtea de Apel București „îl iartă” pe Darius Vâlcov de publicarea protocolului secret SRI-Parchet

Laurentiu Gheorghe | 21.07.2020

Curtea de Apel București a confirmat decizia de renunțare la urmărirea penală față de eminența cenușie a PSD, Darius Vâlcov, emisă de DIICOT. Decizia este definitivă.

Pe aceeași temă

Pe 23 august 2018, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul încheiat în decembrie 2016 între Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI). Documentul era clasificat, așa că SRI a sesizat DIICOT pe 28 august 2018, scrie G4Media.ro.

Pe 18 iunie 2019, procurorii DIICOT l-au plasat sub control judiciar pe Vâlcov, care nu avea voie să părăsească Slatina. Măsura a fost revocată însă de instanță.

Tot anul trecut, pe 15 mai, procurorul Sorin Iașinovschi de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a clasat dosarul în cazul Adinei Florea, procuroarea care a câștigat concursul pentru șefia secției și cea care instrumenteaza ”dosarele” Laurei Codruța Kovesi. Adina Florea era vizată pentru abuz în serviciu. Dosarul a fost clasat în baza articolului 16 litera a din Codul de procedură penală, adică „fapta nu există”.

În august 2018, Parchetul general (PG), Secția de urmărire penală și criminalistică (SUPC), a deschis un dosar pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Vâlcov.

Parchetul general avea informații că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curții de Apel Constanța. Adina Florea era adjunctul procurorul general al PCA Constanța și șefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Procurorii PG au descoperit că o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanța a făcut o copie a protocolului secret, în mai anul trecut. La audieri, Nicoleta Ichim a declarat că Adina Florea i-a cerut să facă o copie xerox după protocolul SRI-Parchet din 2016, pe care i-a dat-o procuroarei. Supusă detectorului de minciuni, grefiera a trecut testul, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Pentru că a recunoscut și a colaborat cu anchetatorii, Parchetul general a dispus renunțarea la urmărirea penală (RUP) a grefierei, decizie confirmată de instanță.

În momentul în care Parchetul General a dispus RUP față de grefiera care i-ar fi dat protocolul Adinei Florea, a dispus și declinarea dosarului privindu-i pe Vâlcov și Adina Florea către DIICOT. Motivul declinării a fost faptul că Darius Vâlcov și Adina Florea ar fi comis o infracțiune de divulgare a informațiilor secrete de stat (care presupune intenție), nu neglijență în păstrarea informațiilor secret de stat.

După octombrie 2018, odată cu operaționalizarea SIIJ, toate dosarele cu magistrați, inclusiv cel al Adinei Florea, au fost preluate de Secția Specială. Prin urmare, bucata de dosar privind-o pe Adina Florea a fost predat de DIICOT nou înființatei Secții de investigare a magistraților (SIIJ) tocmai pentru că, potrivit legilor Justiției PSD-ALDE, competența de a-i ancheta pe magistrați aparține acestei secții din cadrul Parchetului General.

Partea de dosar cu Adina Florea a fost închisă anul trecut pe 15 mai de către SIIJ.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22