Curtea Supremă: de ce a fost condamnată Udrea în dosarul Gala Bute. Decizia nu e definitivă

Dora Vulcan | 25.07.2017

Judecătorii Curții Supreme sunt convinși că scopul educativ al pedepsei poate fi atins doar prin privarea de libertate.

Pe aceeași temă

 

 

 

Infracţiunile comise în gala Bute sunt de o gravitate sporită, mai spun judecătorii de la instanța supremă. Motivul – Elena Udrea s-a implicat într-un mecanism complex de colectare a unor comisioane necuvenite de la oameni de afaceri tocmai de la înălțimea funcției de ministru al Dezvoltării. Judecătorii spun că Udrea trebiuie să răspundă exemplar pentru aceste fapte, scriu Digi 24 și Agerpres.

 

  

"Astfel, infracțiunile comise sunt de o gravitate sporită având în vedere că persoane deținând funcții publice importante la cel mai înalt nivel — ministru, director general al Companiei Naționale de Investiții, secretar general al ministerului sau consilier personal al ministrului — s-au implicat în mecanisme infracționale pentru favorizarea anumitor operatori economici dispuși la rândul lor să 'restituie' un procent din sumele încasate, cu consecința atingerii semnificative a principiului liberei concurențe și însușirii, fără drept, a unor importante sume de bani folosite de inculpata Udrea Elena Gabriela în interesul său personal sau al Organizației PDL București. (...) Scopul educativ și preventiv al pedepsei aplicate inculpatei Udrea Elena Gabriela nu poate fi atins decât prin privare de libertate, având în vedere gradul de pericol social ridicat al faptelor comise, cuantumul deosebit de ridicat al sumelor de bani primite cu titlu de mită, calitatea în care a comis faptele — aceea de ministru, prejudiciul însemnat cauzat Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului", se arată în motivare.

 

Conform aceleiași surse, instanța a ținut cont la stabilirea pedepselor și de modalitatea de săvârșire a infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, dar și de cuantumul sumelor pe care Elena Udrea este acuzată că le-a primit ca mită.

 

"Nu este lipsită de relevanță nici modalitatea de săvârșire a infracțiunilor, schemele infracționale gândite și puse în practică de inculpați pentru a intra în posesia sumelor de bani plătite de agenții economici cu titlu de mită, creându-se aparența unor operațiuni legale. De asemenea, sumele de bani primite cu titlu de mită de inculpata Udrea Elena Gabriela în modalitățile descrise au un cuantum deosebit de ridicat, iar prejudiciul produs în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, ca urmare a achitării contravalorii serviciilor de promovare a României cu ocazia evenimentului sportiv din luna iulie 2011 de la bugetul de stat, este semnificativ", se mai menționează în motivare.

 

 

Instanța a avut în vedere și modul în care acești bani au fost folosiți – fie în interes personal, fie pentru a acoperi cheltuieli de partid. 

 

 

Pe de altă parte, judecătorii au arătat că Elena Udrea s-a prezentat la toate ședințele de judecată, este o persoană integrată în societate și nu are antecedente penale.  

 

 

 

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată în martie 2017 la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Sentința Înaltei Curți nu este definitivă.

 

Udrea a fost condamnată pentru trei acuzații de luare de mită și o acuzație de abuz în serviciu, dar a fost achitată pentru acuzația de tentativă de deturnare de fonduri europene.

 

Procurorii ceruseră o pedeapsă de peste 20 de ani de închisoare.

 

Cei care și-au recunoscut acuzațiile în acest dosar au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar cei care nu au recunoscut acuzațiile au primit închisoare cu executare. Este vorba despre Elena Udrea, Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, și Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea.

 

Astfel, Rudel Obreja, fostul președinte al Federației Române de Box, a primit cinci ani de închisoare. Tudor Breazu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

 

Fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Ana Maria Topoliceanu, fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită.

 

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare. Fostul ministru Ion Ariton a fost achitat în acest dosar.

 

De asemenea, Elena Udrea are de plătit peste 8 milioane de lei către Autoritatea pentru Turism. Instanța a decis și confiscarea a aproape 1 milion de lei.

 

Rudel Obreja are de plătit despăgubiri de 700.000 de lei către Ministerul Turismului și Dezvoltarii. De asemenea, instanța a decis să-i confiște trei milioane de lei.

 

De asemenea, Elena Udrea trebuie să dea înapoi echivalentul în lei al sumei de 600.000 euro către martorul Boian Corin şi echivalentul în lei al sumei de 300.000 euro către martorul Gărdean Adrian.

 

În plus, Elena Udrea, Tudor Breazu și Rudel Obreja au de plătit cheltuieli judiciare de 20.000 de lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22