Dacian Ciolos, despre pomenile PSD/ALDE:Romania risca sa aiba un deficit de 9 miliarde lei

Vlad Toma | 01.11.2016

Dacian Ciolos, premierul Romaniei, a declarat astazi, la Adevarul Live, ca Romania risca sa aiba un deficit bugetar de 9 miliarde de lei, in urma maririlor de salarii votate ieri de comisiile de muncă şi buget, a eliminarii celor 102 taxe nefiscale si a altor modificari facute in ultimele luni, in vederea alegerilor parlamentare din decembrie.

Pe aceeași temă

 

"Din perspectivă bugetară, cu tot ce s-a votat în aceste ultime luni, în pregătirea campaniei, din păcate cum ne-a obişnuit Parlamentul, s-au cam adunat peste 9 miliarde de lei, deci peste 1% din PIB. Asta înseamnă ori creşterea deficitului, ori, dacă vrem să ţinem limitele deficitului, să reducem investiţiile. Noi avem alocate 40 de miliarde pentru investiţii, care ar trebui să se ducă la locuri de muncă. Or, asta ar însemna reducerea fondului de investiţii. Măririle procentuale nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între salariaţi, or noi asta am încercat să corectăm anul acesta. Avem oameni cu aceeaşi vechime, cu aceleasi studiii, dar care sunt plătiţi diferit. Or, cu aceste decizii, o lege a salarizării unitare nu va putea fi bugetată," a spus premierul, la Adevarul Live.

 

Premierul considera de asemenea ca, desi Guvernul nu se opune eliminarii taxelor inutile, unele taxe pe care PSD incearca sa le elimine pot crea mari probleme la nivelul bugetului de stat si in functionarea unor institutii: "Nu numai că nu suntem împotriva reducerii unor taxe. Şi noi am venit cu eliminare unor taxe care nu-şi mai aveau rostul. Câteva taxe dintre cele eliminate aveau sens să fie eliminate, dar altele merg împotriva unor legi pe baza cărora funcţionează anumite instituţii, spre exemplu, TVR şi Radio-ul public. Legea radio-TV spune că salariile nu pot fi finanţate de la bugetul de stat. Dacă cineva a vrut să taie această taxă, trebuia să modifice şi legea TVR. La fel cu taxa de timbru, care nu ar fi trebuit eliminată complet, pentru că finanţează alte programe de înnoire a parcului auto. Mai e Monitorul Oficial, care rămâne fără finanţare. Impactul buigetar e de peste 1 miliard de lei. Cum îl punem la loc? La fel, trebuie tăiat de undeva. Sunt alte cheltuieli fixe pe care nu le putem reduce. Alţii spun că avem creştere economică şi de acolo mai vin bani. Dar asta nu este foarte sigur. Plus că de la anul trebuie să mai reducem cu încă un punct procentul la TVA. Ar trebui să aşteptăm să vedem cum funcţionează lucrurile şi dacă avem aceşti bani, să-i investim."

 

Cititi interviul integral pe Adevarul.ro

 

***

 

Deputatii PSD/ALDE din comisiile de munca si de buget au adoptat ieri mai multe amendamente care prevad cresterile salariale in educatie, sanatate, asistenta sociala etc, ceea ce va duce, conform ministrului Muncii, la cheltuieli de aproximativ 3-4 miliarde lei, in plus fata de cele 2,6 miliarde alocate prin ordonanta modificata prin aceste amendamente. Cresterile ai fost aprobate fara un calcul de impact asupra bugetului.

 

Acum cateva zile, parlamentarii au votat in unanimitate eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care si taxa radio-tv, in urma unei initiative a presedintelui PSD Liviu Dragnea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22