Dan îi ține isonul lui Dragnea: Acuzarea șefilor Jandarmeriei, o acțiune de intimidare

Fara Autor | 24.09.2018

După ce șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat că punerea sub urmărire penală a șefilor Jandarmeriei umărește ”intimidarea forțelor de ordine ”, a venit și rindul ministrul de Interne, Carmen Dan, să-i țină isonul. ” Este o acțiune de intimidare a unei instituții fundamentale a statului” a spus Dan luni dimineață, precizând că șefii Jandarmeriei vor rămâne în funcții.

Pe aceeași temă

 

 

Dan i-a sugerat procurorului general să citească legea care precizează că procurorii au acces neîngrădit la documente clasificate secret de stat sau de serviciu. 


"Nu văd în această acțiune decât o altă acțiune de intimidare a unei instituții fundamentale a statului, și anume Jandarmeria Română, care are atribuții importante în asigurarea ordinii publice. Să ne amintim că nu cu mult timp în urmă procurorul general mai lansa o declarație în spațiul public, referindu-se la faptul că procurorii au acces îngreunat la documentele pe care trebuie să le analizeze, urmare a faptului că acestea sunt secretizate. Cred că nu ar mai fi făcut această declarație dacă ar fi făcut efortul minim de a deschide legea 182 din 2002 perivind protecția informațiilor clasificate în care se vorbește foarte clar despre accesul neîngrădit al procurorilor la toate documentele care sunt clasificate secret de serviciu sau secret de stat în condițiile garantării, validării și depunerii jurământului", a declarat Carmen Dan, potrivit HotNews.ro.


Ministrul Afacerilor Interne a precizat că se pot lua măsuri instituționale împotriva șefilor Jandarmeriei doar când sunt trimiși în judecată.

 

"În ceea ce privește punerile sub acuzare, sunt prevederi legale de care conducerea ministerului va ține cont și vă reamintesc că statutul cadrelor militare spune foarte clar când sunt puși militarii puși la dispoziție și anume atunci când împotriva lor se dispune măsura trimiterii în judecată. În ceea ce-l privește pe secretarul de stat, avem și acolo o prevedere foarte clară în statutul polițistului care spune că polițistul este pus la dispoziție atunci când împotriva lui s-a dispus măsura începerii măsurii mișcării acțiunii penale așa că vom vedea ce se întâmplă în continuare. Șefii Jandarmeriei, secretarul de stat au aflat despre aceste situații din presă. Nu este normal. Se știa cu câteva zile înainte ce urmează să se întâmple. Eu văd asta ca pe un ordin pe unitate care a fost pus în aplicare mai clar și mai concis. Plecând de la dictonul justiția este oarbă, eu cred că acum este doar surdă, dar cu o privire foarte ageră în direcția dinainte trasată. Nu este o problemă cu funcționarea Jandarmeriei", a completat Carmen Dan.  Parchetul General a anunțat, vineri, că șeful Jandarmeriei Române, Ionuț Cătălin Sindile, prim-adjunctul instituției, Sebastian Cucoș, dar și șeful Jandarmeriei Capitalei și coordonatorul intervenției forțelor de ordine în Piața Victoriei pe 10 august, Laurențiu Cazan, sunt urmăriți penal în dosarul violențelor de la miting.

 

Abuz în serviciu, purtare abuzivă, fals intelectual – sunt doar câteva dintre acuzațiile pe care procurorii militari de la Parchetul General le aduc unor șefi din Jandarmerie și Ministerul de Interne, în dosarul violențelor de la protestul diasporei din 10 august, transmite Parchetul General.  

 

Ordonanța procurorilor militari - prin care sunt puși sub urmărire penală șefii din Jandarmerie, Cucoș, Sindile și Cazan, și Dan Mihai Chirică, secretarul de stat din Ministerul de Interne, subordonatul ministrului de Interne Carmen Dan - arată fără dubiu că s-au falsificat date pentru a justifica intervenția în forță a Jandarmeriei și că ordinul de intervenție a fost emis ilegal. Acuzații multe și foarte grave care confirmă atât falsul comis pentru a justifica o intervenție de o violență nejustificată, complicitatea între conducerea Ministerului de Interne cu autorul falsificării ordinului de intervenție, cât și abuzul în sine comis prin intervenția violentă asupra oamenilor care protestau pașnic, unii dintre ei cu copiii alături, detaliu consemnat și de procurorii militari.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22