Darius Vâlcov, un nou dosar penal pentru publicarea pe Facebook a protocolului Parchet – SRI

Laurentiu Gheorghe | 23.05.2019

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăcilă, „eminența cenușie” a PSD, este urmărit penal de DIICOT pentru publicarea protocolului secret încheiat în 2016 dintre Parchetul General și SRI.

Pe aceeași temă

Procurorii DIICOT au precizat că au început ancheta in personam pentru publicarea pe Facebook de către Darius Vâlcov a protocolului dintre Parchetul instanței supreme și SRI.

Fapta cercetată este divulgarea secretului care periclitează securitatea națională. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a SRI. Potrivit articolului 407 din Codul penal, alineatul 3, „divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani”.

În august 2018, Darius Vâlcov a publicat pe pagina sa de Facebook protocolul secret încheiat în 7 decembrie 2016 între parchetul instanței supreme și SRI.

Protocolul publicat de Vâlcov provine de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, unde adjunctă era Adina Florea, propunerea lui Tudorel Toader pentru şefia DNA și actual adjunct al Secției speciale de anchetare a magistraților.

În august anul trecut, Parchetul general a deschis un al doilea dosar penal pentru a depista cine i-a dat protocolul lui Vâlcov.

Parchetul avea informaţii că protocolul a fost sustras din camera documentelor clasificate de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa. Adina Florea era adjunctul procurorului general al Parchetului Constanţa şi şefa structurii de securitate a acestui parchet, adică direct responsabilă cu documentele clasificate.

Procurorii PG au identificat o grefieră de la Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa care a făcut o copie a protocolului secret, în mai anul trecut. La audieri, Nicoleta Ichim a declarat că Adina Florea i-a cerut să facă o copie xerox după protocolul SRI-Parchet din 2016, pe care i-a înmânat-o.

Pentru că recunoscut și a colaborat cu anchetatorii, Parchetul general a dispus renunțarea la urmărirea penală a grefierei, decizie confirmată de instanță.

Darius Vâlcov, eminența cenușie a programului economic PSD și artizan al mai multor măsuri economice controversate, în calitate de consilier al premierului Viorică Dăncilă, a fost condamnat în 8 februarie 2018 de instanța supremă la opt ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. Darius Vâlcov ar fi săvârșit faptele de care este acuzat în perioada în care era primar al municipiului Slatina.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22