De ce a declanșat Dragnea cel mai mare scandal diplomatic post-decembrist

Redactia | 20.04.2018

Anunțul făcut joi seară de Dragnea la Antena 3, înainte de orice consultare atât cu alte instituții ale statului român, cât și europene pune presiune pe Guvern pentru a trece rapid la fapte și să purceadă la mutarea sediului Ambasadei României la Ierusalim.

Pe aceeași temă

 

 

Subiectul este deosebit de delicat, pentru că  se recunoaște Ierusalimul Capitala Israelului, partea de est fiind ocupată  de statul evreu din 1967, dar este revendicată de către Statul Palestinian.

 

În sedinta de guvern de miercuri, Viorica Dancila a adoptat un memorandum realizat de Ministerul de Externe si adus de un secretar de stat in lipsa titularului postului, memorandum ce contine propunerea de mutare a ambasadei, dar care nu a fost facut public. Interesant că ministrul de Externe, Melescanu, a reușit să se fofileze și să nu participe la ședința cu pricina.

 

Conform Constitutiei si regulamentului de organizare si functionare a Ministerului de Externe, "infiintarea, desfiintarea si schimbarea rangului de misiune diplomatica de cariera se aproba de presedintele Romaniei, prin decret, la propunerea Guvernului, in baza documentatiei initiate de MAE", se precizeaza in articolul 72.

 

Prin aruncarea in spațiul public a memorandumului, despre care Dăncilă spune că este secret, dar era cunoscut de Dragnea, dovadă că a vorbit despre el înaintea oricărui din Guvern, liderul PSD pune tunurile pe Iohannis ca să aprobe și să semneze decretul ca misiunea diplomatică a României din Israel să fie mutată.

 

Conform unor surse din executiv, citate de mass-media, Viorica Dăncilă ar trebui să aibă memorandumul semnat, când se va deplasa săptămâna viitoare la Tel Aviv unde se va întâlni cu cu premierul israelian Beniamin Netanyahu.


Ministerul Afacerilor Externe a dat publicității un comunicat, în care vorbește de analiză și dezbatere, însă este exact instituția care a elaborat memorandumul pus în discuție în ședința de miercuri a cabinetului Dăncilă.


Nici partenerul de coaliție, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, nu pare a susține cu prea mult interes intențiile lui Dragnea. Însă nu poate să se opune cu prea multă eficacitate și este mai interesant eventual de o negociere pentru a mai putea obține ceva avantaje din partea PSD în schimbul susținerii inițiativei.

 

Liviu Dragnea a lansat o nouă acțiune ultrarapidă, în genul Ordonanței 13, sau trecerea Legilor Justiției sau a Codurilor Penale. Trebuie să se grăbească pentru că nemulțumirile sunt în creștere și doar un miting puternic de susținere îl mai poate legitima perioada următoare.


Criticile au început să curgă de peste tot. Comisia Europeană transmite că a aflat din presă și transmite PSD că niciun stat membru al Uniunii nu a luat nicio o decizie în acest sens și ONU nu recunoaște Ierusalimul capitala statului Israel.

 

„Poziția Uniunii Europene este bine cunoscută și clară. În timp ce în presă au apărut informații care indică o astfel de mutare, notăm in același timp declarația președintelui României de astăzi, ce confirmă faptul că poziția României rămâne neschimbată. Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluţia celor două state, soluție care ar trebui găsită prin discuții directe între părți, cu Ierusalimul ca viitoare capitală a ambelor state. În conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate al ONU (478), delegația Uniunii Europene și toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv" - a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. 


Ambasada Palestinei la București transmite ca intentia Guvernului Dancila de a reloca reprezentanta noastra diplomatica la Ierusalim contravine pozitiei statului roman cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian si, mai mult, ar pune in pericol siguranta nationala a cetatenilor romani.

 

"Consideram ca intentia Guvernului Romaniei de a muta Ambasada Romaniei la Ierusalim reprezinta o actiune care incalca dreptul international, deciziile Consiliului Europei si contravine pozitiei statului roman cu privire la rezolvarea conflictului israelo-palestinian", a declarat Fuad Kokaly, ambasador extraordinar si plenipotentiar al statului Palestina la Bucuresti.

 

Mai mult, insa, se precizeaza in comunicatul remis de ambasada, o astfel de decizie "ar putea pune in pericol siguranta nationala a cetatenilor romani si incalca rezolutiile Consiliului de Securitate si ale Adunarii Generale a ONU prin care se solicita statelor membre abtinerea in ce priveste stabilirea de misiuni diplomatice in Ierusalim".

 

Actiunea Guvernului Romaniei pune in pericol interesul statului roman, precum si al cetatenilor sai in lumea araba si musulmana, transmit reprezentantii diplomatici.

 

Ambasada Palestinei face astfel un apel la autoritatile romane sa isi mentina pozitia de echilibru de pana acum si sa joace un rol activ in procesul de pace dintre israelieni si palestinieni.

 

Ambasada statului Palestina la Bucuresti reaminteste tuturor romanilor ca, dupa admiterea Palestinei ca stat non-membru observator, Organizatia Natiunilor Unite a decis, la 17 decembrie 2012, ca titulatura de "Statul Palestina" sa fie adoptata de ONU in toata activitatea sa ulterioara, reafirmand prin aceasta existenta legitima a statului palestinian cu capitala in Ierusalimul de Est, conform Rezolutiei 181 din 29 Noiembrie 1947.

 

Președintele Klaus Iohannis a avut și el o poziție tranșantă și cere responsabilitate și cere responsabilitate Guvernului. De cât de interesat e Executivul s-a văzut astăzi când premierul Dăncilă a amânat 3 ore să-i răspundă la telefon președintelui României, care conform Constituției trebuie să semneze decretul de schimbare a sediului Ambasadei.

 

Fostul președinte, Traian Băsescu cu limbajul caracteristic a avut cea mai dură luare de poziție, acuzându-l pe Dragnea că a făcut țăndări eforturile de 60 de ani a diplomației românești prin situarea de partea Israelului și jignind lumea arabă.


„Un neisprăvit din Teleorman a făcut praf şi pulbere 60 de ani de diplomaţie consistentă şi inteligentă în Orientul Apropiat, în relaţiile cu Israelul şi cu ţările arabe. Cu siguranţă, Dragnea nu are cum să înţeleagă implicaţia declaraţiilor lui. Dragnea a fost mânat pur şi simplu de propriile interese, lovind crunt în interesele pe termen lung ale României. Biata Dăncilă este pur şi simplu în postura “marionetei nevinovate”,dar cu putere, iar Meleşcanu este în situaţia ticălosului care îşi pune piciorul în ghips crezând că scapă de responsabilitate“, scrie Traian Băsescu într-o postare pe Facebook. 

 

Potrivit fostului şef de stat, decizia mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este una cu efecte capitale în politica externă a României. 

 

„Printre multe altele, odată cu declaraţia lui Dragnea, România a pierdut statutul de “honest peace broker” (broker de pace onest) atât pentru Israel cât şi pentru toată Lumea Arabă, a călcat în picioare dreptul international, se leapădă de poziţia Uniunii Europene, creşte riscul terorist pe teritoriul României, răstoarnă încrederea pe care în mod egal o aveau în România şi ţările arabe şi Israelul. Nu mai vorbim de interesele pentru dezvoltarea relaţiilor economice cu ţările arabe", completează Băsescu. Mai mult, acesta se întreabă „care din atribuţiunile preşedintelui Camerei Deputaţilor îl îndreptăţesc pe acesta la o astfel de decizie“.

Gestul lui Dragnea ar fi foarte bine primit în Israel, care la acest moment are nevoie de un parteneriat privilegiat cu România. Pentru premierul Netanyahu, confruntat cu o opoziție tot mai puternică acasă, inclusiv cu o anchetă pentru acte de corupție, Dragnea este una dintre puținele uși deschise din UE.
Pentru Dragnea, care nu mai poate vizita capitalele europene, prietenia cu Netanyahu este o ușă deschisă spre administrația de la Washingtonul. Dar pentru a putea profita de această oportunitate trebuie să demonstreze că el conduce practic România, fără niciun fel de opoziție. De aici graba, pentru că el și PSD-ul au intrat în criză de timp și de bani.


Să nu uităm că in urma cu o saptamana, medicul personal al premierului israelian Beniamin Nethanyahu a fost numit consilier onorific al Vioricai Dancila, prim-ministrul Romaniei. Aceasta mutare are rolul de a consolida relatiile lui Liviu Dragnea cu premierul israelian.


Sase state europene din 28 s-au abtinut sa voteze impotriva deciziei presedintelui american de muta amsada la Ierusalim: Romania, Polonia, Ungaria, Cehia, Letonia, reprezentantii Lituaniei au lipsit.

Semnificatia acestui vot reprezinta o validare a rezolutiilor ONU anterioare conform carora majoritatea statelor membre sprijina rezolvarea conflictului prin acceptarea celor doua state, Israel si Palestina, conform granitelor din 1967.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22