Dean THOMPSON, insarcinatul cu afaceri al SUA: Guvernul Romaniei sa isi coordoneze eforturile de a lupta impotriva CORUPTIEI cu cele de promovare a bunei GUVERNANTE CORPORATIVE

P.c. | 21.01.2015

Pe aceeași temă

Dean Thompson, insarcinatul cu afaceri al SUA, a declarat, cu ocazia aniversarii a 4 ani de la listarea Fondului Proprietatea la BVB, ca Guvernul Romaniei trebuie sa elimine oportunitatile de coruptie si sa promoveze buna guvernare in randul companiilor. Principalele cauze ale coruptiei sunt, in viziunea lui Thompson, lipsa transparentei si slaba aplicare a legislatiei, relateaza Hotnews.

 

"Cel mai important lucru este ca o buna guvernanta corporativa si eliminarea oportunitatilor de coruptie vor aduce beneficii actionarilor finali ai companiilor de stat: cetatenii Romaniei. Romanii suporta costurile serviciilor de proasta calitate si pe cele ale subventionarii companiilor prost administrate. Facand acest lucru, romanii renunta la alte servicii publice extrem de necesare. Daca aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetara ar scadea, iar statul roman si-ar putea dedica resursele imbunatatirii serviciilor publice, in beneficiul tuturor romanilor", a spus Thompson. 

 

Thompson considera ca printre cauzele coruptiei sunt lipsa transparentei si slaba aplicare a legislatiei. "Un proces decizional solid ca parte a guvernantei corporative ofera un beneficiu suplimentar, adesea nementionat: protejeaza o companie de pericolul coruptiei. Stim cu totii: coruptia genereaza esec. Insa ce anume genereaza coruptie? Principalele cauze ale coruptiei sunt existenta unei oportunitati clare, lipsa raspunderii si transparentei si o slaba aplicare a legislatiei", a precizat Dean Thompson in discursul sau.
 

Potrivit acestuia, bunele practici de guvernanta corporativa stabilesc "reguli clare ale jocului" si "mecanisme de control". Astfel, actele de coruptie sunt mai greu de ascuns si responsabilizarea se asigura mai usor. Conduse adecvat, companiile unde statul este actionar constituie fundamentul sustinerii eforturilor guvernamentale de a combate coruptia din domeniul economic. Limitand oportunitatile de coruptie, companiile in care statul este actionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului, mai considera Thompson.
 

CITITI SI: SUA, Marea Britanie si Olanda isi reafirma sustinerea pentru consolidarea statului de drept in Romania: Cetatenii romani stiu ca drumul inainte necesita IMPLICARE

 

Acesta a amintit si vizita adjunctului secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, la Bucuresti, ocazie cu care a mentionat ca lupta impotriva coruptiei si pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparentei, previzibilitatii si stabilitatii, sunt toate esentiale pentru imbunatatirea mediului de afaceri si investitional. "Este vital ca Guvernul si Parlamentul sa fie parteneri investitionali de incredere. Ele trebuie sa aiba consultari transparente cu toate partile interesate de fiecare lege. Partilor interesate trebuie sa li se ofere timpul necesar pentru a aduce contributii de substanta si asigurari din partea Guvernului ca opinia lor va fi luata in considerare. Mai mult, Guvernul trebuie sa asigure stabilitatea mediului investitional evitand luarea de decizii in graba, pe termen scurt. Anul trecut, Guvernul Romaniei a adoptat un Plan de Actiune pentru imbunatatirea guvernantei economice. Incurajam colaborarea Guvernului cu Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei in vederea implementarii si dezvoltarii Planului de Actiune", mai arata Dean Thompson

 

CITITI Discursul integral al Insarcinatului cu Afaceri al SUA, la aniversarea listarii Fondului Proprietatea


"Imi face mare placere sa ma aflu astazi aici pentru a aniversa patru ani de la listarea Fondului Proprietatea pe Bursa de Valori Bucuresti.

In ultimii patru ani, Fondul a raportat o rata medie a profitului anual de circa 10%. In ciuda obstacolelor intampinate de unele dintre companiile din portofoliul Fondului, sub administrarea Franklin Templeton valoarea neta a actiunilor Fondului Proprietatea a crescut. In mod remarcabil, Fondul este cel mai mare fond inchis de investitii din lume.

Activitatea Franklin Templeton de promovare a Romaniei a dat roade. Astfel, circa 20 de analisti/cercetatori se ocupa in prezent de Fondul Proprietatea, care a primit un calificativ de cinci stele de la compania de rating Morningstar. Fondul Proprietatea a atras peste 1,2 miliarde de euro in Romania prin investitii in portofoliu, o mare parte din aceasta suma de la investitori institutionali internationali. In plus, promovarea, de catre Fondul Proprietatea, a vanzarii de pachete minoritare de actiuni la companiile de stat a consolidat pietele de capital romanesti, permitandu-le atat investitorilor romani, cat si celor internationali, sa identifice si sa investeasca in oportunitatile pe care le are de oferit Romania.

Aceste realizari sunt impresionante si ii felicit pe administratorii Fondului Proprietatea pentru reusitele lor. Aplaud de asemenea coordonarea si cooperarea Fondului cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si aliati guvernamentali care le impartasesc ideile si care fac eforturi in vederea imbunatatirii guvernantei corporative in toate companiile in care statul este actionar.

Guvernanta corporativa implica echilibrul intre interesele tuturor partilor care au legatura cu o companie - actionari, conducere sau institutiile statului. Aceasta sarcina poate fi dificila, deoarece presupune un sistem de reguli, practici si procese prin care o companie este condusa si controlata. Pe scurt, o buna guvernanta corporativa inseamna oamenii potriviti, o buna administrare si obtinerea celor mai bune rezultate posibile pentru companie si actionari

 

CITITI SI: Dean Thompson, insărcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, felicita Romania de ziua Marii Uniri : Sunt mândru să numesc România aliat şi prieten al SUA

 


Primul pas catre asigurarea unei bune guvernante corporative este includerea de oameni potriviti, competenti, cu experienta si profesionisti, in conducerea si consiliile de administratie ale companiilor. Statul roman trebuie sa se asigure ca aceste companii in care statul este actionar sunt conduse de manageri profesionisti, din sectorul privat, selectati prin competitie transparenta, lipsita de orice influente politice. In al doilea rand, statul roman ar trebui sa le ofere acelor manageri puterea de a lua decizii viabile de afaceri, fara teama amestecului functionarilor guvernamentali in afacerile interne ale companiei. In schimb, statul ar trebui sa-i recompenseze, in mod adecvat, pe managerii privati in functie de rezultatele obtinute. De exemplu, asa cum a dovedit Hidroelectrica, o administrare privata competenta conduce la eficienta si profitabilitate, care aduce beneficii tuturor actionarilor, inclusiv statului si, in final tuturor cetatenilor romani.



Conducerea Fondului Proprietatea si BERD sunt aliati cheie ai Guvernului in eforturile sale de imbunatatire si aplicare a codului de guvernanta corporativa in randul tuturor companiilor. Atat Franklin Templeton, cat si BERD au o bogata experienta in acest domeniu, oferind institutiilor romanesti ocazia unica de a valorifica aceste cunostinte. Incurajez Guvernul sa tina cont de recomandarile lor si sa continue sa imbunatateasca legislatia privind guvernanta corporativa, crescandu-si capacitatea de a a se baza pe pe management privat si pe experienta si cunostintele actionarilor din domeniul privat.



Un proces decizional solid ca parte a guvernantei corporative ofera un beneficiu suplimentar, adesea nementionat: protejeaza o companie de pericolul coruptiei. Stim cu totii: coruptia genereaza esec. Insa ce anume genereaza coruptie? Principalele cauze ale coruptiei sunt existenta unei oportunitati clare, lipsa raspunderii si transparentei si o slaba aplicare a legislatiei.

Bunele practici de guvernanta corporativa stabilesc 'reguli clare ale jocului' si 'mecanisme de control'. Prin urmare, actele de coruptie sunt mai greu de ascuns si responsabilizarea se asigura mai usor. Conduse adecvat, companiile unde statul este actionar constituie fundamentul sustinerii eforturilor guvernamentale de a combate coruptia din domeniul economic. Limitand oportunitatile de coruptie, companiile in care statul este actionar nu vor mai greva resursele limitate ale statului.



Cel mai important lucru este ca o buna guvernanta corporativa si eliminarea oportunitatilor de coruptie vor aduce beneficii actionarilor finali ai companiilor de stat: cetatenii Romaniei. Romanii suporta costurile serviciilor de proasta calitate si pe cele ale subventionarii companiilor prost administrate. Facand acest lucru, romanii renunta la alte servicii publice extrem de necesare. Daca aceste costuri nu ar exista, presiunea bugetara ar scadea, iar statul roman si-ar putea dedica resursele imbunatatirii serviciilor publice, in beneficiul tuturor romanilor. Incurajez Guvernul Romaniei sa isi coordoneze eforturile de a lupta impotriva coruptiei cu cele de promovare a bunei guvernante corporative.

Asa cum a mentionat adjunctul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, in timpul vizitei sale la Bucuresti, lupta impotriva coruptiei si pentru statul de drept, concomitent cu sporirea transparentei, previzibilitatii si stabilitatii, sunt toate esentiale pentru imbunatatirea mediului de afaceri si investitional. Este vital ca Guvernul si Parlamentul sa fie parteneri investitionali de incredere. Ele trebuie sa aiba consultari transparente cu toate partile interesate de fiecare lege. Partilor interesate trebuie sa li se ofere timpul necesar pentru a aduce contributii de substanta si asigurari din partea Guvernului ca opinia lor va fi luata in considerare. Mai mult, Guvernul trebuie sa asigure stabilitatea mediului investitional evitand luarea de decizii in graba, pe termen scurt. Anul trecut, Guvernul Romaniei a adoptat un Plan de Actiune pentru imbunatatirea guvernantei economice. Incurajam colaborarea Guvernului cu Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei in vederea implementarii si dezvoltarii Planului de Actiune.

Ambasada SUA isi doreste sa continue sa colaboreze cu Guvernul Romaniei, Franklin Templeton si BERD pentru a progresa in aplicarea practicilor de guvernanta corporativa. Vom face acest lucru pentru ca, asa cum a spus adjunctul secretarului de stat, Victoria Nuland, 'SUA isi doresc cea mai puternica, mai curata si mai democratica Romanie care sa continue sa ne fie un puternic aliat aici, in Europa, si in intreaga lume"

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22