Decizie a Curtii de Justitie a UE privind fondurile romanesti de pensii private

T.d. | 20.07.2015

Pe aceeași temă

Fondurile de pensii private din Romania au incalcat normele comunitare din domeniul concurentei, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).

Decizia vine ca o confirmare a constatarii facute in acest sens de Consiliul roman al Concurentei in 2010 cand a amendat cu peste 5,2 milioane de lei (circa 1,22 milioane de euro) un grup de 14 companii acuzate ca ar fi participat la o intelegere anticoncurentiala pe piata administrarii private a fondurilor de pensii obligatorii din Romania, potrivit Ziare.com.

Potrivit Consiliului Concurentei, intelegerea a vizat asa numitele "dubluri" (participantii inregistrati cu doua acte de aderare la fonduri de pensii diferite), in perioada de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat. Toate companiile sanctionate au actionat in instanta Consiliul Concurentei, solicitand anularea amenzii.

In context, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sesizarea CJUE in vederea obtinerii unor clarificari din partea acesteia cu privire la notiunile de restrangere "prin obiect" si de afectare semnificativa a concurentei.

De altfel, CJUE a retinut ca legislatia nationala impunea obligativitatea aderarii persoanelor vizate la unul dintre fondurile de pensii private autorizate in acest scop. Aderarea devenea valida din punct de vedere legal doar la momentul inregistrarii sale la CNPAS.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22