Declarația 600 revine: o singură declarație, CAS și CASS estimate la anul curent

Dora Vulcan | 01.03.2018

Premierul Viorica Dănciă a anunțat că Executivul pune în dezbatere publică proiectul pentru declarația 600. Cele mai bune propuneri vor fi incluse in proiectul final, a spus Dăncilă.

Pe aceeași temă

 

 

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede comasarea a şapte declaraţii fiscale, inclusiv a declaraţiei 600, ea precizând că Executivul încurajează depunerea declaraţiei unice în mediul online.

 

 

Am promis încă din prima şedinţă de guvern că vom face o modificare în ceea ce priveşte Declaraţia 600. Declaraţia 600 este un subiect de mare interes pentru mulţi români. Guvernul va introduce astăzi (joi - n.r.) în dezbatere publică varianta declaraţiei, urmând ca cele mai bune propuneri să fie asumate şi incluse în cadrul proiectului final. Sunt convinsă că aceasta este o veste bună pentru mulţi care avea un val mărit de aşteptare în ceea ce priveşte această declaraţie”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în debutul şedinţei de Guvern, citată de Ziarul FInanciar. 

 

 

Ea a precizat că, în loc de şapte declaraţii, va fi una unică.

 

”Plăţile pentru impozitul pe venit., CAS şi CASS în cursul anului se fac la venitul estimat pentru anul curent, nu la venitul realizat în anul precedent. Există un singur termen de plată, respectiv până la data de 31 martie a anului următor celui în care se realizează venitul, în loc de cinci termene de plată. A fost eliminată obligaţia de a efectua plăţi anticipate, ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor şi penalităţilor pentru neplata la aceste termene. Contribuabilul poate alege să efectueze plăţi oricând în cursul anului, care vor conduce la posibilitatea resurselor financiare în cursul anului, în funcţie de necesităţilor proprii ale contribuabilului. Se acordă bonificaţie, adică se reduce suma de plată pentru efectuarea plăţuilor înainte de termenul limită”, a mai spus Dăncilă.

 

 

 Principiile luate în calcul pentru alcătuirea declarației 600, care-i privește pe cei care obțin venituri din activități independente, dividende, chirii, arendă etc (sinteză Digi 24):

 

  • contribuabilii le vor depune o singură declarație, „în loc de șapte”.
  • plățile pentru impozitul pe venit, CAS și CASS se fac la venitul estimat pentru anul curent și nu la venitul realizat în anul precedent.
  • va fi un singur termen de plată: 31 martie a anului următor celui în care se realizează veniturile.
  • va fi eliminată obligația de a efectua termene anticipate, „ceea ce conduce la eliminarea dobânzilor și penalităților”. Totuși, contribuabilul va putea alege să facă plăți și în cursul anului.
  • se va acorda bonificație în cazul efectuării de plăți înainte de termenul limită de plată.
  • Guvernul își propune să încurajeze depunerea Declarației 600 prin Spațiul Privat Virtual. „Pentru acest lucru se acordă chiar o bonificație”, a spus Viorica Dăncilă.
  • calitatea de asigurat se va dobândi de la data depunerii declarației unice și nu de la data efectuării plății, așa cum este în prezent.
  • persoanele fără venituri sau cu venituri mici vor fi asigurate în sistemul de sănătate timp de 12 luni dacă vor plăti CASS la nivelul a 6 salarii minime brute (6 x 1.900 lei), față de nivelul a 12 salarii minime brute, cât este în prezent.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22