Departamentul de Stat al SUA susţine că modificarea Codurilor subminează statul de drept

E.b. | 03.02.2017

După Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, şi Camera de Comerţ Româno-Americană, şi Departamentul de Stat american a criticat modificarea Codului Penal prin ordonanţă de urgenţă. Mark Toner a spus România îşi riscă atât credibilitatea pe plan internaţional, cât şi atractivitatea pentru investitori.

Pe aceeași temă

 

Statele Unite sunt adânc preocupate de măsurile recent luate de Guvernul României, care subminează statul de drept şi reduc responsabilitatea pentru infracţiunile financiare şi de corupţie", a declarat Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, transmite Associated Press, preluată de Digi24.ro.

 

Mark Toner a spus România îşi riscă atât credibilitatea pe plan internaţional, cât şi atractivitatea pentru investitori.

 

Anterior, ambasadele Statelor Unite, Belgiei, Canadei, Franţei, Germaniei și Olandei  au transmis, într-o declaraţie comună, o serie de critici la adresa Guvernului pe tema OUG privind Codurile penale și au cerut abrogarea acesteia. 

 

Și Consiliul Europei a transmis că este îngrijorat de modul în care se desfăşoară lupta anticorupţie din România, după progresele înregistrate în ultimii ani.

 

De asemenea, președintele Comisiei Europene Jean Claude-Juncker și prim-vicepreședintele Frans Timmermans au declarat că sunt îngrijorați cu privire la „evoluțiile recente din România”

 

A doua zi de la această declarație comună a liderilor Comisiei Europene, situația din România a fost dezbătută în plenul Parlamentului European. Și acolo Frans Timmermans a lansat un apel la Executivul de la București să renunţe la modificările pe care le aduce Codului Penal. Oficialul european a atras atenția că decizia Guvernului Grindeanu pune în pericol fondurile europene acordate țării noastre. 

 

De asemenea, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german (Bundestag) a avertizat că dacă Guvernul Grindeanu nu retrage ordonanţa referitoare la modificarea Codului penal, România riscă să-şi piardă dreptul de vot în UE. Uniunea Europeană are prevăzută această sancţiune pentru cazul în care, într-o ţară membră, există ameninţări sistematice la adresa statului de drept.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22