Deputatul Florin Popescu, condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu executare

Vlad Toma | 15.03.2016

Deputatul Florin Popescu a fost condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu executare pentru ca a distribuit 60 de tone de pui grill in campania electorala din 2012. Inalta Curte a respins, ieri, apelul lui Florin Popescu la sentinta din decembrie 2015, au anuntat televiziunile de stiri.

Pe aceeași temă

 

Fost membru PDL si PMP, Popescu a anuntat acum 2 saptamani ca isi da demisia din Parlamentul Romaniei, pentru ca nu vrea sa aduca prejudicii de imagine acestei institutii.

 

"Dupa cum stiti pe 23 aprilie 2014 DNA a inceput urmarirea penala impotriva mea. A doua mi-am anuntat demisia din toate functiile politice. Intre timp, in procesul pe care il am cu DNA cel legat de distributia puilor la sarbatorile de Pasti din 2012 am primit o prima condamnare, in decembrie anul acesta. Consider ca este un gest normal, pentru a nu impiedica buna desfasurare a lucrarilor parlamentare si pentru a nu aduce un prejudiciu de imagine Parlamentului, consider normal sa imi dau demisia din Parlament pentru ca aceasta condamnare reprezinta un semnal de negativ si asupra mea si asupra Parlamentului. Eu nu vreau si nu am vrut sa aduc prejudiciu institutiilor, merg in continuare cu incredere in institutiile statului roman. Categoric nu voi mai candida, am o varsta", a declarat Popescu, citat de Hotnews.

 

***

 

Deputatul Florin Popescu a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare, fiind acuzat ca a oferit mita peste 60 de tone de pui grill, la alegerile din 2012. Decizia ICCJ nu a fost definitiva, parlamentarul putand sa o atace cu recurs in termen de zece zile.

 

DNA l-a acuzat pe pe deputatul Florin Popescu ca in 2012, avand functia de presedintele al CJ Dambovita din partea PDL, a oferit mita electorala constand in peste 60 de tone de pui grill, pe care i-a cerut de la o firma din judetul Dambovita, arata ziare.com"In anul 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita al unui partid politic, i-a cerut administratorului unor societati comerciale (denuntator in cauza) cantitatea de 60 sau 70 tone pui (grill), cu o valoare de peste 400.000 lei, pentru a o distribui cetatenilor in scop electoral, in contextul campaniei electorale din luna iunie 2012", anunta DNA
 

Florin Popescu a fost, incepand cu 2012, deputat PDL, ulterior alegand sa o urmeze pe Elena Udrea in Partidul Miscarea Populara. In momentul in care DNA-ul a inceput urmarirea penala impotriva sa, a demisionat din PMP.

 

Context


DNA arăta in 2014, când acest dosar a fost trimis în judecată că, la sfarsitul lunii martie 2012, din functia de presedinte al Consiliului Judetean Dambovita si din cea de presedinte al organizatiei judetene PDL, Florin Popescu i-ar fi cerut administratorului  S.C. Avicola Crevedia S.A. si SC Agroli Group SRL cantitatea de 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui in scop electoral cetatenilor din judetul Dambovita in cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012, se arăta in cererea DNA adresata Parlamentului pentru incuviintarea arestarii preventiva in cazul lui Popescu, actualmente deputat.
 

"In scopul  impiedicarii descoperirii faptei de coruptie, administratorul a livrat produsele, in pungi neinscriptionate, din spatiul de depozitare al SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. SRL inchiriat si folosit de SC Synergy Invest SRL", se mai arata in cererea DNA care prezinta firul infractiunii.
 

Astfel, in luna ianuarie 2012, auditorul financiar si cenzor la SC Avicola Crevedia SA, i-a facut cunostinta administratorului cu Florin Popescu pe care i l-a prezentat ca fiind presedintele P.D.L. Dimbovita si presedinte al Consiliului Judetean Dimbovita. In primele zile ale lunii aprilie 2012, la finalul unei intalniri pe care Popescu ar fi avut-o la restaurantul Hotelului S din Targoviste cu administratorul si auditorul financiar, "acesta din urma i-a cerut unui martor sa accepte sa depoziteze cantitatea de pui grill destinata inc. POPESCU FLORIN AURELIAN in camerele frigorifice ale firmei sale SC Minion SRL Targoviste".
 

Potrivit DNA, pentru a elimina riscul descoperirii faptei de coruptie, auditorul financiar i-a comunicat martorului ca puii sunt destinati unei actiuni caritabile organizata de Consiliul Judetean Dambovita sub coordonarea lui Popescu."Initial,  martorul a refuzat dar la insistentele acestuia a acceptat ca tirurile ce urmau sa asigure transportul cantitatilor de pui sa fie directionate  la SC Minion SRL Tirgoviste  al carui sediu era cunoscut de conducatorii auto si de acolo sa fie preluate de persoanele care ii acordau sprijin inculpatului POPESCU FLORIN AURELIAN",  se arata in cererea DNA.
 

Cum isi cumpara firma proprii pui

In continuare, a fost contactata firma SC Nova Imar SRL, firma care presta activitati de transport pentru SC Avicola Crevedia SA si i-a cerut sa asigure in zilele de 04, 05 si 10.04.2012 autovehicule necesare transportului cantitatilor de pui grill din depozitul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. la Targoviste. Pe 4 aprilie, potrivit DNA, in jurul orei 11.00, un  conducator auto la SC Nova Imar SRL s-a deplasat cu autotractorul la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L., de unde a  incarcat cantitatea de 20.691,2 kg pui grill.
 

Pentru a disimula fapta de coruptie si a impiedica descoperirea ei fie in timpul transportului fie in ipoteza declansarii unor cercetari  ulterioare, o martora economist la SC Synergy  Invest SRL ar fi intocmit la cererea auditorului financiar, avizul de insotire a marfii  pentru cantitatea de  20.691,2 kg pui grill, avand la rubrica furnizor SC Synergy  Invest SRL, iar la pozitia cumparator SC Avicola Crevedia SA, se arata in documentul DNA. Cu alte cuvinte, firma isi cumpara proprii pui.
 

Ulterior, potrivit DNA, in urma unor defectiuni tehnice, transportul a fost retinut, timp in care auditorul financiar s-ar fi deplasat personal la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. unde ar fi incercat sa urgenteze plecarea tirului catre Targoviste.
 

Auditorul financiar i-ar fi dat avizul unei referente cerandu-i sa transcrie datele pe un alt tipizat de aviz de insotire a marfii dintr-un avizier arhivat insa la pozitia cumparator, in loc de SC Avicola Crevedia SA  sa consemneze  SC Minion SRL. Astfel, DNA noteaza ca "a plecat cu un aviz de insotire din depozitul frigorific care a fost schimbat prin fals pe traseu prin schimbarea cumparatorului"
 

Puii grill, transportati de catre tineri trimisi de Florin Popescu
 

In ziua urmatoare, pe 5 aprilie, mai multi tineri trimisi de Florin Popescu ar fi incarcat in microbuze si transportat la diferite locatii intreaga cantitate de pui grill. Tot in aceeasi zi, acelasi sofer s-ar fi deplasat din nou cu autotractorul la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. S.R.L. a avut loc incarcarea cantitatii de  20.173 kg pui grill.


Pe 10 aprilie, potrivit DNA, s-ar fi realizat si al treilea transport cu pui congelati de la sediul SC Antrepozite Frigorifice P.G.A. SRL unde a fost incarcata cantitatea de 20128 Kg pui grill, referenta a intocmit avizul de insotire a marfii din 10.04.2012 in care a consemnat la pozitia vanzator SC Synergy Invest SRL iar la cumparator SC Avicola Crevedia SA.


DNA mentioneaza ca produsele au fost preluate si distribuite in scop electoral cetatenilor din municipiul Targoviste.
 

DNA: Pericolul social al faptei de coruptie este relevat si de urmarile produse constand in distorsionarea, controlarea si falsificarea unui proces electoral

DNA precizeaza in cererea adresata Parlamentului "ca exista probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit  infractiunea de coruptie mentionata pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de 5 ani iar pe baza evaluarii gravitatii acesteia, a modului si a circumstantelor de comitere se constata ca privarea sa de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica".
 

"Pericolul social deosebit de ridicat al faptei de coruptie savarsita de inculpat este relevat si de urmarile produse constand in distorsionarea, controlarea si falsificarea unui proces electoral. Toate aceste aspecte impun o reactie ferma din partea organelor judiciare deoarece in caz contrar se creeaza si consolideaza premisele subminarii democratiei si a statului de drept", se arata in solicitarea DNA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22