Deputatul Lucian Bode (PNL), audiat în dosarul finanțării ilegale a campaniei PDL

Dora Vulcan | 20.02.2017

„Am fost (...) în calitate de martor, într-un dosar în ce privește finanțarea campaniei electorale din 2012. Eu sunt de 18 ani în serviciul public și este prima dată când dau declarație în calitate de martor. Mă bucur dacă pot să ajut organele de anchetă cu o declarație, fie și de martor. Eu, în calitate de membru al Biroului Politic Național, secretar general adjunct, nu am avut nicio responsabilitate în ce privește finanțarea campaniei electorale", a precizat Lucian Bode, fost ministru democrat-liberal în guvernul Ungureanu, la ieșirea de la DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

Săptămâna trecută, la DNA s-a prezentat fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea și Theodor Paleologu, fost ministru al Culturii.

 

Potrivit DNA, la nivelul anului 2009, în cadrul PDL ar fi existat o înțelegere între secretarul general Vasile Blaga și vicepreședintele Gheorghe Ștefan, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit acestei înțelegeri, Gheorghe Ștefan ar fi determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană. Respectiva persoană ar fi fost dispusă să contribuie — indirect — la finanțarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferențială a unor contracte de achiziție publică către diverse societăți indicate.

 

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională — prin licitații trucate — cu firma deținută de omul de afaceri Berdilă Horațiu Bruno, acesta din urmă ar fi transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor.

 

În paralel, Gheorghe Ștefan i-ar fi promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru PDL suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga.

 

În 26 octombrie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Ploiești au dispus punerea sub sechestru a averii lui Gheorghe Ștefan, cunoscut sub numele de Pinalty, pentru recuperarea prejudiciului de aproximativ 25 de milioane de lei, în dosarul finanțării ilegale a PDL, în care este urmărit penal și fostul lider liberal Vasile Blaga.

 

În 28 septembrie, procurorii au început urmărirea penală a lui Vasile Blaga, pentru  trafic de influenţă, faptă pe care ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL. În aceeaşi zi, Vasile Blaga a anunţat că, în urma acuzaţiilor care i-au fost aduse de către DNA Ploieşti, îşi depune demisia din funcţia de copreşedinte al PNL şi şef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie, informează România liberă.

 

 

 

     

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22