Deputatul Madalin Voicu, reclamat pentru discriminare

T.d. | 08.12.2014

Pe aceeași temă

Deputatul Madalin Voicu (PSD) a fost reclamat la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Voicu i-a numit pe reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) “perciunati”, expresie peiorativa la adresa comunitatii evreiesti, potrivit Ziare.com.

"Exact ca toate bancile, FMI este un fel de super-camatar (...) FMI nu are scop doar 'Ia un ban, da un ban', ei au si alte interese economice, despre zacaminte, minereuri, de unde sug. Eu inteleg ca finantele mondiale sunt conduse de anumiti perciunati, dar vreau sa stiu care e avantajul meu ca tara (...)", a declarat deputatul PSD, sambata, la Antena3.

Declaratia sa a starnit controverse. Maximillian Marco Katz, directorul fondator al Centrului pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (MCA) a sesizat duminica CNCD, semnaland faptul ca expresia "perciunati" este una dintre expresiile utilizate de antisemiti atunci cand fac referiri la evrei.

"Noi nu avem nici un motiv sa credem ca domnul Madalin Voicu a folosit expresia 'perciunati' in mod nevinovat si altfel decat conform uzului ei traditional, explicat mai sus", a sustinut acesta.

Reprezentantul MCA i-a adresat o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta in care ii cere sa ia atitudine fata de acest subiect.

"In ultima perioada am sesizat libertatea cu care unii membri ai Partidului Social Democrat, lideri, emit opinii si afiseaza comportamente care, din punctul nostru de vedere, amplifica sentimentul conform caruia exprimarea opiniilor negationiste, rasiste si anti-Semite este legitima si pe deplin tolerata (...). Conducatorii partidelor politice care trateaza cu indiferenta 'derapajele' comise pe aceste teme devin complici la perpetuarea fenomenelor antisemite", a atentionat reprezentantul MCA.

Acesta ii cere public lui Victor Ponta sa comunice pozitia "fata de modul de exprimare antisemit al domnului Madalin Voicu, membru PSD".

Si vicepresedintele PNL, Radu F. Alexandru, a avut o reactie in acest sens, cerandu-i lui Madalin Voicu sa-si retraga declaratia si sa prezinte public scuze.

Este o declarație scandaloasă și inadmisibilă, pe care o auzim în gura membrilor partidelor extremiste, a căror ”cultură politică” are la bază și se reduce la  ”Mein Kampf”, dar care nu poate fi acceptată sub nicio formă venită din partea unuia dintre liderii unui partid care se revendică ca fidel valorilor europene, ale democrației autentice”, arata liberalul.

Ideea că o asemenea abordare poate fi în beneficiul României este profund eronată și, contrar a ceea ce își imaginează vice-președintele PSD, aduce grave prejudicii imaginii țării, mai arata Radu F. Alexandru, si incheie: ”Rușine, dle. Mădălin Voicu”!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22