Desființarea SIIJ / Kelemen Hunor, despre Stelian Ion: A luat-o prin arătură

Redactia | 15.07.2021

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, l-a taxat dur pe ministrul justiției, Stelian Ion, după ce aceste a sugerat poziția Uniunii în ce privește desființarea Secției Speciale servește intereselor Ungariei.

Pe aceeași temă

”Stelian Ion sugerează că noi susținem acest amendament în interesul altora. Noi ne-am obișnuit, când cineva nu are argumente într-o dispută cu noi sau contraargumente, scoate această carte, care nu are nici o legătură, nici cu realitatea, nici cu starea de fapt. Este o acuzație lipsită de substanță și de substanță cenușie. A luat-o pe arătură domnul Stelian Ion cu această declarație. Eu așa știu, de ani buni, că intrarea noastră în Schengen și ridicarea MCV-ului este împiedicată de Olanda și de Franța, nu de vecinii noștri. Este o prostie să spui așa ceva, să sugerezi așa ceva, dar asta este, ne-am obișnuit, în 20-30 de ani, când nu ai argumente, atunci hai cu cartea asta. E o prostie”, a declarat Kelemen Hunor la RFI.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat marți la TVR că este puțin probabil să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) de către Comisia Europeană dacă Secția Specială nu este desființată și dosarele nu merg la DNA. În plus, el a spus că fără ridicarea MCV România nu va intra în Schengen. ”Și mă întreb cine are interesul dintre vecinii noștri să nu intrăm în Schengen”, a spus Stelian Ion.

UDMR propune ca atribuțiile SIIJ să treacă la Parchetul General, în timp ce ministrul justiției se opune și vrea ca dosarele să meargă la DNA. Discuțiile din coaliție în privința desființării Secției Speciale s-au blocat din cauza poziției UDMR.

Kelemen Hunor explică poziția UDMR pe tema desființării SIIJ: ”Vom discuta în continuare și încercăm să găsim o soluție. Eu am mai avut o propunere, un compromis, despre acest lucru nu a vorbit nimeni în aceste zile, dar deocamdată nu am un răspuns la această propunere din partea colegilor.

Eu luni, la discuțiile din coaliție, am spus în felul următor: dacă trece amendamentul nostru, vom vota în plen desființarea SIIJ și atribuțiile trec la Procuratura Generală și hai să lăsăm așa un an de zile, să vedem cum funcționează și când vom dezbate, când vom aproba legile justiției se pot face nuanțele și dacă sunt necesare, schimbările dorite. Dacă funcționează la Parchetul General, atunci sigur, putem merge mai departe. Dacă nu trece amendamentul nostru, atunci vom vota varianta Guvernului”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a mai declarat recent că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţiei (SIIJ) nu a putut fi desfiinţată până în acest moment pentru că „o parte dintre cei care sunt acum în coaliţie erau alături de PSD, adică UDMR”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22