DIICOT ancheteaza in rem cazul presupusei exploatari de minori relatat de presa britanica

Dora Vulcan | 23.11.2016

Procurorii DIICOT au dispus începerea urmăririi penale in rem (se cerceteaza fapte, nu persoane) pentru trafic de minori, in legatura cu aspectele semnalate în reportajul publicatiei britanie ”The Sun”, care prezintă situația unei familii din orașul Carei care și-ar exploata copiii 13 ore pentru asamblarea unor oua de jucarie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru trafic de minori, după ce în urmă cu o zi au fost facute primele verificari in acest caz.

 

Familii sărace din România, printre care se numără chiar și copii de șase ani, sunt tratate ca "sclavi" și plătite cu 22 de penny (puțin peste 1 leu) pe oră pentru a asambla jucăriile din interiorul ouălor de ciocolată Kinder, scriau marti tabloidele Daily Mail și The Sun.

 

 

 

Dosarul e in lucru la DIICOT — Biroul Teritorial Satu Mare.

 

 

În reportaj apare o familie de români formată din mama, tatăl, fiul în vârstă de 11 ani și fiica de 6 ani, care asamblează ouă de jucărie Kinder.

 

 

Jurnaliștii britanici vorbesc de "sclavii minori" din România, plătiți cu 20 de lei pentru 1.000 de ouă cu surprize. Jucăriile sunt trimise la o fabrică din Carei, după care ajung în Ungaria, unde sunt învelite în ciocolată.

 

 

Șeful Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoș, a declarat marți că nu se pune problema exploatării prin muncă a copiilor din Carei prezentați în ziarul 'The Sun', ba dimpotrivă, aceștia frecventează școala și nu au absențe.

 

 

"În urma verificărilor preliminare la fața locului, nu se confirmă cele relatate de presa internațională, de ziarul 'The Sun'. Chiar nu se pune problema unei exploatări prin muncă a copiilor, din contră. Din declarațiile mamei reiese că s-au prezentat un jurnalist însoțit de un traducător ca fiind angajați ai firmelor care fac acele jucării și doresc să promoveze aceste jucării în rândul copiilor. Ei au fost cei care au realizat acele poze sub îndrumarea jurnalistului. De asemenea, noi am verificat și dacă acești copii frecventează școala. Acești copii nu au absențe, merg la școală, chiar când ne-am deplasat la fața locului erau la școală. Deci, chiar nu se pune problema de a munci 13 ore și de a fi puși de familie. Mama, într-adevăr, este o tânără pensionată pe caz de boală, care, în timpul liber, când copii sunt la școală, confecționează aceste jucării", a declarat Mariana Dragoș pentru Agerpres.

 

 

Ea a spus că DGASPC trebuie să ofere familiei consiliere, deoarece a suferit un "abuz emoțional", imaginea copiilor fiind folosită în presa internațională.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22