DIICOT neaga ca l-a audiat pe Ghita in dosarul Black Cube si al "cucuvelei mov"

Dora Vulcan | 10.10.2016

DIICOT neagă faptul că l-a audiat luni pe deputatul Sebastian Ghiță în dosarul Black Cube si cu atat mai putin în legătură cu presupusa adresă de email pe care ar fi folosit-o procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. "Domnul Ghiță nu a dat astăzi declarații, iar adresa de email pe care o invocă, până la acest moment, nu face obiectul dosarului nostru", se arată într-un răspuns oficial dat Agerpres de DIICOT.

Pe aceeași temă

 

 

 

Sebastian Ghiță s-a prezentat luni la DIICOT, însă procurorii spun că au reprogramat audierea lui, informeaza Agerpres. Precizarea DIICOT vine după ce Ghiță a venit luni la sediul Direcției și a susținut, inclusiv la iesirea de la DIICOT, că a dat declarații în dosarul Black Cube, în care a făcut referire și la "adresa secretă" care, potrivit acestuia, ar fi fost folosită de șefa DNA — cucuveauamov.gmail.com.

 

"Am calitatea de martor, nu pot să vă dau alte date și informații din dosar. De vreme ce domnii procurori m-au întrebat (n.r. despre adresa de email [email protected]) s-ar putea să încerce să afle informații. (...) Știam că această adresă de email este folosită de doamna Kovesi. (...) Orice lucru mi s-a părut important despre acest caz, l-am spus procurorilor. Nu mi se pare că atacarea unor instituții ale statului român, DNA , SRI, DIICOT este o chestiune permisă și cred că procurorii DIICOT trebuie să investigheze dacă acest lucru se întâmplă", a declarat Sebastian Ghiță, la ieșirea din sediul DIICOT.

 

"Sunt convins că acea operațiune a unor agenții de spionaj străine — Black Cube, agenția care a fost legată de fostul șef al spionajului israelian — este în atenția procurorilor DIICOT și, pentru că principala țintă în statul român a fost doamna Codruța Kovesi, probabil DIICOT verifică dacă acea adresă specială, secretă, acea adresă ascunsă — [email protected], adresa doamnei Kovesi, este una dintre adresele pe care cei de la Black Cube le-au spart și din care au putut afla informații secrete ale statului român, ale DNA și ale doamnei Kovesi", a spus Ghiță, la intrarea în sediul DIICOT.

 

Până în prezent, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

 

De asemenea, procurorii l-au pus sub urmărire penală pe fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, aflat în prezent în arest preventiv.

 

***

 

 

Sebastian Ghita s-a prezentat luni la sediul DIICOT de unde a dat declaratii atat la intrare cat si la iesire lasand impresia ca ar fi fost audiat de procurorii DIICOT in cazul Balck Cube si legand citarea sa produsa in urma cu o saptamana de o noua diversiune lansata in urma cu o seara pe postul B1TV: 

 

"Orice lucru important în acest caz l-am spus procurorilor. Nu mi se pare că atacarea instituţiilor statului român e o chestiune permisă. Săptămâna trecută am fost citat. Nu ştiu dacă am ajutat, informaţiile de care m-au întrebat, le-am spus corect şi sincer. Poate că s-au gândit că are anumite vulnerabilităţi (Laura Codruţa Kovesi -n.r.). Procurorii mi-au cerut anumite informaţii şi, în perioada următoare, le voi da", a declarat deputatul, la ieşirea de la sediul DIICOT.

 

 

Declaratiile de la intrare difera de cele de la iesire

 

"Înţeleg că cei de la Black Cube au spart mail-uri, au obţinut informaţii şi principala lor ţintă era doamna Kovesi. Am fost invitat la DIICOT în calitate de martor şi singurul lucru pe care îl face DIICOT în legătură cu Black Cube este verificarea adreselor de email pe care cei de la Black Cube le-au spart şi au aflat date secrete, chestiuni secrete ale doamnei Kovesi, cea care folosea adresa [email protected] Eu ştiu că doamna Kovesi folosea această adresă, se pare că, astăzi am aflat, a mai trimis mail-uri de pe aceste adrese cu informaţii secrete din DNA, există astfel de probe. Ţinând cont că Black Cube era fondată de şeful informaţiilor israeliene şi că doreau să afle lucruri de la doamna Kovesi şi că au fost ajutaţi de un ofiţer din SRI, fost ofiţer, este evident că aceasta este o ţintă", a spus deputatul la intrarea sa la DIICOT.

 

Ghita a sugerat, in felul acesta, ca ar fi fost chemat de fapt sa dea informatii despre noua sa diversiune "cucuveaua mov". Or, acest lucru este imposibil pentru ca el a fost citat la DIICOT in urma cu o saptmana. Iar diversiunea cu mailul "cucuveaua mov" a fost lansata abia ieri seara. 

 

 

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Daniel Dragomir, inculpat deja in Black Cube, Sebastian Ghiţă a precizat că este membru al comisiei SRI şi "dânsul a fost ofiţer SRI, iar cazul dânsului l-am văzut toţi pe televizoarele din România. E o persoană care a participat la multe operaţiuni complicate ale SRI, îl ştiu din multe medii".

 

 

***

 

Ghita a incercat sa lege citarea sa, facuta in urma cu o saptamana, de o petarda aruncata tot de el in urma cu o zi. Ghita sustine ca sefa DNA Laura Codruta Kovesi ar fi corespondat cu el in trecut folosind un email neoficial, cu adresa [email protected], afirmatie in sustinerea careia a oferit si un print screen dupa presupusul mail pe care pretinde ca l-ar fi primit de la Kovesi.

 

Mesajul vorbea de un model de raport "elaborat la VP", pe care Kovesi i l-ar fi cerut lui si despre care Ghita pretinde ca ar chiar raportul realizat de Comisia de Etica in cazul suspiciunii de plagiat a lui Victor Ponta.

 

Ghita a prezentat mesajul drept o noua dovada in autodenuntul pe care l-a facut in urma cu doua saptamani la Parchetul General, unde a sustinut ca a ajutat-o in 2012 pe Kovesi sa scape de acuzatiile ca si-ar fi plagiat teza de doctorat participand la contrafacerea raportului Comisiei de Etica direct la sediul guvernului condus de Ponta.

 

"Aceasta este copia unui email primit de mine de la doamna Kovesi. Dansa a folosit tot timpul o adresa secreta numita [email protected] Asa a considerat ca-si poate ascunde identitatea si ca poate rezolva chestiuni personale secrete din interiorul Parchetului General si DNA. Asa a crezut dansa ca-si poate ascunde identitatea reala si ca in felul acesta se poate ascunde de consecintele legale si morale. Acest email mi-a fost transmis de catre doamna Kovesi in 23.07.2012, solicitandu-mi modelul de raport folosit in cazul plagiatului lui Ponta. Am decis sa fac public acest email ca urmare a negarii de catre doamna Kovesi a relatiei reale cu mine, precum si ca urmare a cererilor opiniei publice de a prezenta dovezi. Am sperat ca doamna Kovesi va avea demnitatea sa recunoasca si sa accepte modul in care a fost ajutata in promovare, precum si protectia pe care a primit-o in cazul acuzatiilor de plagiat", spune Sebastian Ghita, citat de B1 TV.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22