DNA: Alexandru Kiss, vicepresedintele CJ Bihor, trimis in judecata pentru spalare de bani, abuz in serviciu, luare de mita si trafic de influenta

P.c. | 18.06.2015

Pe aceeași temă

Alexandru Kiss, vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, a fost trimis in judecata de DNA Oradea pentru spalare de bani, abuz in serviciu, luare de mita si trafic de influenta. Kiss este acuzar ca ar fi primit bani pentru a-si exercita influenta in favoarea societatii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel incat aceasta sa obtina de la Primaria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, avand ca obiect construirea si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea. Kiss fost pus sub control judiciar, relateaza Hotnews.


CITITI comunicatul DNA:
 

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata,  

sub control judiciar, a inculpatilor: 

 

KISS ALEXANDRU - IOSIF - FRANCISC, vicepresedinte al Consiliului Judetean Bihor, cu privire la savarsirea infractiunilor de: 
- spalare a banilor, in forma continuata (4 infractiuni); 
- abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; 
- luare de mita si 
- trafic de influenta, in forma continuata, 

 

RUS BENEAMIN, administrator al grupului de societati SELINA Oradea, cu privire la savarsirea infractiunilor de: 
- spalare a banilor, in forma continuata (2 infractiuni), 
- instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, 

si in stare de libertate a inculpatilor: 


BOJTOR VILMOS LASZLO, administrator al unei societati comerciale, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de: 
- spalare a banilor, in forma continuata (4 infractiuni), 
- complicitate la luare de mita, 
- trafic de influenta, in forma continuata, 
 

MIKLOSSY FERENC LASZLO, MIKLOSSY FERENC si ROATIS GHEORGHE IOAN, administratori ai unei societati comerciale, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunii de spalare a banilor, in forma continuata.
 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 
 

In perioada octombrie 2003 - iunie 2004, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo si Roatis Gheorghe Ioan au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (ECO BIHOR S.R.L. Oradea, EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, MARTEX TRANS S.R.L. Oradea), Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra) si Ungaria (KEVIEP Kft Debretin), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de 300.000 euro. 
 

Aceasta suma de bani a fost pretinsa si primita de inculpatii Kiss Alexandru Iosif Francisc si Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-si exercita influenta in favoarea societatii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel incat aceasta sa obtina de la Primaria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, avand ca obiect construirea si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.
 

Spalarea banilor a fost realizata sub masca platii unor livrari de utilaje si materiale pe care KEVIEP Kft Debretin le-a facut catre firma sa din Romania EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, folosind ca intermediari societatile ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv MARTEX TRANS S.R.L. Oradea, administrata de inculpatul Roatis Gheorghe-Ioan.
 

In concret, KEVIEP Kft Debretin a livrat catre ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra utilaje si materiale in valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumparat dupa cateva zile, prin intermediul societatii EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenta de bani, in suma de 300.000 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, in numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.
 

In perioada octombrie 2003 - mai 2004, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de 100.000 euro.
 

CITITI SI: UDMR Bihor, solidara cu vicepresedintele CJ Alexandru Kiss: Credem in nevinovatia lui

 

Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. Oradea le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. 
 

Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra la preturi cu circa 50% mai mari.
 

Diferenta de bani, in suma de 100.000 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, in numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc.
 

Cei 100.000 euro, spalati prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, le-a platit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc pentru a-si exercita influenta asupra functionarilor implicati in derularea unor proceduri de achizitie publica, astfel incat acestea sa fie adjudecate de firmele din grupul SELINA.
 

In perioada 2005 - iulie 2006, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de aproximativ 702.375 euro.
 

Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii (de catre SELINA S.R.L. Oradea) a unor utilaje pe care TRAMECO S.A. le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington, controlata de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo. Desi societatile din grupul SELINA au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington la preturi mult mai mari.
 

Diferenta de bani, in suma de 702.375 euro, a fost retrasa din contul bancar al societatii WASLEYS WORLDWIDE LLC, in numerar, si apoi a fost remisa inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.


Suma de bani respectiva, spalata prin intermediul operatiunilor descrise mai sus, reprezinta un folos necuvenit pe care inculpatul Rus Beneamin, in calitate de proprietar si administrator al grupului de societati SELINA Oradea, l-a platit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (presedinte al Consiliului Judetean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta sa favorizeze societatea SELINA S.R.L. in cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea. 
 

In acelasi context, inculpatul Rus Beneamin a depus diligentele necesare pe langa inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin incalcarea atributiilor de serviciu, sa intocmeasca documentatiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau sa fie realizate pe terenurile respective.
 

Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de catre inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri, Consiliul Judetean Bihor a fost prejudiciat cu circa 6.126.219,4 euro.
 

In perioada 2004 - mai 2008, inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc prevalandu-se de influenta avuta asupra functionarilor din cadrul societatii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicati in procedurile de achizitie publica, in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, impreuna cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo, in mod repetat, au pretins si primit de la un om de afaceri (denuntator in cauza) suma de 3.210.472.21 euro, promitand ca-i vor determina pe functionarii susmentionati sa atribuie contracte de furnizare de carbune energetic catre societatea comerciala administrata de acesta din urma.
 

Pentru a disimula adevarata natura a provenientei banilor, in mod repetat, participantii la comiterea infractiunilor au incheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au incorporat foloasele necuvenite in pretul de achizitie al carbunelui.

Sumele de bani reprezentand foloasele necuvenite au fost retrase, in numerar, din conturile bancare ale firmelor paravan si au fost remise inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo.
 

In cazul suspectului Mudura Alexandru, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii faptelor retinute in sarcina acestuia. 
 

In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Kiss Alexandru Iosif Francisc, Rus Beneamin si Roatis Gheorghe Ioan.
 

In cauza procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii, DGA - Serviciul Judetean Anticoruptie Bihor, Serviciul de Informatii si Protectie Interna Salaj, precum si al autoritatilor judiciare din Ungaria, Germania si Olanda.
 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. 
 

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22