DNA incepe URMARIREA PENALA fata de Vasile Astarastoae, rector UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor

T.d. | 05.02.2015

Pe aceeași temă

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Iasi, Vasile Astarastoae, este urmarit penal. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a dispus masura intr-un dosar privind refuzul conducerii UMF Iasi de a pune in aplicare o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). In iulie 2014, Instanta Suprema stabilea definitiv ca Astarastoae s-a aflat in conflict de interese, implicandu-se alaturi de fiica sa in mai multe proiecte europene derulate chiar de institutia pe care o conduce.

Potrivit Hotnews, la 8 luni de la decizia ICCJ, Vasile Astarastoae se afla in aceeasi functie, desi Ministerul Educatiei a demarat procedura de demitere a rectorului.

De altfel, in octombrie 2014, membrii senatului UMF Iasi au fost amendati cu cate 2000 de lei pentru ca au refuzat sa puna in aplicare decizia instantei. Senatul a decis doar retragerea calitatii de ordonator principal de credite detinuta de Vasile Astarastoae.
 

Scandaluri in lant la UMF Iasi

Mai multi profesori ai Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, condusa de mai multi ani de Vasile Astarastoae, au fost implicati in ultimul timp in scandaluri de coruptie sau abuz in serviciu. Profesorul Dumitru Paduraru a fost arestat pentru tentativa de viol asupra unei studente. Profesorul Gheorghe Dorobat, impreuna cu sotia Carmen Dorobat care este si director al Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, au fost arestati preventiv pentru luare de mita de la studentii care doreau sa treaca astfel examenele. Doina Azoicai, decanul Facultatii de Medicina, este cercetata pentru luare de mita.

Refuzul conducerii UMF Iasi de a pune in aplicare decizia Instantei Supreme din Romania este motivat de faptul ca, potrivit legii in vigoare, functiile detinute de Vasile AStarastoae nu au caracter de functie publica, astfel incat nu sunt vizate de regimul confictului de interese.
 

50.000 de euro pentru Astarastoae si fiica sa

Decizia instantei a fost respinsa si de Colegiul Medicilor din Romania, care arata intr-un comunicat ca Vasile AStarastoae “nu a fost condamnat, ci a pierdut procesul pe contencios administrativ prin care a contestat raportul ANI”. Presedintele Colegiului Medicilor este acelasi Vasile Astarastoae.

Concret, din postura de rector al UMF Iasi si director al Institutului de Medicina Legala din acelasi oras, Vasile Astarastoae a semnat zece contracte de munca in care se angaja pe sine si pe fiica sa, Daniela Astarastoae, pentru servicii de aproximativ 50.000 de euro.

Potrivit ultimelor declaratii de avere disponibile, Vasile Astarastoae a castigat de-a lungul anului 2012 un salariu lunar oficial de 7300 euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22