DNA: Nicusor Constantinescu, urmarit penal in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol

P.c. | 31.03.2015

Pe aceeași temă

Nicusor Constantinescupresedintelui Consiliului Judetean Constanta este anchetat de DNA intr-un nou caz. Este vorba de un dosar legat de elicopterul care s-a prabusit in lacul Siutghiol, in decembrie 2014, provocand moartea a 4 persoane. Nicusor Constantinescu este acuzat de abuz in serviciu in forma continuata in acest dosar, pentru ca ar fi permis unei firme sa foloseasca elicopterul, cu toate ca SMURD s-a oferit anterior sa opereze aparatul de zbor pentru situatii medicale de urgenta, relateaza ziare.com

 

CJ Constanta, reprezentat de Nicusor Constantinescu, a achizitionat un elicopter, in 2011, din bani publici, prin Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania, pentru eficientizarea activitatilor de salvare in judetul Constanta si districtul Dobrich din Bulgaria.

 

In 29 martie 2013, Nicusor Constantinescu ar fi atribuit ilegal unei societati comerciale un contract de achizitie care prevedea ca firma poate opera, intretine si repara elicopterul medical si il poate folosi inclusiv pentru servicii de transport ocazional. In caietul de sarcini era precizat insa ca aparatul de zbor trebuia folosit doar in cazul actiunilor de interventie pentru urgente. In plus, contractul a fost incheiat desi SMURD "formulase anterior o oferta privind operarea gratuita si conform scopurilor programului (salvare de vieti si interventii de urgenta) a elicopterului respectiv".

 

CITITI SI: Elicopter SMURD, prabusit in lacul Siutghiol

 

Pe 1 iulie 2013, Constantinescu a pus la dispozitia firmei respective aparatul de zbor cumparat din bani publici, fara ca acea societatea sa fie "parte semnatara a Acordului de parteneriat in baza caruia a fost obtinuta finantarea nerambursabila si achizitionat elicopterul, schimband astfel beneficiarii directi ai investitiei, precum si destinatia aparatului de zbor respectiv".


Constantinescu a platit peste un milion de lei din fondurile publice ale judetului Constanta, in perioada iulie 2013 - octombrie 2014, pentru intretinerea si operarea elicopterului.

 

Preluat de SMURD in 2014, elicopterul s-a prabusit in lacul SiutghiolIn decembrie 2014, elicopterul a fost implicat intr-un accident, prabusindu-se in lacul Siutghiol, cu patru persoane la bord, toate pierzandu-si viata: medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, care era insarcinata, pilotul Petre Corneliu Catuneanu si copilotul Ginel Claudiu Cracanel.


Nicusor Constantinescu, l-a acuzat pe secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, de miciuna in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol. Acesta a mai spus ca Arafat ca ar fi schimbat "abuziv" destinatia misiunilor elicopterului. "In urma unei licitatii publice, a fost preluat in noiembrie 2014 de SMURD, fara acceptul meu, schimbandu-i-se destinatia pentru achizitia pe fonduri europene. Eu i-am zis 'domnule secretar de stat, sa va asumati raspunderea, pe semnatura, ca eu nu aprob asa ceva'. Dupa aia eu am fost plecat din tara, s-a schimbat destinatia abuziv, cat am fost eu in SUA", explica anul trecut Nicusor Constantinescu.
 

DNA Constanta a deschis un dosar penal legat de modul in care Consiliul Judetean Constanta a achizitionat, in 2013, elicopterul trecut ulterior la SMURD.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22