DNA. Toni Grebla merge in judecata. Ce acuze ii aduc procurorii fostului judecator CCR

Tudor Despina | 09.09.2015

Procurorii anticoruptie au dispus, miercuri, trimiterea in judecata a fostului judecator la Curtea Constitutionala Toni Grebla. El este acuzat de trafic de influenta, operatiuni financiare incompatibile cu functia, fals in declaratii si constituire de grup infractional organizat.

Pe aceeași temă

In dosar, alaturi de Grebla sunt implicati finul sau Ion Bircina (cumparare de influenta si constituire de grup infractional organizat), Mihai Prundianu (cumparare de influenta), Gheorghe Grecu (spalare de bani si complicitate la efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia) si Victor Dolghi (constituire de grup infractional organizat).
 

Bani, masini, campanie electorala pentru trafic de influenta

Potrivit rechizitoriului procurorilor anticoruptie, “in perioada 2010 – 2015, inculpatul Greblă Toni, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României (2010 – 2013) și, ulterior, judecător la Curtea Constituțională (2013 – 2015), a pretins și primit de la omul de afaceri, inculpatul Bîrcină Ion, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

- în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită, service-ul și asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 euro;

- în perioada 2010 – 2015, folosința gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648,11 lei;

- în 02.11.2011, suma de 1.200 lei ;

- în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare pentru lipirea a 20.000 de afișe și alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973,34 lei”.

 

In schimbul sumelor presupus primite de Toni Grebla, fostul senator i-ar fi promis lui Ion Bircina ca va face un trafic de influenta pentru a-i facilita celui din urma contracte comerciale.

 

Mai mult, “in perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcției de senator în Parlamentul României și ulterior judecător la Curtea Constituțională, Greblă Toni a efectuat în fapt activități specifice calităților de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societății) și director general (operațiuni financiare ca acte de comerț), astfel cum sunt reglementate de Legea nr.31/1990 modificată, prin interpuși, încălcând dispozițiile legale privind incompatibilitățile aplicabile judecătorilor de la Curtea Constituțională și senatorilor”, potrivit Directiei Anticoruptie.
 

Grup infractional pe filiera ruso-turca

Iar incepand cu august 2014, mai sustin anchetatorii, Toni Grebla ar fi constitutit un grup infractional organizat impreuna cu Ion Bircina si Victor Dolghi.

 

Scopul avut in vedere de cei trei privea “crearea unui mecanism de eludare a obligațiilor față de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federația Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancțiuni economice de export, așa cum avea Uniunea Europeană din partea Federației Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare).

 

Acest mecanism avea ca premisă folosirea, la autoritatea vamală, a documentelor de transport și comerciale falsificate (în sensul ascunderii provenienței reale a bunurilor – țară din Uniunea Europeană)”, se mai arata in referatul la decizia de trimitere in judecata.

 

Dosarul merge spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunere de a fi mentinute masurile asiguratorii dispuse in ce priveste bunurile lui Toni Grebla, Ion Bircina si Gheorghe Grecu.

 

Totodata, procurorii au dispus disjungerea cauzei lui Ion Bircina si Horia Hahaianu, o masura similara fiind dispusa si fata de Iulian Iancu si Lucian Sova

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22