DNA: Zeci de medici oncologi au beneficiat de excursii de lux plătite de firme de medicamente

P.c. | 28.07.2015

Pe aceeași temă

DNA efectueaza astazi 61 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si in judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, la mai multe cabinete medicale si farmaciiMedicii implicati in acest dosar ar fi luat mita de la mai multi producatori de medicamente folosite in tratarea cancerului si de la distribuitori de aparatura medicala, facilitandu-le acestora castigarea anumitor contracte, arata surse citate de Digi 24. Zeci de medici oncologi au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, primind diferite "sponsorizări" în schimbul prescrierii anumitor medicamente, au declarat marți, pentru Agerpres, surse judiciare.

 

UPDATE Medicii treceau în fișa pacientului afecțiuni mai grave pentru a putea prescrie medicamente care le-ar fi adus comisioane din partea firmelor producătoare sau distribuitoare, conform unor surse judiciare citate de AgerpresSursele au arătat că erau situații în care un medic oncolog cerea, de exemplu, ca dimensiunea unui chist citită la ecograf să fie trecută în documentele spitalului ca fiind mai mare, respectiv 4 cm în loc de 2 cm, ca să-i poată prescrie medicamente și tratament care i-ar fi adus respectivul comision sau alte beneficii. Medicii ar fi optat pentru medicamente mai scumpe, pentru a putea incasa comisionul, în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, însă erau mai ieftine.

 

UPDATE Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a precizat marți că anchetatorii care instrumentează dosarul de corupție în domeniul farmaceutic vor stabili, în urma perchezițiilor efectuate marți, modul în care s-au prescris și comercializat anumite medicamente. "Acțiunea vizează activitatea infracțională care s-a realizat pe teritoriul mai multor județe. Sunt implicate mai multe unități sanitare. Pot să vă asigur însă că în cadrul anchetei vom verifica toate aspectele necesare pentru a lămuri modul în care s-au prescris anumite medicamente, modul în care s-au achiziționat anumite medicamente și, acolo unde va fi cazul, unde vorbim de diagnostice sau alte aspecte privind viața sau sănătatea altor persoane, vor fi contactate și se vor lua și măsuri de prevenire, dacă este cazul", a declarat Kovesi, conform Agerpres.

 

Congrese si simpozioane fictive

 

Firmele de medicamente plăteau participarea medicilor la diverse simpozioane și congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux. In 2014, un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici. Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013), Hotel Kronwell Brașov (perioada 18-20 iulie 2014), Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014).

 

În vederea desfășurării congreselor din Ottawa (Canada) și San Diego (USA), o firmă de medicamente a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanții la aceste întruniri. Procurorii au descoperit însă că presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic.

 

Sursele judiciare au precizat că la deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol. Și în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, există probe că a fost vorba de o excursie.

 

Deplasările medicilor s-au realizat la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopți), însă în acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente. Congresul de la San Diego a avut ca temă reumatologia. Medicii români au fost cazați inițial în San Diego pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul "Bellagio", tot timp de câteva zile.

 

Pe timpul petrecut în Las Vegas, medicii nu au participat la un congres, ci au făcut o excursie la "Grand Canyon".

 

Procurorii mai susțin că medicii vizați au fost implicați și în realizarea unor așa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerați, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensați financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22