Dosar la SS în urma unor plângeri făcute împotriva lui Tarcea și Stanciu privind completurile de 5

Dora Vulcan | 06.10.2019

Secția de anchetare a magistraților face cercetări, in rem, pentru abuz în serviciu, urma unor plângeri făcute împotriva fostelor șefe ale Curții Supreme, Cristina Tarcea și Liviu Stanciu .

Pe aceeași temă

Cetățeni indignați ai României au făcut plângere la SS împotriva fostelor președinte ale Curții Supreme, Livia Stanciu și Cristina Tarcea, nemulțumiți de deciziile judecătoarelor și înduioșați de soarta înalților corupți judecați de completurile de cinci judecatori.

Secția de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ) a deschis un dosar penal în care urmărirea penală se efectuează in rem, adică se cercetează fapte și nu persoane, în urma mai multor plângeri făcute de cetățeni ai României împotriva fostelor președinte ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea și Livia Stanciu, judecători de carieră.

Una dintre plângeri este semnată de un anume Nicolae Marin, altul decât adjunctul Secției de investigare a infracțiunilor din justiție.

Cetățeanul Marin este foarte îngrijorat că Tarcea și Stanciu, în calitatea lor de președinți ai Instanței Supreme, ar fi încălcat dispozițiile legale cu privire la constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție și că, astfel, "au adus vătămări grave, atât actului de justiție, cât și părților procesuale din cauzele judecate din completurile de 5 judecători".

E vorba de acele completuri care judecă fapte de corupție la vârful statului.

Curtea Constituţională a admis, în noiembrie 2018, sesizarea premierului Viorica Dăncilă în legătură cu un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema constituirii completurilor de 5 judecători și a decis că Instanța Supremă trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorți, toți membrii completurilor de 5. Decizia a fost luată atunci cu majoritate de voturi.

Două zile mai târziu, au avut loc tragerile la sorți pentru desemnarea noilor completuri de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Controversele pe această temă au început după ce au intrat în vigoare modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevedeau că vicepreședintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și președintele Secției Penale nu mai pot conduce completurile de 5 judecători, ci că toți magistrații din complet trebuie trași la sorți.

Livia Stanciu a condus Înalta Curte de Casație și Justiție în perioada 2010-2016, în timp ce mandatul Cristina Tarcea, început pe 14 septembrie 2016, s-a încheiat în septembrie anul acesta, noul președinte al Instanței Supreme fiind Corina Corbu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22