DOSARUL RETROCEDARILOR DNA cere ARESTAREA PREVENTIVA a judecatorului Lorand ORDOG, dupa ce deputatul PSD Ioan ADAM a declarat ca i-a dat MITA 10.000 de EURO (surse)

P.c. | 10.12.2014

Pe aceeași temă

Procurorii DNA au propus arestarea preventiva a judecatorului Lorand Ordog, in dosarul retrocedarii de paduri, dupa ce deputatul Ioan Adam, arestat preventiv in dosarul retrocedarilor ilegale alaturi de Viorel si Andrei Hrebenciuc, a dat o declaratie la DNA in care a povestit in detaliu cum i-a dat mita judecatorului Lorand Ordog, unul dintre cei care a luat decizia de restituire a peste 40.000 de hectare de padure lui Paltin Sturdza, relateaza Hotnews.

 

Surse judiciare, care citeaza documente ale anchetatorilor DNA, au precizat ca una dintre probele ce au stat la baza propunerii de arestare a lui Ordog este o declaratie amanuntita data de deputatul Ioan Adam, aflat si el in arest preventiv.
 

In declaratia data anchetatorilor DNA de la Brasov, spun sursele citate, Adam a relatat cum si de ce i-a dat mita magistratului. "Din declaratia inculpatului Adam Ioan a reiesit ca in luna iunie 2010 a purtat o discutie cu judecatorul Ordog Lorand Andras, ocazie cu care acesta din urma i-a spus ca intentioneaza sa respinga recursul formulat de catre Paltin Gheorghe Sturdza impotriva sentintei judecatoriei Sf. Gheorghe prin care se respinsese ca tardiva cererea de revizuire. In aceste conditii, Adam Ioan s-a ᅡalarmatᅡ si dupa o perioada foarte scurta de timp, i-a dat lui Lorand Ordog suma de 10.000 de euro pentru a obtine o solutie favorabila, respectiv pentru a se admite recursul declarat in numele lui Paltin Gheorghe Sturdza", se arata in documentele anchetatorilor, potrivit surselor citate.
 

Din declaratia lui Adam Ioan a rezultat, conform acelorasi surse, ca "in momentul primirii sumei de 10.000 de euro, in luna iunie 2010, judecatorul Ordog Lorand Andras i-a dat de inteles ca se vor intelege si cand se va solutiona fondul cauzei respective deoarece ᅡtot la noi se intoarceᅡ, completul C8 fiind singurul complet de fond funciar din cadrul Tribunalului Covasna (¬)¬.
 

Judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, urmarit penal in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri din judetul Bacau, va sta in arest in arest la domiciliu, potrivit unei deciziii luate marti de instanta suprema.
 

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) - Serviciul Teritorial Brasov ceruse arestarea preventiva a judecatorului, insa solicitarea a fost respinsa, instanta stabilit ca magistratul sa fie cercetat in arest la domiciliu. Decizia instantei supreme nu este definitiva si poate fi contestata tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

 

CITITI SI: DOSARUL RETROCEDARILOR Deputatul Ioan Adam, ARESTAT preventiv


Procurorii anticoruptie au cerut arestarea preventiva a lui Lorand Andras Ordog avand indicii ca acesta a luat mita de la Ioan Adam, arestat in aceeasi cauza. DNA il acuza pe Lorand Andras Ordog de abuz in serviciu si luare de mita, anchetatorii considerand ca magistratul trebuie cercetat in continuare in stare de arest.
 

Conform referatului cu propunere de arestare, in iunie 2010, Lorand Andras Ordog, in calitate de judecator, a primit de la Ioan Adam, avocat in respectiva cauza, 10.000 de euro, pentru a da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, respectiv lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost primiti chiar in biroul magistratului de la Tribunalul Covasna.
 

Dupa ce a primit banii, Ordog, impreuna cu ceilalti doi membri ai completului, a admis recursul impotriva unei sentinte pe care a casat-o si a trimis cauza spre rejudecare instantei care a pronuntat hotararea atacata, respectiv Judecatoria Sfantu Gheorghe.
 

Ulterior, in martie 2012, Lorand Andras Ordog i-a mai cerut lui Ioan Adam, avocat intr-un dosar aflat pe masa magistratului, suma de 50.000 de euro, pentru a-i da o solutie favorabila clientului acestuia din urma, adica tot lui Gheorghe Paltin Sturdza. Banii au fost ceruti tot in biroul judecatorului, iar Ioan Adam a promis ca-i va da aceasta suma.
 

"Dupa formularea deciziei (dispuse de judecatorul Ordog Lorand Andras, impreuna cu judecatorii Uta Gabriel si Velican Maria Daniela), avocatul Adam Ioan i-a dat lui Ordog Lorand Andras suma de 10.000 de euro din suma promisa anterior. Decizia respectiva a fost data in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, urmare a unei analize si interpretari partinitoare a probelor, denaturandu-se vadit starea de fapt", sustine DNA.
 

Astfel, prin masura luata de cei trei magistrati, Romsilva ar fi fost prejudiciata cu aproape 304 milioane de euro, ceea ce reprezinta contravaloarea a 43.227 de hectare de teren forestier.
 

Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat, in 4 decembrie, solicitarea luarii masurii arestarii preventive/a arestului la domiciliu, a judecatorului.
 

Judecatorul Lorand Andras Ordog, alaturi de magistratul Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, era, pana marti, cercetat in libertate in dosarul retrocedarilor ilegale de ternuri forestiere, dupa ce un complet de la ICCJ a ridicat, in 31 octombrie, masura controlului judiciar.
 

In acest dosar, pana la acest moment, au fost arestati Viorel si Andrei Hrebenciuc, Gheorghe Paltin Sturdza, precum si deputatul PSD Ioan Adam.
 

Procurorii DNA sustin ca, in aprilie 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favorarea sa. Tribunalul Covasna a dispus punerea in posesia lui Paltin Sturdza a unei suprafete de 43.227 de hectare de padure in Bacau, producand astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro.


Potrivit anchetatorilor, incepand din aprilie 2013, Viorel Hrebenciuc, impreuna cu deputatul Ioan Adam, cu Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu, a constituit si coordonat un grup, care a fost sprijinit ulterior si de alte persoane, ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei, pentru a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si vanzarea rapida a terenului forestier in suprafata de 43.227 de hectare, dobandit prin hotararea judecatoreasca din 2012 de la Tribunalul Covasna.
 

In acest sens, in aprilie 2013, Hrebenciuc si Bengescu le-ar fi promis deputatului Ioan Adam si lui Paltin Sturdza ca-i va determina pe functionarii publici care trebuiau sa il puna in posesie pe Sturdza si sa elibereze titlul de proprietate pentru terenul de 43.227 de hectare - printre care Comisia Judeteana de Fond Funciar Bacau, Directia Silvica Bacau, Comisiile locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava si Romsilva - sa urgenteze indeplinirea actelor sau sa nu se formuleze plangeri in instanta impotriva deciziilor Comisiei judetene de fond funciar Bacau. Hrebenciuc si Bengescu ar fi acceptat sa primeasca de la cei doi, in schimbul interventiilor sale, bani sau alte foloase, au precizat procurorii.
 

Hrebenciuc mai este acuzat ca, incepand din 2013, i-ar fi solicitat senatorului PSD Ilie Sirbu sa-i transmita "mesaje obligatorii" directorului general al Romsilva, Adam Craciunescu, membru in acelasi partid, in legatura cu modul in care Romsilva trebuia sa se comporte in legatura cu punerea in posesie, eliberarea titlului de proprietate si litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate pentru cele peste 43.000 de hectare de padure.
 

In dosarul retrocedarii sunt urmariti penal si senatorii Dan Sova si Ilie Sarbu, precum si directorul general al Romsilva, Adam Craciunescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22