Dragnea, Tariceanu si Ponta nu sunt invitati la ceremoniile de Ziua Nationala.Din motive penale

Dora Vulcan | 24.11.2016

Persoanele ”cu probleme penale” nu vor fi invitate la parada militară care va fi organizată de Ziua Naţională a României la Arcul de Triumf şi nici la recepţia organizată de şeful statului la Palatul Cotroceni, a anunțat, joi, purtătoarea de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, Mădălina Dobrovolschi, într-o conferință de presă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 ”Am văzut că există tot felul de discuţii în spaţiul public referitoare la acest subiect şi ţin să precizez încă de la început faptul că nu voi face referire la anumite persoane, nu voi face referire la anumite nume, pentru că nu despre asta este vorba. Este vorba despre nişte criterii care au stat la baza întocmirii listei cu invitaţi şi nu pot şi nici nu vreau să vă ascund faptul că în constituirea acestor criterii care au fost luate în calcul bineînţeles că în primul rând este vorba despre criteriul ca acea persoană să deţină o funcţie în stat, dar să şi respecte nişte criterii de integritate, iar aici vorbim despre inexistenţa unor probleme penale”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, citata de Romania libera.

 

Dobrovolschi a anuntat ca parada militară va începe la ora 11.00 la Arcul de Triumf si va fi urmata de defilări ale detaşamentelor de militari din cadrul MApN, MAI, SRI, cât şi militari din ţări partenere.

 

”Al doilea moment al manifestărilor dedicate Zilei Naţionale, zilei de 1 Decembrie, reprezintă recepţia de aici, de la Palatul Cotroceni. Această recepţie va începe la ora 18.00 şi va fi găzduită de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis”, a precizat purtătotul de cuvânt al preşedintelui.

 

 

Presedintele nu i-a invitat pe politicienii cu probleme penale nici la Ziua Europei. 

 

 

Iohannis nu se află la o primă declarație de acest fel. În luna octombrie, șeful statului a exclus posibilitatea ca viitorul Guvern să fie condus de un premier cu probleme penale. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat în mai multe rânduri că nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană condamnată penal sau cu probleme în justiţie.  "Indiferent de cine va fi propusă, eu nu voi nominaliza o persoană condamnată penal sau urmărită penal sau cu probleme de integritate'', aceste criterii de integritate fiind ''self-evidente''. Această condiție va reprezenta un criteriu eliminatoriu", a subliniat Iohannis.  Șeful statului a făcut această precizare ca răspuns la întrebarea dacă l-ar putea numi ca premier pe Liviu Dragnea.

 

 

Problemele penale ale celor exclusi de la ceremoniile de 1 Decembrie

 

 

 

 Procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciarpe  Victor Ponta în 6 septembrie în dosarul în care este acuzat de folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani.  Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă pentru a organiza vizita fostului premier britanic Tony Blair în România, iar în schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD. 

 

 În 12 octombrie, procurorii DNA Ploieşti au pus sechestru asigurator pe un imobil al lui Victor Ponta.

 

 

***

 

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat in aprilie 2016 de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la doi ani de inchisoare cu suspendare si la un termen de incercare de patru ani, in dosarul in care este acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite. Liviu Dragnea a fost obligat sa plateasca 550 de lei cheltuieli de judecata. Pedeapsa a fost majorata fata de prima instanta care i-a acordat un an cu suspendare si cu o marire a termenului de incercare de la trei la patru ani.

 

  

***

 

 Călin Popescu Tăriceanu este trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului. Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare în dosarul privind retrocedarea nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie, declarații necorespunzătoare adevărului, cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat.

 

Totodată, nu ar fi a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/ îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22