Dragnea trage de urechi ambasadele UE, apoi le serveşte o teză ambiguă despre justiţie

E.b. | 29.12.2017

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi lider al PSD, a declarat, referitor la scrisoarea ambasadelor pe tema modificărilor legilor justiţiei, că Parlamentul are dreptul să legifereze. El susţine că a discutat despre această chestiune atât Tăriceanu, cât şi cu Meleşanu.

Pe aceeași temă


 

El susţine că a discutat preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu şi ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, cărora le-a spus să nu uita că România este o ţară suverană, independentă, cu drepturi.

 

"Ce e prima dată când se unesc (ambasadele - n.r.)? Cum e posibil ca aceste ambasade să nu-şi fi acordat mai întâi, dacă e să discutăm cinstit, dacă e o abordare de bună credinţă, să nu-şi fi acordat mai întâi şansa de avea forma finală a legilor şi tradusă şi să se uite cu atenţie şi să-şi spună punctul de vedere? Să nu mai vorbim de faptul că, totuşi, Parlamentul României este ales de nişte români, într-un stat suveran şi are dreptul să legifereze", a afirmat Liviu Dragnea, la România TV, citată de Agerpres, atunci  când a fost întrebat în legătură cu scrisoarea mai multor ambasade referitoare la modificările legilor justiţiei.

 

Dragnea a dat mai multe exemple privind modul în care funcţionează justiţia în mai multe ţări.

 

"Să vedem cum sunt în ţările respective, cum sunt codurile penale acolo, cum funcţionează justiţia. Mi-au dat câţiva colegi câteva exemple. Se vorbeşte de numirea procurorilor şefi, noi nu am schimbat aici, forma finală îl păstrează pe preşedinte de a numi efectiv procurorii şefi. În schimb, în Danemarca, Finlanda, Germania, Portugalia, Cehia, Estonia, Slovenia, Lituania, procurorii şefi sunt numiţi direct ori de Guvern, ori de preşedinte, ori de ministrul Justiţiei, ori de Parlament, adică sunt numiţi politic şi vorbim de state cu democraţie veche. Mai mult, în unele state, Danemarca, Olanda, Franţa, Finlanda, Irlanda, ministrul Justiţiei poate interveni în activitatea procurorului, poate dispune sau solicita începerea sau încetarea urmăririi penale. În România prin aceste legi independenţa procurorilor creşte, independenţa judecătorilor creşte, cred că de fapt asta deranjează", a spus Liviu Dragnea.

 

Întrebat dacă a discutat cu reprezentanţii Guvernului, ministrul de Externe, prim-ministru pe această temă, Dragnea a spus: "Am discutat, am vorbit ieri, ieri am stat de vorbă şi eu i-am spus domnului Tăriceanu şi domnului Meleşcanu să nu uităm totuşi că suntem o ţară suverană, independentă, care avem drepturi".

 

El a mai spus că modificarea legilor justiţiei s-a făcut constituţional, prin procedura cea mai democratică posibilă, prin dezbatere prealabilă. "Cred că peste 90% din ceea ce se regăseşte în aceste trei legi sunt propunerile venite din partea asociaţiilor magistraţilor. E foarte important de ştiut. Eu în fiecare zi aflam că au mai venit propuneri din partea asociaţiilor de magistraţi, că veneau emailuri, că veneau şi le susţineau", a adăugat Dragnea.


Într-o scrisoare dată publicităţii în 21 decembrie, Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România au făcut apel la "toate părţile implicate" în procesul de reformă a justiţiei "să evite orice acţiune care ar putea duce la slăbirea independenţei sistemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei".

 

Pe scurt, sapte ambasade ale unor tari din Uniunea Europeana au emis un comunicat comun in care isi exprima ingrijorarea cu privire la modificarea Legilor Justitiei si sustin necesitatea obtinerii unui aviz din partea Comisiei de la Venetia.  

 

Cele sapte ambasade subliniaza ca spatiul UE este "bazat pe valori comune si in special pe statul de drept", conform comunicatului comun postat pe site-ul Ambasadei Frantei la Bucuresti.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22