Dupa ce a provocat o controversa pe continent, Alexis Tsipras isi schimba discursul. Premierul grec face apel la sustinere parlamentara pentru planul de austeritate

T.d. | 10.07.2015

Pe aceeași temă

Premierul Greciei le cere parlamentarilor Syriza sa sustina planul de austeritate in valoare de 13 miliarde de euro pe care Executivul l-a transmis joi seara Bruxellesului.

Dupa o saptamana aglomerata pe continentul european, marcata de negocieri, tensiuni si declaratii, Atena pare ca a facut un pas in spate.

Joi seara, Executivul Greciei a aprobat si transmis Bruxellesului un nou plan de reforme in baza caruia vrea sa obtina un acord pentru un al treilea ajutor financiar.

Pachetul Atenei arata – in mare parte – la fel de dur in ce priveste masurile de austeritate cu cel propus de creditori in 25 iunie si respins de greci cu 61% in cadrul referendumului de duminica trecuta.

Pachetul contine masuri de reforma si austeritate dure (reforma sistemului de pensii, cresteri de taxe s.a.) ce ar urma sa diminueze cheltuielile cu 13 miliarde de euro. In baza acestor propuneri Atena spera sa obtina un bailout de 50 de miliarde de euro in urmatorii trei ani si sa evite Grexit-ul.

Acum, dupa ce a lansat un controversat referendum si a tensionat discutiile de pe continent, premierul Greciei cere parlamentarilor din partidul de stanga radicala Syriza sa sustina propunerea transmita Uniunii Europene, potrivit Reuters, care citeaza surse din Guvernul elen.

Suntem confruntati cu decizii cruciale, a spus Alexis Tsipras vineri in Legislativul de la Atena.

“Am primit un mandat pentru un acord mai bun decat precedenta intelegere cu Eurogrupul, dar cu siguranta nu avem mandat sa scoatem tara din eurozona”, le-a spus Tsipras parlamentarilor Syriza.

El a facut apel la unitate, in conditiile timpului scurt ramas pentru solutionarea dosarului grecesc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22