ELCEN ar putea sista livrarea apei calde în București peste o lună dacă Primăria nu achită datoria

Laurentiu Gheorghe | 04.09.2019

Administratorul judiciar al furnizorului de energie termică ELCEN propune sistarea livrării de agent termic către RADET dacă Primăria Capitalei nu-și achită restanțele de 217,5 milioane lei.

Pe aceeași temă

Sierra Quadrant, administratorul judiciar al companiei aflate în insolvență, ELCEN, a comunicat că a supus Comitetului Creditorilor ELCEN propunerea ca să fie sistată livrarea agentului termic către RADET. Motivul îl reprezintă refuzul Primăriei Municipiului București (PMB) de a plăti subvenția către distribuitorul de energie termică RADET, creanțele curente neîncasate de ELCEN au ajuns la 217,5 milioane lei, din care 110,3 milioane cu scadența de 90 de zile depășită. Sistarea ar putea avea loc într-o lună, dacă va fi decisă.

În aceste condiții, SIERRA QUADRANT anunță că va convoca Comitetul Creditorilor ELCEN, urmând ca aceștia să decidă dacă ELCEN va sista livrarea agentului termic către RADET.

Sierra Quadrant acuză că în ciuda nenumăratelor apeluri la responsabilitate, atât în întâlnirile și corespondența oficială cu reprezentanții primăriei, cât și în comunicarea publică, edilul Capitalei a continuat să abordeze cu indiferență situația dramatică a sistemului de termoficare.

„Oprirea apei calde în Capitală este o măsură extremă, pe care am încercat să o evităm în permanență. Am livrat agentul termic către RADET, deși ELCEN nu era plătită, sperând la nesfârșit că doamna primar Gabriela Firea va înțelege la un moment că responsabilitatea ei numărul unu o reprezintă calitatea vieții cetățenilor. Se pare că am fost niște naivi! Pentru ei, cetățeanul este o noțiune abstractă. Concrete sunt doar donațiile pentru biserici, reclamele plătite din bani publici la TV pentru niște companii de stat care toacă sute de milioane de lei lunar, excursiile pentru pensionari și alte astfel de acțiuni”, a declarat Ovidiu Neacșu, partener fondator SIERRA QUADRANT.

Acesta susține că „după ce au distrus și falimentat RADET, ELCEN a devenit noua lor țintă”. Ovidiu Neacșu mai afirmă că este imposibil pentru o companie aflată deja în insolvență să presteze servicii pe gratis, acumulând datorii la rândul ei către furnizori și privând creditorii de șansa recuperării creanțelor. „De aceea, probabilitatea ca ELCEN să oprească livrarea apei calde în maximum o lună este destul de mare”, a precizat Ovidiu Neacșu.

În situația menținerii măsurii dispuse de către judecătorul sindic în dosarul 35232/3/2016, respectiv deschiderea procedurii de faliment a RADET, toate aceste noi datorii se vor adăuga la masa credală. Fără aceste sume, riscul ca ELCEN să intre în incapacitate de plată a materiei prime, a materialelor și chiar a salariilor este aproape inevitabil, mai arată Sierra Quadrant.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22