Elena Udrea, preluată din Bulgaria și adusă în România. Ea va fi închisă la Penitenciarul Târgșor

Redactia | 16.06.2022

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost adusă joi în România și va fi încarcerată la Penitenciarul Târgșor pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute.

Pe aceeași temă

După decizia definitivă de condamnare, Udrea a încercat să fugă din țară și a fost prinsă în Bulgaria, unde a stat în arest timp de peste două luni, timp în care s-a derulat procesul de extrădare.

Elena Udrea - care a stat 64 de zile în arest în Bulgaria - a fost adusă joi de autoritățile bulgare la Vama Giurgiu-Ruse. De acolo, ea a fost preluată de o maşină a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, pentru a fi dusă la penitenciar.

Elena Udrea va fi încarcerată la Penitenciarul Târgșorul Nou de lângă Ploiești, o închisoare dedicată femeilor. Ea va sta în carantină 21 de zile, după care va fi închisă alături de celelalte deținute.

Udrea a fost încarcerată la Târgșor și în primăvara lui 2015, după ce a fost arestată preventiv în dosarul “Gala Bute”.

  • ”Eu am trecut relativ bine peste momentul acela pentru că eram în mijlocul unei bătălii, știam cu cine mă lupt, știam cine îmi sunt adversarii, știam de ce mi se întâmplă lucrul acesta și eram acolo într-o etapă pe care o duceam în lupta aceasta cu sistemul pe care deja îl devoalasem.

  • Deci nu am fost neapărat traumatizată pentru că aveam o miză. Ce mi se întâmpla mie avea o miză.

  • Mie îmi e foarte frică de insecte. Faptul că era plin de gândaci acolo era mai traumatizant decât faptul că nu aveam ușă la toaletă și oricând se putea deschide ușa de la cameră și să fii văzută la toaletă de cei care vizitau celulele”, spunea Elena Udrea despre perioada petrecută în penitenciar.

Justiția bulgară a decis ca Elena Udrea să fie adusă în România pentru a executa pedeapsa de 6 ani de închisoare primită în dosarul Gala Bute.

La ieșirea din sala de judecată a Curții de Apel de la Sofia, Elena Udreaa spus că „se pare că nu există justiție” pentru ea, nu în România și Bulgaria. Ea a acuzat presiuni care s-au făcut asupra judecătorilor.

Fostul ministru le-a cerut magistraților bulgari să respingă cererea statului român de extrădare a sa, susținând că "este un proces împotriva integrității" sale.

În ultimul cuvânt, Elena Udrea le-a cerut judecătorilor să respingă extrădarea din „cauza tuturor abuzurilor și încălcărilor de lege” săvârșite împotriva ei, scrie Libertatea.

  • „În al doilea rând, am 20 de ani de politică și nu îmi este frică, dar sunt mama unui copil de trei ani și nu pot să iau în calcul că dacă sunt în stare de așa presiuni și abuzuri, sunt în stare de orice. Care e miza? Nu știu. Există această realitate a unui proces inegal și împotriva integrității mele fizice, vă rog să respingeți”, a spus Udrea în fața magistraților bulgari.

La termenul din 8 iunie al procesului, Curtea de Apel de la Sofia a acceptat mărturia unui martor, avocata Ingrid Mocanu, angajată în Ministerul Justiției, care a fost cu Elena Undrea în arest şi care a vorbit despre condițiile din penitenciarele din România. Mocanu a povestit cum a ajuns să fie colegă de celulă cu Elena Udrea la Penitenciarul Târgșor și a susținut că informația trimisă de statul român conform căreia Udrea a stat singură în celulă nu este reală, a scris Libertatea.

Elena Udrea a fugit din România în 7 aprilie, cu câteva ore înainte ca instanța supremă să pronunțe soluția definitivă de condamnare în dosarul Gala Bute.

Potrivit agenţiei bulgare de presă BTA, Elena Udrea a fost reţinută în apropierea punctului de frontieră Kulata, la graniţa Bulgariei cu Grecia, în urma unei solicitări urgente a Poliţiei Române de a opri un vehicul care intrase în Bulgaria. La cererea autorităţilor române, aceasta a fost reţinută pentru 24 de ore pentru a o împiedica să părăsească ţara sau să fugă, ulterior fiind arestată preventiv.

La jumătatea lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România. Elena Udrea a atacat decizia la Curtea de Apel din Sofia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22