Emigranții români şi-ar deschide şi mâine o afacere în România.Piedici:corupția şi politica

Dora Vulcan | 04.10.2017

Peste jumătate dintre românii plecați în străinătate își doresc să se întoarcă acasă și să investească în România. Cei mai interesați de revenirea în țară sunt românii din Italia și Marea Britanie la polul opus fiind cei din Germania și Statele Unite.

Pe aceeași temă

 

 

 

 56% dintre românii emigrați vor să investească în România iar cele mai mari procente se înregistrează în Italia (68%) și Marea Britanie (63%), iar cele mai mici în Germania și Statele Unite (43%). Cele mai atractive domenii sunt turismul (37%) și agricultura (38%).

 

De asemenea 15% dintre români au recomandat România pentru potentialul de business și 71% au recomandat țara noastră pentru potențialul turistic pe care îl are.

 

Totuși mulți dintre aceștia se tem și au rețineri, principală lor barieră fiind corupția din România, potrivit unui studiu comandat de RePatriot și realizat de Open-I Research, citat de startupcafe.ro.

 

În funcție de țara de emigrație, cele mai mari procente se înregistrează în Italia (68%) și Marea Britanie (63%), iar cele mai mici în Germania și Statele Unite (43%).

 

“Un trend interesant și explicabil în contextul Brexit se observă la românii din Marea Britanie, care, pe lângă faptul că vor să se întoarcă în țară în procent foarte mare, vor să și investească în România, marea majoritate dorind să înceapă o afacere (56%).

 

Românii din diaspora cu experiență în mediul de business sunt cel mai potrivit catalizator pentru atragerea de investiții românești și străine noi”, a declarat Claudiu Vrînceanu, unul din liderii proiectului RePatriot.

 

Pentru românii care vor să se întoarcă, principalul motiv este regăsirea “cuibului” (68% spun că vor să fie “din nou acasă”). Foarte promițător, 47% vor să facă ceva pentru România, iar 39% vor să înceapă o afacere în țară. 

 

43% dintre românii din diaspora chestionați estimează că în următorii ani lucrurile se vor îmbunătăți în România, iar 26% cred că lucrurile se vor înrăutăți.  

 

Corupția și politca sunt principalele motive pentru care românii nu doresc să revină în țară. Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară (43% din românii emigrați), 82% declară că principalul motiv este corupția și 70% clasa politică. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea.

 

71% au transferat bani în ultimele 12 luni (procentul cel mai mare se înregistrează la emigranții din Spania, 78%).   

 

Studiul privind românii din diaspora a fost inițiat în august 2017, de către agenția de cercetare Open-I Research pentru platforma RePatriot.Chestionarul a fost completat online de către 1192 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22