Pe aceeași temă
Exit-poll-urile de anul acesta vor fi majoritar realizate de case de sondare apropiate PSD. Manipularea prin exit-poll-uri nu este ceva nou, dar pina acum lucrurile se echilibrau pentru ca se faceau sondaje si de catre institute care nu erau controlate de putere. PDL, care lucra cu CSOP nu a comandat acum niciun exit-poll din cauza lipsei resurselor financiare, dupa cum a declarat Vasile Blaga.
La comanda Antena 3, exit-poll-ul va fi realizat de Operations Research, care ar fi mostenitorul indirect al CCSB, detinut de Voiculescu.
CCSB a fost acuzat de manipularea darelor din sondaje. In iunie 2013, Mihai Motoc, fost director general al CCSB până în luna ianuarie, declara ca Voiculescu îi cerea să modifice rezultatele unor sondaje efectuate de institut. Motoc a relatat că Voiculescu a încercat de cel puţin 5-6 ori să-l convingă să modifice datele unor sondaje, prima tentativă având loc în 2007.
Cu doar o zi inainte de sfirsitul campaniei electorale, Operations Research a facut un sondaj din care reiesea ca alianta PSD-UNPR-PC va obtine 45%, urmată de PNL cu 15%, PMP şi PDL, ambele cu 10%. UDMR ar urma să aibă 6%, în timp ce PPDD şi FC s-ar situa sub prag, cu 3-4%.
La referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui, Operations Research a facut un exit-poll care arata ca prezenta la vot a fost de peste 52%, referendumul urmind sa fie validat. In realitate, prezenta a fost sub 50%.
Romania TV va transmite un exit-poll facut de CSCI, coordonat de consilierul premierului Victor Ponta, Dan Sultanescu.
Sultanescu, prieten bun cu Sebastian Ghita, patronul postului de televiziune Romania TV, este si director executiv al Fundatiei Multimedia pentru Democratie. Surse din televiziunea lui Ghiță, citate de EVZ, povestesc cum deputatul PSD ar comanda personal sondajele, întrebările și tendințele. Sebastian Ghita ar fi cel care i l-a propus lui Ponta pe Sultanescu.
CSCI a dat publicitatii vineri, 23 mai, un sondaj in care cifrele sunt si mai generoase cu PSD. Astfel, alianta PSD-PC-UNPR ar obține 43%, PNL-14%, PDL-12% și PMP-11%.
UDMR ar uma să obțină 6%. Mircea Diaconu și PP-DD sunt la egalitate, fiecare cu 4%, iar Forța Civică 3%.
Digi 24Tv va avea un exit-poll realizat de IRES, institut condus de Vasile Dancu, membru PSD. Exist-poll-ul va utiliza metoda sondajului telefonic.
Surse din media sustin ca Vasile Dancu a devenit mai mult decit un apropiat al Digi 24, ajungind sa dicteze politica editoriala si invitatii din emisiuni.
In ultima perioada majoritatea sondajelor facute de institutul lui Dancu sunt realizate prin metoda sondajului telefonic, considerata de specialisti nu foarte exacta, datele fiind puse sub un mare semn al intrebarii.
Un sondaj facut de instiutul lui Dancu in luna mai arata alianta PSD-UNPR-PC cu 44%, urmata de PNL cu 15%, PDL cu 11%, PMP cu 9% si UDMR cu 6%. Forta Civica si PPDD nu ar trece pragul electoral.
Televiziunea Romana va transmite un exit-poll realizat de CURS- Avangarde, singurul care nu poate fi acuzat de o legatura foarte directa cu PSD.
Cu toate acestea, Avangarde este detinut de Marius Pileanu, un apropiat al USL si in special al PNL, favorit al televiziunilor Antena 3 si RTV.
Luni, 19 mai, in ultima saptamina de campanie tandemul CURS-Avangarde a realizat un sondaj potrivit caruia alianta PSD-UNPR-PC ar obtine 44%, PNL 17%, PDL 14%, PMP 6% si UDMR 6%.
Un exemplu de manipulare al Avangarde a fost in iarna lui 2012, cu ocazia manifestatiilor in Piata Universitatii. Potrivit Curentul, care citeaza Antena 3 si Romania Tv, Avangarde a realizat un sondaj in care pus urmaroarele intrebari:
-
Dvs. ce părere aveţi, ar fi bine sau nu...? șeful Statului să poată judeca procese ale oamenilor săraci (fără venituri) (slide 21)
2.România s-ar îndrepta într-o direcţie bună dacă în fruntea ei s-ar afla un rege adus din străinătate? (Slide 5); 3. Pe perioada de criză prin care trece România ar fi bine guvernul să fie condus de Patriahul BOR , Înalt Prea Sfiinţia Să Patriarhul Daniel? (Slide 8)
4. Dvs personal aţi auzit de propunerile de ieşire din criză a preşedintelui de onoare PC Dan Voiculescu? (preluare exactă, slide 9)