Finantatorii din 2014 ai PNL. Greii partidului, donatii mici pentru campania lui Klaus Iohannis

M. B. | 02.04.2015

Pe aceeași temă

 

 

Cotizațiile la partid ale membrilor PNL au fost anul trecut  de trei ori mai mici decât cele plătite de membrii PSD, nu doar pentru că social-democrații sunt mai mulți, ci și mai "generoși". Europarlamentarul Cristian Bușoi și soția sa au oferit cea mai mare donație pentru campaniile de anul trecut - 342.000 lei. La fel ca și în cazul Noricăi Nicolai, de exemplu, marea parte a sumelor soților Bușoi au fost destinați campaniei pentru Parlamentul European, nu pentru candidatura lui Klaus Iohannis la președinție.

 

Adina Vălean, soția lui Crin Antonescu, ocupă  locul doi în topul donațiilor (cu 200.000 lei), pentru campania din mai 2014 de la europarlamentare. Nu a virat niciun leu pentru campania la prezidențiale a lui Klaus Iohannis, donația fiind făcută în două tranșe, pe 23 și 23 aprilie, adică pentru europarlamentarele la care ea însăși a candidat.

 

 

În pușculița PNL au intrat, anul trecut, potrivit ultimelor date publicate în Monitorul Oficial: 1,246 milioane de lei – subvenții de stat, 5,125 milioane de lei – cotizații (comparativ cu 14,088 milioane lei cotizații la PSD), 6,661milioane de lei – donații, și 273.738 lei – venituri din alte surse.

 

Donații de la firme:

 

RCS & RDS a donat 95.000 de lei, sumă ce o plasează pe locul 2 în topul sponsorilor PNL, dar este remarcabilă reorientarea simpatiilor politice, după ce în 2012 compania era finanțator semnificativ al PSD.

 

Grupul a mai donat 50.000 de lei prin New Trend Media SRL (în care RCS-RDS deține 99,9% din acțiuni).

 

Cel mai mare producător de mobilă din România și unul dintre exportatorii principali, Aramis Invest SRL, este un vechi susținător financiar al liberalilor și a virat anul trecut 123.000 de lei în conturile acestui partid.

 

Danyflor SRL a primit de laPrimăria Timișoara 2,1 milioane de euro, din 2006 și până în în 2013, pentru eutanasierea maidanezilor, potrivit Rise Project (mai multe citiți AICI). A donat 10.000 de lei, exclusiv pentru campania actualului președinte al României.

 

Rombat SA Bistrița a contribuit la campania PNL pentru europarlamentare și la cea a lui Iohannis cu un total de 31.500 de lei. Pentru Victor Ponta, societatea a donat 28.000 de lei.

 

Dinamica Impex SRL a donat 37.000 de lei, pentru europarlamentare. Este firma verișorului Noricăi Nicolai, care a contribuit și ea la finanțele partidului cu 62.330 lei.

 

Procesatorul de carne Doly Com SRL, din Botoșani, este unul dintre exportatorii de carne de cal. A fost implicată în scandalul cărnii de cal vândute în marea Britanie drept carne de vită. Nu această firmă era vinovată de etichetarea falsă, ci intermediarul, o societatea din Cipru.

 

Rom Adria Prest Construct este o veche colaboratoare, in derularea proiectelor pe bani de la bugetul național sau european, cu Termogaz Company, firma lui Adrian Gărdean, cel care i-ar fi dat Elenei Udrea 900.000 euro. Cele două firme au fost poreclite de presa locală “gașca de la Hațeg”.

 

Probabil că în 2014 a fost un an mai bun, deoarece Rom Adria a donat PNL 10.000 de lei, după ce în 2013 a declarat un profit net de aproape 60.000 lei.

 

Romexa SA a donat 50.000 de lei, în septembrie, la câteva luni după decesul acționarului majoritar, milionarul Alexandru Mudura. Acesta era acuzat într-un dosar al DNA în care Alexandru Kiss (UDMR), președintele CJ Bihor este urmărit penal pentru luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani.

 

Operatorul portuar Socep SA a donat 50.000 de lei, în octombrie 2014, pentru campania lui Klaus Iohannis. Din 15 martie anul acesta, director al companiei este Marius Barbarino, soțul Nicoletei Barbarino, lider al organizației liberale din Constanța.

 

Patronii Socep sunt verii Ion și Nicolae Dușu. Ultimul este cuscrul milionarului Gheorghe Bosânceanu, om de afaceri din ograda PSD. De la soția lui Bosânceanu a cumpărat Șerban Mihăilescu, la preț de nimic, un apartment de lux din Capitală, la câțiva ani după ce Adrian Năstase (în perioada în care Miky Șpagă era secretar general al Guvernului) a emis ordonanța de urgență prin care se privatiza șantierul.

 

Campionul 

Cristian Bușoi (fost președinte al CNAS) și soția sa sunt campioni absoluți ai finanțatorilor PNL, cu un total de 340.000 de lei dăruiți partidului. Din cele cinci tranșe în care au virat banii, doar una a fost destinată campaniei lui Klaus Iohannis, celelalte fiind alocate pentru campania alegerilor pentru Parlamentul European. Cristian Bușoi a fost ales eurodeputat.

 

 

Donație mai mare decât veniturile familiei

 

Printre donatori se remarcă Sorin Dănăilă, din Galați, candidat pentru Camera Deputaților. El a cotizatanul trecut  cu 94.000 de lei, o sumă ce depășește veniturile din 2013 ale familiei sale.

 

Ca bugetar (director programe la Administrația Piețelor Agroalimentare SA Galați), acesta a câștigat 73.156 lei, iar soția (director economic la Europlus Print SRL), a avut în 2013 un salariu de 14.448 lei.

 

Cei doi dețin trei autoturisme ( Audi, Mercedes și Land Rover), au două locuințe (de 250 și de 150 mp), au vândut alte două case, și mai dețin și două spații comerciale, toate în Galați.

 

 

CITIȚI ȘI: 

Cine a finantat PSD in campaniile din 2014. O firma controlata de familia Voiculescu, printre sponsorii campaniei lui Ponta

 

Cele mai mari donatii primite de PMP in 2014: Europarlamentarul Cristian Preda si o firma a Elenei Udrea au sponsorizat partidul cu cate 290.000 de lei

 

Alexandru Horpoș a donat pentru campania lui Iohannis 43.800 de lei. Acționar principal în Straco Group SRL, o companie cu numeroase contracte pe bani publici, el este cel care l-a denunțat pe Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi.

 

Sergiu Lucinschi și ginerele fostului președinte Traian Băsescu, Radu Pricop, sunt acuzați într-un dosar de șantaj și trafic de influență. Horpoș ar fi fost șantajat de Lucinschi, după ce în decembrie a fost arestat împreună cu mai mulți “regi ai asfaltului”, printre care și renumitul Dan Besciu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22