Finlanda (UE) recomandă guvernului să-și reconsidere deciziile care slăbesc lupta anticorupție

Dora Vulcan | 02.02.2017

Ordonanta prin care guvernul a pus in branci anticorupția și a modificat Codurile penale provoaca reactii in lant din partea partenerilor UE ai României.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Ambasada Finlandei isi exprima, joi, ingrijorarea ca recentele decizii ale Guvernului Grindeanu, despre care spune ca risca sa inverseze progresele de pana acum ale Romaniei in domeniul Justitiei, apreciate si de Comisia Europeana in cadrul MCV.

 

"Finlanda si Ambasada Finlandei in Bucuresti au sprijinit cu fermitate si continua sa sprijine Romania in lupta impotriva coruptiei si in reformele sale judiciare.

 

Romania a fost capabila sa realizeze progrese importante lucrand din greu in ultimii ani in acest domeniu. Progresele Romaniei au fost deja recunoscute in mai multe rapoarte anuale MCV ale Comisiei Europene.

 

De asemenea, comunitatea internationala mult mai larga a recunoscut devotamentul si realizarile din Romania.

 

Ambasada finlandeza, la fel ca multi alti prieteni si parteneri ai Romaniei, este preocupata de faptul ca aceasta evolutie pozitiva este acum inversata. Speram ca guvernul roman sa reconsidere deciziile sale recente, care slabesc legislatia in lupta impotriva coruptiei", scrie pe Facebook Ambasada Finlandei la Bucuresti, intr-o postare in limba engleza.

 

Amintim ca ordonanta Iordache a starnit reactii virulente de la partenerii nostri externi.

 

Belgia, Canada, Franta, Germania, Olanda si Statele Unite ale Americii au solicitat imperativ Guvernului Romaniei sa nu "dea inapoi" in lupta anticoruptie.

 

"Noi, partenerii internationali si aliatii Romaniei, ne exprimam profunda ingrijorare referitor la actiunile Guvernului Romaniei din noaptea de 31 ianuarie 2017, care au subminat progresele Romaniei in ceea ce priveste statul de drept si lupta impotriva coruptiei din ultimii zece ani", se arata intr-un comunicat comun trimis de misiunile diplomatice.

 

Si Ambadasa Marii Britanii si-a exprimat ingrijorarea ca ordonanta de urgenta adoptata pe 31 ianuarie ar putea sa reduca domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie.

 

Ambasadorul britanic, impreuna cu alti sefi de misiuni diplomatice partenere din Bucuresti, a transmis acest punct de vedere intr-o intalnire cu ministrul de Externe, Teodor Melescanu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22