Firea afirmă că oprirea apei calde în Capitală ar fi o faptă penală

E.b. | 27.09.2016

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a dat asigurări că nu se pune problema opririi apei calde în București, deoarece acest lucru ar constitui o faptă penală în condițiile în care agentul termic face parte din infrastructura critică națională.

Pe aceeași temă

 

Gabriela Firea: „Ii asigur pe bucuresteni ca nu se pune problema opririi  apei calde. Ar fi o fapta penala. Agentul termic este infrastructura critica nationala."

Referitor la comunicatul Romgaz, care a anuntat ca întrerupe de marți livrările de gaze naturale către ELCEN, Primarul General, Gabriela Firea, a declarat: „Avand in vedere ca Romgaz este in proprietatea statului in procent de 70%, iar ELCEN este in proprietatea statului in procent de 90%, statul roman taie gazul statului roman, pedepsindu-i pe romani. Aceasta este concluzia, pentru ca cele doua entitati Romgaz si ELCEN sunt in subordinea Guvernului Romaniei, au in consiliul de administratie reprezentanti ai guvernului Romaniei si unul dintre consiliile de administratie, cel al Romgaz, a decis sa taie gazele  catre ELCEN, doar pentru ca acesta a intrat in insolventa, procedura necesara in actuala situatie economica", conform unui comunicat al PMB.

 

Totodata, Primarul General a explicat ca RADET, care este in subordinea Primariei Generale, a solicitat intrarea in insolventa pentru a-i proteja pe locuitorii din Bucuresti, „deoarece ELCEN solicita plata unei datorii  istorice care nu este inclusa in contabilitatea Primariei Generale si nu aveam nici o forma legala si nici o justificare sa platim acele penalitati la penalitati, exact cum a fost pe timpul bulei imobiliare a creditelor care erau facute din pix”.

 

In ceea ce priveste oprirea gazelor furnizate de Romgaz catre Elcen, edilul sef a explicat ca „ELCEN a mai achizitionat gaze in perioada anterioara, mai are si pe stoc, ii asigur pe bucuresteni ca nu se pune problema sa nu mai aibă apa calda, conform amenintarilor din partea Romgaz.

 

Pana la sfarsitul anului, Primaria Capitalei va plati catre RADET, iar RADET va putea face plati in continuare catre ELCEN si ELCEN catre Romgaz, Distrigaz si Transgaz suma de 193 milioane lei, adica 42 milioane euro, sume care sunt prevazute in buget la capitolul subventie.

 
Populatia a platit la zi factura, deci nu are de ce sa fie pedepsita din cauza unor litigii comerciale sau neintelegeri dintre doua companii ale statului. Problema acum este de competenta Guvernului".

 
In ceea ce priveste implicarea autoritatii centrale in aceasta situatie, Gabriela Firea a declarat ca Guvernul trebuie sa gaseasca solutii urgente in acest sens, „iar corespondenta dintre cele doua institutii ale guvernului, Romgaz si ELCEN, sa fie facuta fara a mai speria populatia si fara a mai aduce in discutii bucurestenii care isi platesc aceste facturi la zi. Eu am datoria sa ii apar pe bucuresteni, nu anumite grupuri de interese, voi merge pana la capat”.

 

"Sunt deschisa dialogului cu Premierul Romaniei, cu vicepremierii Dancu si Borc, am tinut legatura permanent cu ministrul energiei  iar CA Radet a initiat, deja, consultari cu reprezentantii creditorilor, astfel incat sa existe o predictibitate in ceea ce priveste platile pe acest circuit al decontarilor intre structurile implicate", a concluzionat Primarul General.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22