Florian Walter, adus sâmbătă din Dubai, a fost arestat duminică, pentru 30 de zile

Iulian Popescu | 06.03.2016

Proprietarul companiei Romprest, Florian Walter, a fost arestat duminică, după ce Tribunalul Prahova a confirmat mandatul de arestare emis în luna mai anul trecut. Decizia nu este definitivă.

Pe aceeași temă

 

Florian Walter a contestat deja decizia.

 

Patronul Romprest, Florian Walter, acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani, a fost adus în ţară, sâmbătă seară, din Dubai, cu o cursă aeriană care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. De la aeroport, el a fost dus direct la sediul DNA.

 

Dosarul lui Florian Walter disjuns de DIICOT Ploiești din dosarul Romprest a fost preluat de DNA, și conexat la o altă cauză instrumentată de procurorii de aici, au declarat, sâmbătă, surse judiciare, pentru Agerpres.

 

Walter Florian, patronul companiei de omprest, a fost localizat in Emiratele Arabe Unite inca din luna iunie anul trecut, cand a si fost arestatde autoritatile locale, la cererea Romaniei.


"La data de 2 iunie 2015 a fost primita confirmarea faptului ca Walter Florian a fost arestat la solicitarea autoritatilor romane si se afla la dispozitia organelor judiciare din Emiratele Arabe Unite. Imediat, Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala - Biroul National Interpol a informat Tribunalul Prahova si Ministerul Justitiei, care au demarat procedurile in vederea extradarii", afirma Politia anul trecut.

 

Acţionar majoritar al Romprest şi fost patron la Universitatea Cluj, Florian Walter ar fi  obţinut anul trecut rezidenţă în Emiratele Arabe Unite, ţară cu care România nu are semnat un acord de extrădare.

 

În noiembrie, el ar fi făcut un infarct și ar fi fost internat într-un spital din această țară.

 

Se bănuia că el ar fi fugit în Cuba sau în Republica Dominicană. Naţional a reuşit să îl contacteze şi aşa s-a aflat că afaceristul este în Dubai.

 

El a povestit anul trecut, pentru Național, că locuia într-un apartament din Dubai şi că nu a fugit înainte de 6 mai fiind prevenit de cineva, aşa cum s-a vehiculat, ci, se afla în vacanţă în Europa în ziua demarării operaţiunilor de la Bucureşti.

 

 „Au vrut să mă omoare! Puteam să fiu mort la ora asta!”, spunea Florian Walter, care anunţă pe aceeaşi cale că nu se va întoarce curând în România. „Nu pot să vin în România! De ce să mor în România? Sper că după atâtea luni să pot să-mi văd fiica”, spunea Walter.

 

CITITI SI: Omul de afaceri Florian Walter, vizat de un mandat de arestare in lipsa

 

Omul de afaceri Florian Walter este acuzat că a pus bazele unui grup infracţional organizat, format din 23 de persoane, care a desfăşurat, în perioada 2012 - 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.

 

Potrivit DIICOT, Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

 

După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip fantomă, fiind retrase în numerar şi preluate de Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

 

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit şi taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), supusă procesului de reciclare. În cauză au fost instituite măsuri asigurătorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22