Florin Iordache crede că președintele Iohannis e ”deranjat” de succesul lui Dăncilă în Israel

Dora Vulcan | 27.04.2018

Florin Iordache, fost ministru PSD al Justiției, președinte al Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiției, pare convins că președintele Iohannis a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă pentru că e „deranjat” de „succesul” pe care prim-ministrul l-a înregistrat în cursul vizitei în Israel.

Pe aceeași temă

 

 

 

„Președintele României este în campanie și cred că este debutul campaniei electorale pentru 2018 (următoarele alegeri prezidențiale sunt în 2019 - n.r.) din punctul nostru de vedere. Pentru că, din punctul de vedere al Constituției, art. 107, președintele României nu îl poate revoca pe primul ministru. În același timp, orice cetățean poate solicita orice. Deci, în calitate de cetățean al României solicită demisia primului ministru. Nimic nou până aici. Dar, mai departe, constituțional vorbind, încrederea a fost acordată de către Parlament și singura autoritate care poate aproba demiterea Guvernului este Parlamentul. Având o majoritate covârșitoare în acest moment în Parlament, nu se poate pune problema demiterii Guvernului condus de doamna Dăncilă”, a declarat Florin Iordache, pentru Digi24.

 

 

 

„Din punctul meu de vedere, doamna Dăncilă nu are nevoie nici de un mandat atunci când face o vizită oficială. Până la urmă, președintele a fost deranjat de succesul pe care l-a avut doamna Viorica Dăncilă în vizita oficială pe care a avut-o în Israel”, a mai spus deputatul PSD.

 

 

Întrebat ce a realizat pentru România premierul Dăncilă în vizita în Israel, Iordache a răspuns:

 

 

„Succesul este întâlnirea cu președintele, cu premierul, cu o serie de alte autorități la nivelul statului Israel. Înțeleg că în perioada următoare va avea loc o ședință comună a celor două... al Guvernului României și al Israelului, probabil că la București sau la Tel Aviv, nu am înțeles exact unde va fi prima această ședință de Guvern. S-au pus bazele unei colaborări economice și așa mai departe”.

 

 

Întrebat dacă premierul s-a consultat cu președintele înainte de plecarea în Israel, Florin Iordache a răspuns că știe de la Viorica Dăncilă că „l-a informat” pe șeful statului. „Este suficient?”, a fost întrebarea moderatorului. „Bineînțeles, bineînțeles. Consultare pentru ce? (...) Are o agendă stabilită în calitate de prim-ministru și cu asta-basta. Ce consultare? Se ducea să-i facă agenda președintele?”, a continuat Iordache.

 

 

Deputatul PSD a mai spus că el nu a văzut memorandumul „secret” referitor la mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, dar că el vizează mai multe instituții, inclusiv Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

 

 

Vineri, președintele a cerut demisia șefului Guvernului, Viorica Dăncilă. „Nu face față acestei poziții”, a spus șeful statului. Klaus Iohannis aştepta explicaţii în legătură cu vizita Vioricăi Dăncilă şi a președintelui PSD, Liviu Dragnea, la Tel Aviv, dar în această dimineaţă, premierul l-a anunţat la telefon că nu va merge la Cotroceni pentru lămuriri.

 

 

 

  • Presedintele Iohannis cere demisia lui Dancila: Ii retrag increderea, nu face  fata  functiei

 

 

Presedintele Klaus Iohannis a luat o pozitie extrem de dura dupa refuzul premierului Viorica Dăncilă de a veni la intilnirea de la Cotroceni,  cerind demisia acesteia si spunind ca raspunde doar ordinelor venite de la PSD. Iohannis a declarat ca  ii retrage  increderea , premierul reprezentind o vulnerabiliate pentru Romania.

 

 

 

”Dna Dancila transformă Guvernul într-o vulnerabilitate, refuză să respecte Constituția și principiul colaborării loiale între autoritățile statului”, a spus sefuului statului intr-o  declaratie la Cotroceni care reprezinta o ruptura oficiala cu guvernul, PSD si Liviu Dragnea.

 

 

Declaratiile presedintelui Iohannis

 


- Ar fi trebuit sa am o intalnire la ora 11.00 cu doamna Dancila. Acea intalnire nu s-a mai tinut dar asta nu are nicio importanta si nu schimba cu nimic lucrurile pe care am intentionat sa le comunic azi romanilor.

- Intalnirea urma sa aiba ca tema centrala conflictul dintre Guvern si BNR. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau sa repet doua lucrurui.

Rolul BNR este unul foarte bine determinat. Este foarte evident ca PSD pune sub semnul intrebarii aceasta independenta. Acest lucru s-a putut vedea din declaratiile unor personaje din conducerea PSD. Ma ingrijoreaza, BNR nu poate fi acaparat politic de PSD.

- Este de dorit ca politicile BNR si ale Guvernului sa fioe discutate. Pentru ca nu s-a intamplat acest lucru am frut sa mediez intre ei. Doamna Dancila nu a inteles acest lucru.

 

Săptămâna trecută în guvern s-a discutat un document secret. Aceasta a fost o mare greșeală pentru că în chestiuni de politică externă trebuia să fie consultat președintele lucru care nu s-a întâmplat. În Constituție, în toate deciziile CCR în practica politică din România se statuează și se știe că este nevoie în interesul României de o consultare constituțională între premier și președinte, este nevoie în interesul României și nu în interesul cuiva particular ca autoritățile să colaboreze loial. Aceste lucruri nu au fost înțelese de doamna Dăncilă. (...) Asta înseamnă nu doar că nu se respectă ad literam constituția, legile țării și principiul colaborării loiale, nevoia de consultare între președinte și premier, deciziile CCR toate acestea în interesul României. Dna Dăncilă a preferat să execute ordinele venite de la partid având în vederea acestea eu retrag încrederea doamnei Dăncilă”.

 

 Avand in vedere acestea, eu retrag increderea doamnei Dancila.  Doamna Dancila nu face fata functiei, reprezinta o vulnerabilitate. II solicit public demisia doamnei Dancila.

 

 

 

******

Viorica Dăncilă a refuzat să participe la discuții cu președintele Klaus Iohannis pentru că „se simte jignită” de modul în care a fost programată această întâlnire și de modul în care Klaus Iohannis a creat acest scandal, s-a spus la Antena 3, care citează surse guvernamentale.

 

Întâlnirea era programată să înceapă la ora 11. Antena 3 relatează că Dăncilă a sunat pe telefonul oficial de la Palatul Cotroceni la ora 9:52, pentru a-l anunța pe președinte că se mai prezintă la întâlnirea stabilită de luni. Viorica Dăncilă nu a putut să ia legătura direct cu președintele, care se afla într-o altă discuție oficială. Astfel, șefa Guvernului a transmis Administrației Prezidențiale că nu mai ajunge la Palatul Cotroceni.

 

Antena 3 a prezentat pe surse presupusele stenograme ale dialogului telefonic Iohannis – Dăncilă. Joi, Iohannis a dezminţit stenogramele, spunând că ele “arata ce şi-ar fi dorit PSD-iştii să se fi discutat decât ce s-a discutat”.

 

Refuzul premierului reprezintă escaladarea conflictului dintre binomul Dragnea-Dăncilă după ce a fost intenția guvernului de a muta ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim. Până în prezent nu se știe exact dacă a fost adoptat de către Guvern un memorandum în acest sens și nici conținutul documentului nu a fost făcut public.

 

Liviu Dragnea susține că mutarea ambasadei nu are nevoie de acceptul președintelui fiind vorba de voința guvernului. Klaus Iohannis a reacționat dur anunțând că acesta este atributul exclusiv al șefului statutul și că o astfel de decizie ar încălca legislația internațională.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a amendat dur vizita făcută în Israel de premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. “Această vizită pe care o fac are câteva ciudăţenii. Una din ele e că nu au venit la discuţii, nu a plecat doamna premier cu nici un mandat. A vorbit strict pentru Guvern şi nu pentru România”, a spus Iohannis la Bacău.

 

Preşedintele a mai spus că este îngrijorat de “secretomania acestei plecări”, acuzându-i pe cei doi că au plecat fără să anunţe agenda, obiectivele vizitei şi pentru că au anunţat-o foarte târziu.

 

 

foto promptmedia.ro

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22