Florin Roman (PNL): PSD a a dat pentru Educație 3,85% din PIB, dar cere PNL să aloce 6%

Dora Vulcan | 01.11.2019

Deputatul PNL Florin Roman spune că guvernul Dăncilă a prorogat articolul din legea Educației care obligă orice guvern să aloce pentru Educație 6% din PIB, dar PSD impune acum PNL această alocare.

Pe aceeași temă

„PSD a alocat în acest an doar 3,85% din PIB pentru educație, dar a cerut 6% din PIB de la PNL, în timpul audierilor de miniștri.

Ipocrizia și dublul limbaj al PSD nu au margini: în timp ce în comisii cereau miniștrilor desemnați ceea ce ei nu au făcut, am primit răspunsul oficial la o interpelare înaintată Ministerului de Finanțe.

Am întrebat dacă guvernul PSD avea în vedere alocarea a 6% din PIB pentru educație, iar răspunsul este clar și limpede... 3,85% pentru educație în 2019”, spune deputatul liberal Florin Roman, într-un comunicat remis presei vineri.


El explică și cum anume a făcut guvernul PSD această mutilare: prin prorogarea articolului la legea Educației, care obligă orice guvern să aloce 5% din PIB. Prorogarea este prevăzută în OUG 114.

„Motivul: impactul bugetar de 24,94 miliarde de lei asupra cheltuielilor bugetare.

Mai mult, Ministerul de Finanțe recunoaște oficial că prin OUG 114 a prorogat aplicarea articolului din legea educației, care prevede alocarea de 6% pentru educatie din PIB și 6% din bugetele locale, «din cauza impactului financiar pe care îl generează».

Este un exemplu concludent despre cum știe PSD sa minta și sa ceara altora ceea ce ei nu pot face”, a explicat Roman.

Roman spune că, grație aceleiași interpelări, a primit și confirmarea oficială că România se împrumută mai scump decât Bulgaria, Ungaria și Polonia și că unul dintre motive este deficitul bugetar, deși PSD neagă permanent acest detaliu în declarațiile publice.

„Un alt adevăr recunoscut de PSD este ca la ora actuală, România se împrumuta mai scump decât Bulgaria, Polonia și Ungaria. Știam acest lucru dar acum îl recunoaște și Guvernul Dăncilă, în mod oficial, ca răspuns la o alta interpelare adresata Ministerului de Finanțe. Deși în mod permanent au negat acest lucru, acum recunosc cu seninătate, ca unul din motivele pentru care ne împrumutam mai scump este deficitul bugetar, spune Roman.


Deputatul spune că PNL are obligația să-i trimită în fața justiției,în baza legii răspunderii ministeriale, pe toți miniștrii PSD care au furnizat oficial minciuni și care au confundat bugetul țării cu propriul buzunar.


”În perioada următoare vom contesta ca toate datele «oficiale» furnizate de guvernul PSD, care au fost minciuni. Iar legea răspunderii ministeriale îi obliga pe miniștri PSD să comunice adevarul.

PNL este obligat să-i trimită în fața justiției pe toți miniștrii PSD care și-au bătut joc de țara asta și care au confundat bugetul țării cu propriul buzunar!”, a conchis Florin Roman.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22