FMI așteaptă decizia Eurogrupului in privinta reducerii poverii datoriilor Greciei, inainte de a decide daca va participa la sustinerea financiara a acestei tari

P.c. | 14.08.2015

Pe aceeași temă

Delia Velculescu, sefa misiunii Fondului Monetar International la Atena, a declarat ca institutia pe care o reprezinta așteaptă ca statele din zona euro sa ia o decizie in privinta reducerea poverii datoriei Greciei, înainte de a hotărî dacă se va implica in susținerea financiară a țării, relateaza Agerpres.
 
 
"Așteptăm să lucrăm cu autoritățile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat și ca partenerii europeni ai Greciei să ia măsuri de reducere a poverii datoriei", a declarat șefa misiunii  într-un comunicat.
 
 
Această declarație intervine în momentul în care parlamentul grec trebuie să aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, în schimbul unor severe măsuri de austeritate.
 
 
FMI, unul din principalii creditorii ai țării alături de europeni, a luat parte la discuțiile cu Atena, însă a făcut cunoscut că participarea sa financiară depinde, printre altele, de măsurile europenilor pentru a face datoria greacă "sustenabilă".
 
 
 
 
Tările din zona euro cer FMI sa participe la planul de ajutorare, dar se arată extrem de reticente la ideea de a relaxa datoria Greciei, situată la 170% din PIB. "FMI (...) va lua în considerare acordare de fonduri suplimentare Greciei odată ce autoritățile vor adopta măsuri privind programul (de reforme) și vor fi luate măsuri legate de reducerea poverii datoriei", a subliniat Delia Velculescu.
 
 
 
Șefa misiunii FMI la Atena nu a precizat un termen exact, însă a indicat că Fondul va lua o decizie în momentul "primei evaluări" a economiei elene în cadrul viitorului plan european de ajutorare.
 
 
Miniștrii de finanțe ai zonei euro se vor întâlni vineri la Bruxelles pentru a se pronunța asupra noului plan de ajutorare a Greciei, cu privire la care Germania a spus deja că are "întrebări".
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22