FMI: Deficitul Romaniei va ajunge la 3% in 2016 si va depasi acest nivel in 2017

Paul Cristescu | 22.10.2015

Intr-un comunicat de presa trimis dupa incheierea vizitei delegatiei sale in Romania, Fondul Monetar International arata ca deficitul fiscal al tarii noastre va creste in mod substantial pe fondul reducerilor de taxe si impozite combinate cu majorarile salariale.

Pe aceeași temă

 

In 2015, bugetul este construit astfel incat sa se realizeze tinta de deficit de 1,9% din PIB datorita realizarilor bune pe partea de venituri si executiei sub asteptari a bugetului de capital, existand deci spatiu pentru a se onora inainte de termen unele dintre obligatiile aferente anului 2016, transmite Hotnews.
 

"Pentru anii 2016 si 2017, politicile adoptate si cele care se intentioneaza a fi adoptate-o combinatie de reduceri masive de impozite si taxe si de majorari salariale -vor impinge deficitul fiscal pana aproape de 3% din PIB in anul 2016, si peste acest nivel in 2017 daca nu sunt identificate masuri compensatorii sau daca nu se intampla din nou neexecutarea integrala a cheltuielilor de capital", apreciaza FMI in comunicatul transmis de sefa misiunii, Andrea Schaechter.
 

FMI crede ca aceasta abordare prociclica va induce un stimul la nivelul economiei intr-un moment in care acesta nu era necesar, avand in vedere cresterea economica, si va aseza datoria publica pe o traiectorie ascendenta. 
 

Planurile fiscale sunt raportate la o tinta recomandata de deficit de 1,5% din PIB pentru anul viitor, deficit ce ar asigura reducerea datoriei publice ca pondere in PIB si, data fiind neutralitatea ciclica, ar acomoda perspectivele actuale de crestere. 


Protejarea realizarilor din ultimii aniFMI consemneaza ca Romania a inregistrat in ultimii ani o imbunatatire considerabila a indicatorilor sai macroeconomici, "sustinuta de trei acorduri succesive cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala"."Protejarea acestor realizari, in contextul escaladarii riscurilor de evolutii sub asteptari la nivel global, si mai ales in economiile emergente, este asadar cruciala", apreciaza Andrea Schaechter.


"Perspectiva de crestere pe termen scurt este puternica, dar riscurile sunt de a inregistra rezultate sub nivelurile anticipate. Economia creste intr-un ritm sanatos, pentru anul 2015 anticipandu-se o crestere PIB-ului real de 3,4%, la aceasta crestere contribuind, in general consumul, investitiile si exporturile", arata sursa citata.
 

Volatilitatea reinnoita de pe pietele financiare globale, inclusiv riscurile de evolutii sub asteptari in zona comertului si a fluxurilor de capital, ar putea genera tensiuni in economia romaneasca, preconizeaza Fondul.

 

CITITI SI: Concluziile intrevederii presedintelui Iohannis cu delegatia FMI: Rezerve, vulnerabilitati, ingrijorare, prudenta. Fondul nu e convins de bunavointa Guvernului

 

Impozitarea resurselor naturale trebuie calibrataPotrivit FMI, o mai buna colectare a veniturilor si reducerea cheltuielior ineficiente ar putea genera spatiul fiscal necesar reducerii cotelor de impunere, desi intr-un ritm mai temperat. 
 

Noul regim de impozitare a resurselor naturale avut in vedere ar trebui calibrat cu atentie pentru a se asigura un echilibru intre stimularea investitiilor pe de o parte, si obtinerea de catre Stat a partii ce i se cuvine din aceste venituri, pe alta parte, subliniaza Andrea Schaechter.
 

Politica monetara se confrunta cu noi provocari


Se preconizeaza ca inflatia generala anuala se va mentine in zona negativa pana la mijlocul anului 2016, reflectand in mare parte reducerea TVA-ului la alimente din luna iunie si reducerea cotei standard de TVA din ianuarie 2016 si preturile mai mici la marfuri.
 

Cu toate acestea, nu se impune o relaxare imediata a politicii monetare, data fiind pozitia fiscala bazata pe expansiune din anul 2016, cresterea rapida a salariilor, anticipatiile inflationiste amplu ancorate si incertitudinile ce persista pe pietele financiare globale. Continuarea inflatiei importate reduse ar putea insa complica pe viitor deciziile de politici, arata sursa citata.
 

FMI recomanda consolidarea legislatiei pentru implementarea eficienta a insolventei personale


Sectorul bancar a facut fata cu bine incertitudinilor legate de Grecia din vara acestui an si continua sa mentina rezerve suficiente de capital si de lichiditati. Pe masura ce bilanturile s- au consolidat si redresarea economica a capatat teren, creditarea sectorului privat a inceput sa dea semne de revenire incipienta. 
 

In ceea ce priveste modernizarea regimului insolventei in Romania, procesul avanseaza, iar misiunea a recomandat consolidarea proiectului de legislatie secundara pentru a se asigura implementarea eficienta a cadrului legal privind insolventa personala. 
 

Lipsa progreselor in zona reformelor structurale constituie un obstacol


Potrivit Fondului, cel mai puternic pilon al reformelor structurale din Romania a fost imbunatatirea continua a cadrului de formare a preturilor in energie, acompaniata de eforturi permanente de intarire a sistemului de sprijin pentru consumatorii vulnerabili. Cu toate acestea, actiunile de imbunatatire durabila a performantelor obtinute de multe intreprinderi de stat (IS) ineficiente din sectoarele transporturi si energie au fost stopate, acest lucru datorandu-se partial neimbratisarii pe deplin a conceptului de mai buna guvernare corporativa a IS. 
 

Noul proiect de act normativ privind guvernarea corporativa, daca va fi implementat in maniera acoperitoare, va constitui o oportunitate de recladire a credibilitatii in acest domeniu. In acelasi timp, autoritatile ar trebui sa dea un nou impuls implicarii sectorului privat in IS, prin oferte publice initiale sau prin privatizari strategice. 
 

Fara o modernizare a infrastructurii de transport public a Romaniei, avantajele activitatii economice puternice din prezent nu vor avea decat o viata scurta, iar progresele catre convergenta economica vor fi lente, mai apreciaza Fondul Monetar International

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22